Societat

Societat

Mor Ramón Fonseca, fundador del bufet dels ‘Papers de Panamà’

Va revelar milers de milions de dòlars en paradisos fiscals amagats pels seus clients

El cofundador del bufet d’advocats Mossack Fonseca de Panamà, Ramón Fonseca Mora, va morir dimecres, a l’edat de 71 anys, a causa d’una pneumònia, segons han confirmat fonts familiars a EFE. Actualment, es trobava enmig del judici pels Papers de Panamà. Un judici on, a causa del seu estat de salut, encara no havia pogut declarar.

Natural de Ciutat de Panamà, va estudiar Dret i Ciències Polítiques al seu país i a Londres, i va treballar a la seu de l’Organització de les Nacions Unides a Ginebre. L’any 1977, juntament amb Jurgen Mossack, van fundar el bufet d’advocats Mossack Fonseca, especialitzat en dret comercial, serveis fiduciaris, assessoria d’inversions, estructures internacionals, propietat intel·lectual i dret marítim. Amb el pas dels anys, l’empresa es va convertir en una de les set que representen més de la meitat de les companyies constituïdes a Panamà.

El 3 d’abril del 2016 es va anunciar que 11,5 milions de documents confidencials del bufet havien estat filtrats. Es van anomenar els Papers de Panamà. Els documents, que consten de 2,6 terabytes de dades, cobreixen gairebé 40 anys de registres, deixant al descobert transaccions financeres per ocultar fortunes en paradisos fiscals, vinculades a persones de 200 països, entre aquestes, una dotzena de líders mundials, 128 polítics i funcionaris públics i centenars de celebritats de l’esport, la cultura o dels negocis. Mossak Fonseca va ser acusada d’ajudar a totes aquestes personalitats a eludir impostos dels seus respectius països i d’estar involucrada en temes de blanqueig de capital. També va ser acusada de treballar amb associats de dictadors d’Orient Mitjà i Àfrica, ajudant-los a evadir sancions internacionals. Arran de totes aquestes acusacions, l’empresa es va dissoldre l’any 2018. El judici, que s’havia d’haver realitzat fa anys, tot just s’acabava de constituir. Ell, com a fundador de l’entitat, s’enfrontava a una demanda de 12 anys de presó. A l’inici del judici (8 d’abril), la seva defensa va anunciar, amb un informe mèdic, que no podria declarar a causa del seu estat de salut.

La seva filla, Raquel Fonseca, ha subratllat que el seu pare no era només aquest bufet d’advocats, sinó que també va tenir una gran vida com a escriptor, publicant una dotzena de novel·les, com per exemple, Ojitos d’Ángel (2009), que es va convertir en un supervendes, o Soñar con la ciudad (1998), amb el que va aconseguir el prestigiós concurs nacional de literatura Ricardo Miró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Barcelona destina 14 milions al Fons d’Infància

Barcelona

Crítiques a l’Estat per a un projecte aparcat de l’N-II que ha fet gastar “temps i diners”

sant julià de ramis / sarrià de ter
SOCIETAT

La cooperativa de l’Aldea vol prorrogar tres anys el retorn dels fons entrampats

L’Aldea
economia

Lola Casademunt premiada per la seva expansió internacional

granollers
enogastronomia

La DO Penedès premia els seus millors vins

vilafranca del penedès

Una síndrome hereditària originària de la Garrotxa

Banyoles
Pere Costa i Vilanova
Mestre i pedagog

“Formar mestres entre gent de l’ofici és una necessitat”

Girona
Girona

Temps de Flors multitudinari i adaptat al canvi climàtic

Girona

Fires al sac!

Vilafranca del Penedès