Societat

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Adeu a La Pansa, una taverna històrica ganxona que tanca per la jubilació de la família propietària

El res­tau­rant gui­xo­lenc La Pansa havia anun­ciat el tan­ca­ment per jubi­lació a finals de maig, i el ter­mini es va com­plir diven­dres 31. Taverna històrica, amb els orígens al segle XIX, ja apa­rei­xia en un inven­tari d’aquesta mena d’esta­bli­ments que con­serva l’Arxiu Muni­ci­pal de Sant Feliu de Guíxols, el 1905. Se’n des­ta­ca­ven les ela­bo­ra­ci­ons de pei­xo­palo, el bacallà sec que va ser un dels ingre­di­ents de capçalera de la cuina de sub­sistència local.

Anys més tard, el 1929, el pare de Toni Agustí i Callicó va com­prar el negoci a l’ante­rior pro­pi­e­tari, el senyor Julià. El traspàs de pro­pi­e­tat va arri­bar més o menys en paral·lel al matri­moni d’Agustí amb Fran­cesca Llo­vero, recor­dada popu­lar­ment com Pan­xita, com reco­llia el set­ma­nari local Àncora amb motiu d’un reco­nei­xe­ment que es va fer a la pare­lla l’any 1988.

El negoci va esde­ve­nir un punt de tro­bada de tapers i car­re­ters, lloc per allar­gar tertúlies i escol­tar-hi acu­dits, gan­xo­ne­ries i cançons de taverna. Hi aju­dava el bon vi de collita i ela­bo­ració pròpia, en vinyes de la família a la Vall d’Aro. Les botes històrica­ment havien pre­si­dit el local, immor­ta­lit­zat pel pin­tor Josep Albertí en un oli del 1956, però fins i tot van posar en marxa una petita planta embo­te­lla­dora també de mos­ca­tell, mis­tela i vi ranci.

Als anys setanta, el seu fill San­ti­ago va aga­far les reg­nes del negoci en temps de can­vis en l’eco­no­mia local pel tan­ca­ment d’indústries com ara la fàbrica Bur­gell, davant per davant al car­rer de les Eres. I també la crisi del vi de pagès, per l’endu­ri­ment dels requi­sits sani­ta­ris per embo­te­llar. Als vui­tanta, van reo­ri­en­tar el negoci cap al res­tau­rant con­ven­ci­o­nal, però molt ben valo­rat per les seves recep­tes tra­di­ci­o­nals i caso­la­nes. Dis­sabte, però, l’espe­rit de taverna es va reviure, hava­ne­res i cre­mat inclo­sos, en un sopar íntim de comiat en què no hi va fal­tar l’alcalde, Car­les Motas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia