Societat

MEDI AMBIENT

Tres projectes per impulsar les Garrigues i el Segrià cap a la transició energètica

La Diputació de Lleida ha presentat tres projectes innovadors, susceptibles de ser finançats a través dels Fons de Transició Nuclear, per donar un impuls a la transició energètica a les comarques de les Garrigues i el Segrià.

El de Water Agrotech Solutions proposa la digitalització i la connectivitat per millorar el regadiu, amb l’objectiu de modernitzar i fer més eficient el sector agroalimentari. Aquest projecte forma part de l’àmbit prioritari de l’Agenda Compartida per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, a través del seu comitè estratègic, conegut com a G10. Entre les accions destacades del projecte hi ha l’anàlisi i diagnosi del regadiu existent a diferents escales, des de comunitats fins a parcel·les individuals, amb l’objectiu de dissenyar intervencions específiques en connectivitat i gestió del reg. A més a més, es preveu garantir la cobertura digital a les explotacions agràries i posar en marxa infraestructures i serveis de connectivitat per assegurar una gestió del reg basada en dades.

El segon projecte és l’EnergyHub CAT (EHCat), que pretén convertir-se en el centre de l’energia de Catalunya. Vol impulsar la transició energètica per millorar la competitivitat territorial i generar valor econòmic, social i ambiental. Les accions previstes inclouen la creació de polígons industrials especialitzats en energia, la instal·lació d’infraestructures per a la investigació i el desenvolupament en l’àmbit energètic i la promoció d’instal·lacions de generació renovable a petita escala en col·laboració amb comunitats energètiques rurals.

Finalment, també s’ha donat a conèixer el projecte de Foment de bioindústries locals per descarbonitzar el sector petroquímic, que busca industrialitzar i millorar la rendibilitat i sostenibilitat de les explotacions. Aquest projecte té com a objectiu que es valorin els recursos biològics i renovables locals, per promoure la sostenibilitat del sector primari i la diversificació econòmica. Les accions previstes inclouen l’anàlisi del potencial de consum de productes orgànics per part del complex petroquímic, la caracterització de la biomassa disponible, l’adaptació tecnològica en tota la cadena de valor i la millora de les condicions per atraure bioindústries. També preveu el desenvolupament de biopolígons i la formació de capital humà especialitzat en processos bioindustrials, tot amb l’objectiu final de contribuir a la descarbonització del sector petroquímic i fomentar un model econòmic més sostenible.

El Fons de Transició Nuclear, que es nodreix d’un impost mediambiental propi de Catalunya creat el 2020, té com a finalitat acompanyar les zones afectades per la desnuclearització. La pròrroga pressupostària d’aquest any ha deixat el pressupost per al 2024 significativament per sota de l’estimat: en comptes dels 83 milions d’euros previstos, es disposarà de 23’7 milions, tot i que s’ampliarà fins als 35,2 milions d’euros, amb 11,5 milions d’euros de fons propis de la Generalitat.

Els projectes presentats per la Diputació de Lleida volen crear llocs de treball a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia