Societat

societat

La Creu Roja va atendre unes 400.000 persones a Catalunya el 2023

Uns 160.000 dels atesos, el 40%, es trobaven en situació de vulnerabilitat

El president de l’entitat Josep Quitet alerta de la cronificació de la pobresa

La Creu Roja va atendre unes 400.000 persones a Catalunya durant el 2023, de les quals unes 160.000–un 40%– estaven en situació d’extrema vulnerabilitat, un 33% més que el 2019 i un 1,5% més que el 2022. El president de l’entitat, Josep Quitet, ha remarcat a la presentació del balanç anual que la pobresa s’està cronificant. En aquesta línia, segons la coordinadora, Anna Sabaté, tenen estudis que apunten que un 40% de les persones ateses estan en contacte amb l’entitat durant cinc anys o més. De les dades facilitades destaca, a més, que el 53% eren dones i que la mitjana d’atencions rebudes ha estat de més de quatre per persona. L’entitat posa l’accent en l’increment de les persones ateses amb problemes de salut. Han estat 76.000, gairebé el doble que el 2022. A més, les que reben ajudes pel copagament de medicaments, ulleres o audiòfons han crescut un 62%, fins a les 6.700. D’altra banda, malgrat que la renda mitjana familiar i l’ocupació han crescut, les privacions de moltes famílies també han augmentat a causa de la inflació de productes bàsics, subministraments o habitatge.

Atenció a l’exterior

Amb un pressupost de 145 milions d’euros, l’entitat va atendre més de mig milió de persones, de les quals unes 100.000 van ser a l’estranger. Es tracta de beneficiàries de projectes de cooperació internacional i acció humanitària d’emergències en països com Ucraïna, els terratrèmols de Turquia, Síria o el Marroc i les inundacions de Líbia, entre altres.

Entre les tasques que fa la Creu Roja a Catalunya hi ha la inserció laboral. Va atendre 8.397 persones per aquest motiu, de les quals un 33% van trobar feina. Dels atesos, 1.083 eren joves, un 43% més que el 2022, i el 44% dels quals van trobar feina.

Un dels àmbits que ha crescut més ha estat les accions a favor de la salut, amb prop de 110.000 persones ateses, ja sigui amb accions preventives com les onades de calor o fred, la vacunació de la grip, la distribució d’ajuts sanitaris a persones que no poden fer el copagament o persones malaltes. Així, des del 2022 gairebé s’han duplicat les persones malaltes ateses, quasi 77.000. A més, han augmentat un 62%, de 4.150 a 6.707, les persones que han rebut ajudes sanitàries com el copagament de la medicació, ulleres o audiòfons, o que han estat acompanyades per accedir a la sanitat pública.

Pel que fa a la teleassistència, l’entitat ja té 14.538 persones amb aquest sistema al seu domicili i 641 amb un sistema mòbil. En aquest sentit, Quitet també ha alertat, com recull l’ACN, que “l’epidèmia silenciosa del segle XXI’ és la soledat no volguda, i l’entitat hi dedica cada cop més esforços.

La Creu Roja, segons l’informe, compta amb una base de més de 19.000 voluntaris, el 61% dels quals són dones, prop de 220.000 socis i empreses col·laboradores i 1.666 treballadors, el 74% dones, en 343 punts d’assistència presencial. Dels 145 milions de pressupost, inferior al 2022 per l’efecte que va tenir aquell any la guerra d’Ucraïna, el 60% ve de les aportacions d’administracions públiques, més d’un 20% dels socis i la resta d’empreses. La major part dels diners, 107,6 milions, es van destinar a la inclusió social, 6 milions al socors, 6 més a la salut, 6,4 a l’ocupació, 3 a l’educació i 1,4 a la cooperació internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

Barcelona
integració

Mataró recull l’‘artivisme’ de la Vocalia de Dones de Rocafonda

mataró
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona