Societat

Un darrer homenatge tranquil i serè al costat de les famílies

Dol, coratge, memòria, amor i esperança són algunes de les emocions associades a la mort a les que es dona cabuda durant les cerimònies memorials mensuals de Mémora en el Tanatori de Girona

Des de la seva creació l’any 2017, més de 6.000 assistents han acomiadat als seus éssers estimats a les cerimònies memorials de Mémora a Girona
Dijous 9 de maig a les 18:30 hores el Tanatori de Girona acollirà la cerimònia en memòria dels difunts del darrer mes

Una gran espelma blanca presidint la taula, cinc espelmes representant cada emoció i una altra amb el nom propi del difunt; així és com les famílies que han perdut un ésser estimat li rendeixen homenatge a través de les cerimònies memorials mensuals que Mémora organitza en el Tanatori de Girona.

El dol per la pèrdua d’un ésser estimat és un viatge personal a través de moltes emocions. Aquest període es caracteritza per la confrontació amb la realitat transformada, on l’individu es veu immers en un flux continu de records, emocions intenses i esforços per trobar significat i consol l’absència. A través de l’expressió emocional, la reflexió i el suport social, s’inicia un camí d’adaptació a una nova situació, encara que aquest procés pot ser prolongat i desafiador per a molts.

La comprensió i l’acompanyament empàtic són fonamentals, permetent a l’individu integrar la pèrdua a la seva experiència vital i avançar cap a una recuperació emocional saludable. Mémora, coneixedora de la importància d’acompanyar a les persones en aquests moments tan delicats i de la necessitat i rellevància de la ritualització per tal d’encetar un bon procés de dol, organitza cada mes, des de fa set anys, cerimònies en record als difunts.

Es tracta d’un acte en què Mémora té cura de tots els detalls. El grup funerari es preocupa per tota l’escena, des de l’ambientació d’aquest acte solemne amb músics i una soprano; fins als elements que guarneixen l’espai com una taula central amb roses i espelmes blanques. En aquest sentit, i per tal de posar nom al moment pel qual transiten els afectats, aquestes llums de diverses tonalitats estan dotades de gran simbolisme i es relacionen directament amb cadascuna de les emocions associades a la mort d’un ésser estimat: dol, coratge, memòria, amor i esperança. A més, per apropar-se i oferir el seu consol a les famílies, Mémora fa entrega d’una petita espelma personalitzada amb el nom de cada difunt que després es poden emportar a casa.

Durant la cerimònia, els professionals de protocol de Mémora són els encarregats de dirigir i prendre el paper d’orador per conduir l’acte. Així mateix, es llegeixen en veu alta tots els noms dels difunts que ens han deixat durant el darrer mes, moment en què els assistents que ho desitgin poden agafar una espelma amb el color de l’emoció que vulguin encendre per al seu familiar.

Per a la clausura, es llegeix el conte de ’L’Illa de les Emocions’ de Jorge Bucay, que tracta de la convivència de les emocions amb la mort d’un ésser estimat i la successió de totes aquestes fins a arribar a l’emoció final de l’amor.

Els memorials mensuals organitzats per Mémora a la ciutat compten amb una llarga trajectòria acompanyant i oferint suport a les més de 6.000 persones que han assistit des de la seva creació l’any 2017. El proper acte homenatge tindrà lloc el dijous 9 de maig a les 18:30h en el Tanatori de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans
RELIGIó

La presència dels Claretians a Lleida s’acabarà a l’agost després de 140 anys

LLEIDA