Societat

societat

Riner estrena Apiària, un nou espai museogràfic dedicat a les abelles

L’objectiu és explicar la importància d’aquest insecte per a l’ecosistema

Es troba a la Casa Gran del santuari del Miracle i ha comptat amb una subvenció de 285.000 euros

Apiària al muni­cipi de Riner, al Sol­sonès, és un nou espai muse­ogràfic sobre el món de les abe­lles, que acaba d’obrir les por­tes. Està situat a la Casa Gran del san­tu­ari del Mira­cle, i està dis­tribuït en qua­tre sales. El museu alberga dife­rents pla­fons expli­ca­tius sobre les abe­lles, els seus pro­duc­tes, com són la mel, la cera o el pol·len-, i també objec­tes rela­ci­o­nats amb l’api­cul­tura com ruscs, bidons per guar­dar la mel o care­tes d’api­cul­tor. En una de les sales hi ha una recre­ació d’un rusc gegant amb 650 cel·les.

Fa anys que Riner tre­ba­lla a favor de con­ser­var les abe­lles amb pro­jec­tes com la Fira de la Mel -ins­tau­rada fa nou anys- i una ini­ci­a­tiva més recent que porta per nom Redi­cat. Es tracta d’un pro­jecte que se cen­tra en la recu­pe­ració i pro­tecció de les abe­lles amb el tras­llat d’aquests insec­tes des d’entorns urbans -on poden cau­sar pro­ble­mes- fins a zones rurals. Aquesta acció afa­vo­reix que puguin pol·linit­zar el ter­ri­tori, pro­du­ei­xen mel i, alhora, garan­tei­xen un equi­li­bri dins de l’eco­sis­tema. L’any pas­sat es va tras­lla­dar un rusc de Vila­de­cans a Riner.

Ara, el muni­cipi ha fet un pas més amb el seu objec­tiu de “cons­ci­en­ciar de la importància que tenen les abe­lles i pro­te­gir-les”. L’alcalde de Riner, Joan Solà, relata que volen que el visi­tant quan surti de l’espai Apiària “tin­gui un conei­xe­ment de la importància de l’api­cul­tura, que és un ele­ment tra­di­ci­o­nal, i que durant segles ha estat molt pre­sent al món rural i a les masies del nos­tre entorn”. “Les abe­lles són fona­men­tals pel nos­tre medi natu­ral i ens hem de cons­ci­en­ciar tots que cal sal­var-les”, remarca solà a ACN.

El pro­jecte ha estat pos­si­ble gràcies a una sub­venció de 285.330 euros apor­tats pel Depar­ta­ment de Cul­tura, la Dipu­tació de Lleida i fons de la Unió Euro­pea -pro­jecte Lea­der-. En aquest sen­tit, Solà ha dit que els micro­po­bles com Riner tenen “mol­tes difi­cul­tats” per finançar pro­jec­tes cul­tu­rals. “Nosal­tres ente­nem el patri­moni com un ele­ment gene­ra­dor d’opor­tu­ni­tats i, mol­tes vega­des, el patri­moni que es troba al món rural està molt dete­ri­o­rat o no es pot visi­tar per manca de finançament”, lamenta el bat­lle. De fet, con­si­dera que els pobles petits “no tenen les matei­xes opor­tu­ni­tats” per reha­bi­li­tar el patri­moni i això fa que “s’acabi per­dent”.

Res­tau­ració de la Casa Gran del Mira­cle

El pro­jecte Apiària ha permès la con­so­li­dació i res­tau­ració dels sos­tres de la segona i ter­cera planta de la Casa Gran del Mira­cle, així com la reha­bi­li­tació de dife­rents espais. Solà ha expli­cat que es tracta d’un “doble pro­jecte”, ja que cada cop que donen vida a un nou espai poden con­so­li­dar una part més de la Casa Gran. De fet, l’Ajun­ta­ment ha acon­se­guit una sub­venció de 2,7 MEUR dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion per fina­lit­zat la reha­bi­li­tació de tota la Casa Gran, uns tre­balls que han d’estar fets abans del juny de l’any 2026.

La Casa Gran del san­tu­ari del Mira­cle ser­via d’allot­ja­ment de pele­grins i viat­gers. És un edi­fici cons­truir en èpoques diver­ses, des del segle XVI fins al XVIII. En aquests moments ja s’han res­tau­rat diver­ses parts de l’edi­fi­cació i allotja les ins­tal·laci­ons de l’Ajun­ta­ment de Riner, espais cul­tu­rals d’expo­si­ci­ons, l’ofi­cina de turisme, així com també una botiga, cafe­te­ria i res­tau­rant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.