Societat

SOCIETAT

Mataró obre l’oficina contra les ocupacions conflictives pactada amb el PP

L’espai unifica serveis ja existents per ser més eficient i inclou un assessorament itinerant pels veïns

El PSC dona així compliment a l’acord d’estabilitat signat amb els populars

L’Ajuntament de Mataró, governat pel PSC i Comuns, ha posat en marxa l’Oficina d’Atenció i Intervenció en Ocupacions, que unifica i coordina diferents serveis ja existents amb l’objectiu de fer més eficient la lluita contra l’ocupació conflictiva d’habitatges. A més, s’inclou també un nou servei itinerant d’assessorament als veïns, de la ma del col·legi d’advocats. Amb aquesta mesura, el PSC dona compliment a l’acord d’estabilitat signat a l’inici del mandat amb el grup municipal del PP, tot i admetre que aquest és un fenomen que ha anat “a la baixa” en els darrers temps gràcies a la feina de la Policia Local. Amb tot, l’alcalde de Mataró, David Bote, assegura que la lluita contra les ocupacions “es manté com a prioritat independentment de les dades”. A l’acte també hi han estat presents la regidora de Mataró Segura, Núria Moreno. i el portaveu del grup municipal del PP, Cristian Escribano.

Les principals tasques que durà a terme la nova oficina inclouen l’organització del servei d’orientació i informació jurídica a la ciutadania i comunitats de veïns que anirà a càrrec d’advocats especialistes en exercici designats per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró (ICAMAT). A partir del 28 de juny, es prestarà els divendres laborables de 9 a 14 h de forma itinerant a les oficines Centre, Rocafonda i Cerdanyola de l’Espai Mataró Connecta, i serà sempre amb derivació prèvia des dels serveis de Policia Local; Convivència i Civisme i Programa de Suport a les Comunitats de Veïns, tots ells dependents de l’Àrea de Seguretat Pública.

L’espai també coordinarà l’actuació transversal dels serveis municipals amb competències en matèria d’ocupacions (Policia Local, Habitatge, Salut Pública, Convivència i Civisme, Mediació, Oficina de suport a comunitats de veïns, Benestar Social...) i la interacció de l’Ajuntament amb l’administració de justícia, cossos policials i operadors immobiliaris.

Des de l’oficina es desplegar un protocol d’actuació coordinat i permanent per a la prevenció i intervenció en ocupacions i, finalment, s’establirà un seguiment exhaustiu i continuat de casos d’ocupació considerats prioritaris perquè hi tinguin associades situacions de delinqüència comuna, riscos de salubritat o estructurals o conflictes de convivència.

Durant l’acte, la regidora de Seguretat, Núria Moreno, ha detallat que, en relació a l’any 2023, durant els primers cinc mesos de l’any el nombre d’actuacions de la Policia Local en ocupacions s’ha reduït un 34%, passant de 138 a 91 intervencions. També les demandes ciutadanes per conflictes relacionats amb habitatges ocupats il·legalment han disminuït un 20% i han passat de 92 a 72. Pel que fa als casos actius actualment, Bote i Moreno han evitat donar xifres concretes i asseguren que el compromís de lluita contra aquest fenomen es manté més enllà de les dades. Segons ha pogut saber l’ACN de fonts policials, les ocupacions “altament conflictives” –les que generen queixes de la ciutadania– en cap cas arriben a la desena. De fet, se situarien al voltant de cinc en el conjunt de la ciutat.

Per la seva banda, el portaveu popular, Cristian Escribano, diu que l’ocupació és un “greu problema” que té els veïns “desemparats” per les administracions. Des del nou servei assegura que l’Ajuntament serà “proactiu i no reactiu” davant aquest casos. Escribano ha fet les declaracions un cop s’ha acabat la roda de premsa, on només han intervingut davant dels mitjans l’alcalde i la regidora.

Moments de tensió

La presentació de les novetats s’ha fet a l’Espai Mataró Connecta del barri de Cerdanyola, que serà una de les seus del nou servei itinerant d’assessorament. A pocs segons d’haver-se iniciat la roda de premsa, un grup de membres del Sindicat d’Habitatge de Mataró ha irromput a la sala per recriminar al govern municipal la mesura que es posa en marxa aquest mes a la ciutat.

El col·lectiu considera que la lluita de l’Ajuntament contra les ocupacions conflictives acaba afectant de retruc els col·lectius més vulnerables: “Sense pisos buits ni famílies al carrer no hi hauria ocupacions”, ha exclamat una de les portaveus del Sindicat. La Policia Local ha desallotjat a la força alguns dels membres del Sindicat, a excepció de dues persones, que s’han quedat uns minuts escridassant l’alcalde i la regidora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MOBILITAT

Trànsit reposarà radars vandalitzats, entre altres un que no vol Santa Cristina

SANTA CRISTINA D’ARO
Europa

El linx ibèric ja no és una espècie en perill d’extinció, però continua “amenaçada”

Medi ambient

La platja contaminada de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada

Sant Adrià de Besòs
Educació

Concentració de docents al Consorci d’Educació a Barcelona: “Volem continuïtat”

Barcelona
SALUT

Concentració a Mataró per exigir la continuïtat del servei de pediatria a l’Hospital

Mataró
Educació

Barcelona enllestirà la reordenació de l’FP el 2030

Barcelona
OLOT

Els veïns del barri del Morrot demanen els expedients del Pla Parcial

OLOT
Societat

Mor Francesc Bosch, el premianenc amant dels pessebres

canvi climàtic

Onades de calor extrem arreu del món

barcelona