Societat

Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Amical Antics Guerrillers de Catalunya va homenatjar el maqui de Sant Jaume de Llierca, Joan Platé Vergés, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Amb aquest homenatge, l’entitat va recuperant la memòria dels garrotxins que van lluitar contra el franquisme amb una intensa activitat guerrillera.

Platé formava part de l’equip de passos dels maquis, que va ser fonamental per a les incursions i les sortides de l’Estat espanyol dels escamots. Tal com recull en un treball Aniol Escorihuela, el maqui garrotxí va participar en la Guerra Civil espanyola amb el càrrec de comissari polític. L’any 1940, després de perdre la guerra, va ser fet presoner i va passar per diversos camps de concentració i de treball, d’on es va escapar per exiliar-se a l’Estat francès.

Sempre d’acord amb el treball d’Escorihuela, va començar l’activitat com a guia de pas l’any 1945 i, durant cinc anys, a més de la tasca de guiatge, va ajudar a establir una nova ruta que anava dels Banys d’Arles i Palaldà, al Vallespir, fins a Riudellots de la Selva, a la Selva. Una ruta que l’autor del treball va aconseguir traçar gràcies a l’ús d’informes i de mapes topogràfics. Joan Platé va morir el 7 d’abril del 1950, en una emboscada organitzada per la Guàrdia Civil al municipi altempordanès de Maçanet de Cabrenys. En la mateixa emboscada, va morir el seu companya d’activitat guerrillera, Miquel Muntaner.

L’homenatge de l’Amicals Antics Guerrillers de Catalunya es va dur a terme al monòlit i plafó informatiu instal·lat a Sant Jaume de Llierca que el recorda. L’acte va consistir en una ofrena floral, a la qual van assistir els seus familiars i representants de l’Ajuntament i veïns. Posteriorment, l’Amical va presentar el llibre Obrint camins de llibertat, de Josep Serra, que, entre moltes d’altres, recull la biografia de Joan Platé, elaborada per Aniol Escorihuela. Finalment, es va projectar 508 dies, dedicat a Cristina Zalba, en presència de la seva neta.

Memòria

Amicals Antics Guerrillers de Catalunya remarca que Joan Platé ha estat fins ara un personatge molt oblidat. És un dels diferents casos en què està treballant per posar en valor la lluita dels garrotxins que van lluitar per la llibertat i la democràtica.

Els casos més emblemàtics són els del maqui Francesc Serrat, Cisquet, i, més recentment, Joan Busquets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Arrels de Vi enceta l’edició amb més expositors que mai

sant martí d’empúries

Quaranta pobles participen a la segona trobada de municipis sense fronteres

bàscara

Entra en funcionament una nova línia de bus que va a la platja

El Prat de Llobregat
Llagostera

Quarta avaria de la setmana a la xarxa d’aigua potable de la Font Bona

Llagostera

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

girona

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
La monarquia
Lluís Simon

‘Tornen’ els Borbons

LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”