Societat

SOCIETAT

Mataró homenatja Joaquim Arenas, impulsor de la immersió lingüística

El referent es mostra molt preocupat per la situació del català que qualifica de “genocidi que ve de fora, però també ve de dins”

La sala d’actes de l’ateneu de la Fundació Iluro de Mataró ha quedat petita aquest dilluns al vespre per homenatjar la figura de Joaquim Arenas, impusor de la immersió lingüística durant el govern de Jordi Pujol. En l’acte, Arenas s’ha mostrat preocupat per la situació actual del català. “Un genocidi que ve de fora però també ve de dins. Fins el meu darrer alè defensaré que es salvi la llengua, al carrer i a l’escola” ha assegurat després de recordar els inicis d’aquest compromís, quan “treballar per fer un país nou i resistent” tampoc va ser fàcil . “Els que volem normalitzar el país no podem deixar de ser tossuts”, ha manifestat convençut. “Estem en un moment de resistència i l’hem d’augmentar” ha assegurat l’impulsor de la normalització lingüística que va començar les classes de català a l’escola a Santa Coloma de Gramenet. Òmnium va fer possible que 250.000 nens poguessin fer català gràcies a les aportacions que feia l’entitat. Arenas també va estar durant vint i cinc anys donant suport al centre d’estudis colombins i la creació de l’Òmnium cultural de l’Alguer, on els nens també han rebut classes de català a l’escola i on hi ha un centre d’estudis pedagògics.

En l’acte també ha participat l’ex-consellera Irene Rigau, que ha definit Arenas amb les tres paraules que defineixen Òmnium –“llengua, cultura i país”– a més d’assegurar que ha estat un “líder” formant mestres en llengua contingut i en català.“En una època en que no teníem les competències educatives ell va marcar una i va guanyar”, destaca Rigau que ha recordat els inicis de la seva trajectòria quan va començar l’Adec, coordinant les escoles d’estiu.

La preocupació per la situació de la llengua d’Arenas ha estat compartida pel president d’Òmnium Cultural Xavier Antich. “Sabem que l’ús social està caient quan dos de cada tres catalans no els fan servir de forma habitual i per revertir això no n’hi ha prou amb l’escola”, assenyala. Per Antich, el veritable repte és fer servir la llengua en la construcció del país i que les xarxes socials, utilitzades pels més joves, també la facin seva. Pel què fa a la figura de l’homenatjat, el president d’Òmnium ha destacat que: “és un dels impulsors, l’ànima i l’estratega d’un dels consensos de la societat catalana comés la immersió lingüística que va néixer de la perseverança i la resiliència”. El líder d’Òmnium ha destacat que Joa.quim Arenas “ha estat un visionari quan va entendre que la diversitat és una riquesa i no pas un problema en la immersió de la llengua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

La plantilla del Consell Comarcal del Baix Penedès exigeix equipar sous

El Vendrell
educació

Clam perquè es posin zones d’ombres a sis escoles públiques de Mataró

mataró
societat

Entitats veïnals i socials tallen Aragó en protesta per la Fòrmula 1

Barcelona
Societat

Proposen reduir un 51% l’espai de premsa dels quioscos a Barcelona

Barcelona
Medi Ambient

L’oposició de Camarles demana blindar el terme a les plantes de biogàs

Camarles
Societat

L’Ajuntament de Badalona retalla l’horari de les terrasses del front marítim

Badalona

Milloraran passos de vianants de Lluís Pericot i Álvarez de Castro

GIRONA
URBANISME

Al Baix Llobregat s’han iniciat 497 habitatges aquest 2024

Viladecans

Detenen cinc persones per sabotejar caixers a Barcelona, l’Hospitalet i Santa Coloma

Barcelona