Societat

societat

Mor Josep Campmany, físic fundador del sincrotró Alba

Màxim dirigent d’ERC a Gavà i apassionat per la història local

El doc­tor en ciències físiques Josep Camp­many i Gui­llot (Gavà, 1966), ha mort a l’edat de 59 anys, segons ha fet saber el digi­tal El Bru­guers.

La seva figura va estar sem­pre molt vin­cu­lada al muni­cipi de Gavà tant política­ment com soci­al­ment. Per una banda, va ser diver­sos anys regi­dor i por­ta­veu d’ERC-Gavà, a més de pre­si­dent local del par­tit fins al 2021. Va con­tri­buir al fet que l’agru­pació muni­ci­pal passés de ser la cin­quena força política a la segona, l’any 2019, amb un 17,39% dels vots. Per altra banda, en l’aspecte social, for­mava part de diver­ses enti­tats, com la d’Amics del Museu de Gavà. Va fun­dar el Cen­tre d’Estu­dis de Gavà i va dedi­car bona part de la seva vida a estu­diar la història del muni­cipi, publi­cant una desena de lli­bres i nom­bro­sos arti­cles. Entre altres, va des­co­brir que la fun­dació del FC Gavà no va ser el 1922, com sem­pre s’havia cre­gut, sinó el 1928, o també, sota l’empara del Cen­tre d’Estu­dis Comar­cals del Baix Llo­bre­gat, del qual for­mava part de la junta, va fer un ampli tre­ball d’inves­ti­gació sobre els fets i les con­seqüències del 1714 al Baix Llo­bre­gat, amb docu­ments fins al moment inèdits.

En l’aspecte pro­fes­si­o­nal, va doc­to­rar-se amb menció euro­pea en Física Apli­cada el 1994 i va tre­ba­llar com a inves­ti­ga­dor científic. La con­tri­bució més impor­tant que va fer pel país va ser for­mar part de l’equip de físics que van fun­dar la Font de llum de sin­crotró Alba a Cer­da­nyola, cone­gut inter­na­ci­o­nal­ment com a Bar­ce­lona synch­ro­tron park. Es tracta d’una de les ins­tal·laci­ons científiques més impor­tants del sud-oest d’Europa. Un acce­le­ra­dor de partícules per gene­rar radi­ació elec­tro­magnètica d’ample espec­tre per ser uti­lit­zada en expe­ri­ments científics. La ins­tal·lació va que­dar inau­gu­rada defi­ni­ti­va­ment l’any 2010 i Camp­many va encar­re­gar-se de diri­gir la secció d’inserció d’acce­le­ra­dors.

L’any 2022 va ser reco­ne­gut amb el Premi Recer­cat de l’Ins­ti­tut Ramon Mun­ta­ner i la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, pel seu com­promís amb la recerca i l’acti­vi­tat cul­tu­ral del país. “El vin­cle entre la física i la meva afició a la història és la curi­o­si­tat, les ganes de saber”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.