Societat

SOCIETAT

La Fiscalia demana exculpar els policies que van lesionar l’ull de Roger Español

L’ens defensa que els cossos de seguretat van “complir el seu deure” amb proporcionalitat

El ministeri públic és partidari d’enviar a judici a l’afectat, Roger Español, per llançar una tanca contra els agents

La Fiscalia ha demanat que s’arxivi la causa oberta contra els quatre policies nacionals acusats de rebentar un ull a Roger Español amb una pilota de goma en les càrregues per impedir el referèndum de l’1-O, en concloure que van actuar amb “proporcionalitat” i complint el deure.

En un escrit, al qual ha tingut accés EFE, el ministeri públic ha demanat a l’Audiència de Barcelona que enviï a judici Roger Español, excandidat de Junts al Senat, per llançar una tanca contra els agents, i que exculpi els quatre policies, que podrien quedar fora de l’amnistia perquè la llei exclou expressament els actes dolosos que hagin provocat la pèrdua o la inutilitat d’un òrgan.

La Fiscalia argumenta que en els policies concorre l’eximent de “compliment del deure” perquè estaven emparats per una ordre judicial que els obligava a “requisar tot el material relacionat amb el referèndum” i perquè el tret que va impactar contra Español “va ser precedit d’un ús progressiu dels mitjans”, d’acord amb els principis d’”oportunitat, congruència i proporcionalitat”.

Sol·licita així mateix l’arxiu per a tres policies nacionals acusats de colpejar els votants concentrats davant l’escola Ramon Llull de Barcelona on va caure ferit Roger Español -dos també processats pel tret de la pilota de goma-, en entendre que hauria prescrit el delicte de lesions que se’ls podria imputar, que té un termini de cinc anys.

Per al ministeri públic, en el tret de la pilota de goma que va treure un ull a Roger Español es compleixen els requisits perquè els agents puguin acollir-se a l’eximent: va obeir a una ordre dictada per un superior orgànic i la instrucció va ser “degudament controlada “pels comandaments intermedis”, sense que l’escopeter incomplís els protocols d’actuació.

En concret, la fiscal subratlla que l’ordre la va impartir un cap de grup i va recalar en un comandament intermedi que al seu torn la va transmetre a l’escopeter. Afegeix que el quart agent investigat ho va ser per un “error de partida, ja que l’autor material del tret no era entre els seus subordinats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia