Societat

Més de mil xais, en transhumància fins a la Molina

Un ramat de més de mil xais de dos pastors gironins uneix a peu aquest dissabte Riudaura i Vallfogona, en l’equador d’un recorregut de 90 quilòmetres que fan en sis etapes. Segons informa l’ACN, l’objectiu és traslladar les ovelles en transhumància fins a les pastures fresques dels Alabaus, a la Molina. L’alcaldessa de Riudaura, Anna Vegas, ressalta que el pas del ramat pel municipi permet “mantenir viu el camí ral”. Un sender en desús que es reactiva, gràcies a la iniciativa dels pastors Prem Puig, de Mieres, i Josep Nicolau, de Crespià, amb l’ajuda d’Arnau Rubio. “Volem revalorar la vida rural i reivindicar la importància de viure respectant la natura”, explica Puig.

La iniciativa ’Transhumància per la vida’ va néixer fa dos anys per l’impuls del pastor de Mieres Prem Puig, que es va preparar durant un any el camí per poder aconseguir la fita de moure a peu el seu ramat des de Mieres fins a La Molina. “El projecte surt en un moment de crisi en què em volia vendre les ovelles, però volia fer la transhumància abans de plegar”, explica. “Era una mica arriscar pujar pels camins que s’havien perdut i vaig estar un any preparant-ho”, detalla. Fer el camí a peu, li va permetre reconnectar amb el ramat i continuar fent de pastor.

Un any més tard, el 2023, s’hi va voler sumar també en Josep Nicolau de Crespià, que amb l’ajuda del també pastor Arnau Rubio fa el mateix recorregut en transhumància que Puig. Abans de començar les etapes conjuntes, el ramat de Puig surt de Mieres fins al Torn, dins del terme municipal de Sant Ferriol, on es troba amb el ramat de Nicolau, que s’hi desplaça des de Crespià. Enguany, durant la primera etapa conjunta van recórrer el tram entre el Torn i les Preses, passant per Santa Pau. I la segona jornada també la van fer íntegrament a la Garrotxa passant per la Pinya fins a arribar a Riudaura. Aquest dissabte, en l’equador del recorregut, canvien de comarca arribant fins a Vallfogona del Ripollès. La quarta etapa passa pel centre de Ripoll i arriba a Campdevànol, la cinquena s’enfila fins a Gombrèn i la sisena i última travessa el coll de la Creueta i conclou als Alabaus, a La Molina, on el ramat passarà l’estiu. “La transhumància és molt més que cultura”, afirma Puig, que diu que fan “rebombori” als pobles per on passen, per incentivar que “la gent reconnecti amb la natura”.

De tot el recorregut, el pastor de Mieres diu que el més complicat de moure aquest ramat de mil xais de les pastures baixes a alta muntanya és “passar pels trams on hi ha més gent i on menys s’han conservat els camins”. En aquest sentit, Puig reivindica que “la vida pugui fer el seu cicle, els animals puguin circular i els humans no la tallem pel mig”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia