Societat

GIRONA

Girona busca l’equilibri entre l’auge ciclista i els veïns

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, va lamentar ahir les bretolades contra botigues de ciclisme i va anunciar un pla d’acció per trobar “l’equilibri” entre aquests negocis i la ciutat, segons va explicar ell mateix en roda de premsa i va recollir l’ACN. A les pintades que ja van patir algunes botigues a principis de mes, aquest últim cap de setmana se n’hi han afegit d’altres. L’alcalde va afirmar que “la crítica i la mobilització” sempre s’ha de fer “de manera constructiva” i per això va subratllar que aquest pla integral, que a més de gestionar els fluxos de ciclistes també abraçarà àmbits com la llengua, la mobilitat i l’habitatge, ha de permetre que “els veïns puguin fer la seva vida i els comerços obrir amb normalitat”.

Salellas va lamentar la situació i va demanar que les discrepàncies es tractin en espais “de diàleg”. “A nosaltres ens sembla que la crítica i la mobilització sempre s’ha de fer amb perspectiva constructiva; per tant, hem de buscar espais de construcció comunitària i col·lectiva entre els diferents agents de la ciutat perquè els veïns puguin fer la seva vida i els comerços puguin obrir amb normalitat”, va manifestar.

Més vandalisme

Almenys cinc establiments han rebut les conseqüències d’aquesta segona onada al llarg dels darrers dies. En aquesta ocasió, els responsables dels atacs han posat escuradents i silicona als panys de les portes d’entrada als establiments forçant que els propietaris hagin hagut de canviar els panys per poder-hi entrar. En la primera onada d’atacs turismofòbics van quedar afectats diversos establiments, que van aparèixer amb pintades de rebuig .

Durant la manifestació anticapitalista de la tarda del Primer de Maig es va expressar el rebuig de la massificació turística i de la gentrificació del Barri Vell. Quan passaven pel centre alguns participants es van aturar davant d’establiments destinats al turisme ciclista i van expressar la seva protesta. Durant aquesta concentració hi va haver qui va fer pintades en què es llegia “Tourist go home” i “-turisme, + barri”. Van rebre establiments turístics, ciclistes, l’edifici de la Cambra de Comerç i també locals de restauració.

Empesos per aquell primer atac empresaris i comerciants del sector de la bicicleta treballen per crear una associació que defensi els seus drets. De moment sembla que hi hauria una vintena d’establiments darrere d’aquesta iniciativa. D’altra banda, avui es donarà a conèixer la Plataforma pel Decreixement Turístic de Girona, que neix amb “la intenció de vehicular les demandes d’una bona part de la ciutadania de Girona, així com de municipis del voltant, que considera que cal aturar de manera urgent l’actual model de creixement turístic”.

Asseguren els impulsors que volen posar fi a “un monocultiu turístic que beneficia una part ínfima dels ciutadans, però que provoca un evident perjudici a la resta: encariment de l’habitatge i dificultat d’accés; pèrdua de teixit veïnal, comunitari i cultural; retrocés de la nostra llengua, de l’abastiment de l’aigua.” A les 7 h de la tarda es farà una assemblea oberta a l’ateneu popular Salvadora Catà.

Els comerciants

La presidenta de l’Associació Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, va reclamar ahir que qui sigui atacat ho denunciï. La condemna pels fets és total: “Això són actes vandàlics i com a tals s’han de tallar d’arrel. El ciclisme no és un problema. Al contrari. És un bon turisme per a la ciutat, genera diners, és sa i és sostenible. És un bon turisme. És cert que s’ha de buscar un equilibri i se n’ha de parlar, però no es pot entrar en aquestes dinàmiques.”

Ramírez de Cartagena, junt amb la gerent de Girona Centre i dos membres de la junta directiva de l’associació, es va reunir dilluns amb l’alcalde, Lluc Salellas, la regidora Sílvia Aliu i el regidor Quim Ayats. Aquesta era una trobada que ja estava prevista des de l’1 de maig, quan van produir-se els primers atacs a comerços relacionats amb el turisme de ciclisme. L’associació va reclamar a l’Ajuntament el compromís amb el comerç i contra el vandalisme i va retreure a l’alcalde que no sortís a rebutjar els atacs des del primer moment, cosa que finalment va fer ahir.

Posició ferma de Junts

La vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis, ja va deixar clara la posició del grup municipal de Junts a la ciutat en el ple de Girona i ahir el grup va remetre a aquesta declaració com a posició oficial del grup: “De seguida em vaig pronunciar molt clarament condemnant aquest vandalisme. He vist vídeos, cares tapades, insults i això és condemnable.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia