Societat

societat

Impulsen un projecte per reforçar l’atenció a salut mental a zones rurals del Senegal

El Fons Català de Cooperació agafa el testimoni de Sant Boi amb el centre Dalal-Xel de Thiès i vol estendre’l a altres ajuntaments catalans

L’atenció a la salut mental és una de les assignatures pendents al Senegal. El Fons Català de Cooperació vol impulsar un projecte a Thiès que gestiona l’ONG Juan Ciudad i l’Ordre de Sant Joan de Déu a través del centre Dalal-Xel. A principis d’any, va posar en marxa un servei itinerant que un cop o dos al mes es desplaça a ciutats i zones rurals allunyades -alguna, a 300 quilòmetres- per atendre-hi pacients in situ. El Fons vol reforçar la iniciativa. Agafa el testimoni de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i vol estendre’s a més consistoris catalans, segons l’ACN. Quan s’entra al centre de salut mental Dalal-Xel, la pols del carrer i el trànsit de Thiès donen pas a la calma. Dividit al voltant d’un pati central, on els interns hi descansen, el centre combina l’atenció primària amb l’hospitalització. Atén uns 80 pacients cada dia i compta amb 52 llits, dotze dels quals els ocupen dones.“Ens manca personal, perquè per exemple no tenim psicòleg, i sovint ens trobem amb enormes dificultats per accedir a medicaments”, explica el cap mèdic del Dalal-Xel, el doctor Abdoulaye Danfa. Molts dels pacients que es tracten a Thiès pateixen esquizofrènia. Però cada cop més, el centre Dalal-Xel constata com l’increment d’addiccions -sobretot, entre els joves- es tradueix en malalties. El servei itinerant del centre de salut mental Dalal-Xel compta amb quatre infermeres i tres metges. Etienne Sene, director del centre, subratlla, però, que cal reforçar-lo.

El Dalal-Xel s’ha beneficiat en els darrers anys de la cooperació de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. Les aportacions directes s’han destinat a personal, compra de medicaments, millora de les instal·lacions o a la campanya de conscienciació als centres educatius sobre els riscos del consum de drogues. El Fons Català buscarà altres ajuntaments catalans que se sumin a la iniciativa, perquè la cooperació municipalista es tradueixi amb més visites a pacients amb malalties mentals en zones rurals del Senegal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia