Societat

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

La Do Cava ha posat en marxa una ’Provisió de Garantia Qualitativa’, que fa front als escenaris que puguin derivar-se de la sequera i garantir la sostenibilitat de la DO

Només afecten els Caves de Guarda

Els caves de Guarda Superior, que son els que tenen una criança mínima de més de 18 mesos (Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat) , amb normativa pròpia per preservar els estàndards qualitatius impulsats i garantits pel Consell Regulador del Cava, estan al marge de les mesures extraordinàries que va aprovar el Consell Regulador de la DO Cava la setmana passada per fer front a la situació climàtica actual.

Les mesures aprovades la setmana passada per unanimitat en el ple del Consell Regulador, mesures que davant la sequera pretenen pal·liar la caiguda de la producció de raïm i d’ampolles, només afecten els Caves de Guarda (criança mínima de 9 meses en ampolla), ha especificat aquest ens.

La Do Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa, que fa front als escenaris que puguin derivar-se de la sequera i garantir la sostenibilitat de la Denominació i de tots els seus operadors, des dels viticultors, fins als elaboradors, oferint sostenibilitat d’un sector econòmic de més de 2.000 milions d’euros.

La Provisió de Garantia Qualitativa consisteix en tres mesures, només vàlides per a la verema de 2024.

La primera mesura és que en les zones que té més alt rendiment de vinya, i que puguin acreditar davant el Consell una producció més alta, es permetrà destinar al fons climàtic el rendiment entre 12 i 15 mil Kg/Ha. Aquest rendiment addicional, no es podrà destinar a l’elaboració de Cava sense l’autorització del Consell Regulador. En si, el plec de condicions té fixat com a norma estàndard un rendiment de 12.000 Kg/Ha, ja estableix la possibilitat que aquest pugui aconseguir els 15.000 quilos/Ha.

El diferencial real i efectiu de rendiment que sobrepassi els 12.000 Kg/Ha, i com a màxim fins als 15.000 Kg/Ha, es considerarà rendiment de vinya amb destinació a provisió de garantia qualitativa, potencialment apta per a Cava de Guarda en les condicions de constitució, ús i alliberament que s’estableixin per acord del Consell Regulador.

La segona mesura és la que permetrà destinar a la provisió de garantia qualitativa, un rendiment d’extracció superior al 67%, fins al 74%, el qual no podrà ser destinat a D.O. CAVA sense l’autorització i control previ de traçabilitat i qualitat fixat pel Consell Regulador, segons els estrictes criteris analítics i organolèptics del Consell Regulador.

Finalment, es permetrà utilitzar raïm de vinyes que es troben en parcel·les situades dins del territori de la DO Cava, no inscrites en el registre d’explotacions vitícoles del Consell Regulador, amb un màxim de fins a un 15% en la producció de cada celler elaborador de vi basi. En cap cas podrà utilitzar-se més d’un 15% d’aquest vi per a l’elaboració de Cava de Guarda, i sempre prèvia l’autorització del Consell Regulador i la seva anàlisi de compliment de l’estàndard qualitatiu de la DO Cava.

La bona notícia d’Alta Alella

Acaba de sortir al mercat l’anyada 2020 del cava de Guarda Superior Mirgin, en blanc i en rosat, del celler Alta Alella, un dels únics quinze que formen part del segell Elaborador Integral (EI) de la DO Cava. Aquesta denominació certifica que tota la producció es du a terme a la propietat (amb vinyes pròpies) sense comprar vins ni ampolles a altres elaboradors, i que els caves es comercialitzen sota marques que no comparteixen amb altres elaboradors de cava.

Aquests dos caves de Guarda Superior, el Mirgin Reserva i el Mirgin rosé Reserva, han estat elaborats amb raïm –collit a mà– cultivat de manera ecològica en un terroir de sauló a tocar del mar. “El 2020 el raïmes va collir aviat a causa de les pluges de la primavera i les altes temperatures del mes d’agost”, explica la família Pujol-Busquets, els amos del celler Alta Alella. El Mirgin blanc està elaborat amb pansa blanca (xarel·lo), macabeu i parellada i el rosat amb mataró (monastrell). Surten al mercat amb una criança d’entre els 20 i els 40 mesos.

Alta Alella, que té les vinyes plantades en costers i terrasses entre Alella, Teià i Tiana va ser un abanderat de la sostenibilitat, el primer elaborador de cava sense sulfits del Consell Regulador del Cava (des del 2006)i té la línia de vins naturals del Celler de les Aus.

El Mirgin blanc 2019 va ser distingit com a millor “Entry Level Catalan Sparkling Of The Year” (Millor escumós català de l’any d’entrada de gamma) a l’informe publicat pel mitjà del reputat Master of Wine Tim Atkin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS