Societat

CaixaProinfància ha atès a Catalunya més de 20.000 nens i nenes en risc de pobresa i exclusió social el 2024

El programa CaixaProinfància de la Fundació “la Caixa” ha acompanyat a Catalunya 20.400 infants i adolescents, i 13.216 famílies en situació de vulnerabilitat, risc de pobresa o exclusió social el 2024.

Aquest resultat s’ha aconseguit gràcies a la col·laboració de 467 entitats socials compromeses amb la igualtat d’oportunitats en la infància

En un con­text en què la pobresa infan­til con­ti­nua sent una rea­li­tat per a milers de nens i nenes, la Fun­dació “la Caixa” rea­firma el seu com­promís amb la igual­tat d’opor­tu­ni­tats a través del pro­grama Cai­xa­Proinfància. Al llarg del 2024, aquest pro­jecte va aten­dre un total de 65.845 infants i ado­les­cents, i 41.849 famílies de tot Espa­nya; 20.400 infants i ado­les­cents, i 13.216 famílies de Cata­lu­nya. Des que es va ini­ciar el 2007, ha arri­bat a més de 392.000 infants i ado­les­cents, i a més de 227.000 famílies; A Cata­lu­nya, a més de 123.000 infants i ado­les­cents, i a més de 75.000 famílies.

El pro­grama tre­ba­lla per acom­pa­nyar els infants, ado­les­cents i famílies en situ­ació de pobresa econòmica i vul­ne­ra­bi­li­tat social, ofe­rint-los les eines necessàries per superar les bar­re­res soci­o­e­conòmiques a què s’enfron­ten i garan­tint-los que puguin acce­dir a les matei­xes opor­tu­ni­tats de crei­xe­ment, edu­cació i benes­tar que els seus iguals.

A Espa­nya 1 de cada 3 infants viu en situ­ació de pobresa, una rea­li­tat que impacta direc­ta­ment en el seu desen­vo­lu­pa­ment per­so­nal, edu­ca­tiu i social. Amb l’objec­tiu de tren­car la trans­missió de la pobresa here­tada, Cai­xa­Proinfància pro­mou un acom­pa­nya­ment inte­gral i per­so­na­lit­zat, ori­en­tat a millo­rar les com­petències bàsiques, els hàbits d’estudi i l’auto­es­tima dels par­ti­ci­pants, i afa­vo­rir d’aquesta manera el seu empo­de­ra­ment i la seva inclusió social.

“A través d’aquest pro­grama ens esfor­cem per garan­tir que cap infant no es quedi enrere. Volem que tots puguin créixer, apren­dre i somiar amb un futur millor sense que el seu con­text social o econòmic sigui una bar­rera per asso­lir les seves metes. Cai­xa­Proinfància és, en defi­ni­tiva, la nos­tra aposta per una soci­e­tat més equi­ta­tiva i solidària”, ha afir­mat el sub­di­rec­tor gene­ral de la Fun­dació “la Caixa”, Marc Simón.

Cai­xa­Proinfància, un model d’inter­venció en xarxa

Amb 18 anys d’experiència en entorns vul­ne­ra­bles, Cai­xa­Proinfància ofe­reix un suport inte­gral i mul­ti­di­men­si­o­nal amb acti­vi­tats que abra­cen des del reforç edu­ca­tiu fins a l’atenció psi­co­so­cial i el benes­tar fami­liar. El seu model d’inter­venció inno­va­dor, basat en el tre­ball en xarxa, es des­plega per tot el ter­ri­tori espa­nyol, arri­bant a les 17 comu­ni­tats autònomes, les 2 ciu­tats autònomes, 148 muni­ci­pis, 197 xar­xes i 467 enti­tats soci­als. Aques­tes enti­tats col·labo­ren direc­ta­ment en l’atenció i segui­ment de les famílies pri­o­rit­zant els ajuts segons les seves neces­si­tats.

El pro­grama s’arti­cula a través de xar­xes ter­ri­to­ri­als d’atenció, pro­mo­vent la col·labo­ració entre enti­tats soci­als, admi­nis­tra­ci­ons locals i altres agents del ter­ri­tori (esco­les, cen­tres de salut i ser­veis soci­als). Aquesta coor­di­nació per­met opti­mit­zar els recur­sos i garan­tir que cada nen o nena rep el suport neces­sari segons la seva situ­ació i neces­si­tats.

L’edu­cació com a motor de canvi

Les con­di­ci­ons de l’entorn, la salut o l’orga­nit­zació fami­liar influ­ei­xen direc­ta­ment sobre els pro­ces­sos d’apre­nen­tatge, de manera que els infants i ado­les­cents que viuen en con­tex­tos vul­ne­ra­bles tenen més difi­cul­tats per asso­lir l’èxit esco­lar.

Segons el dar­rer Informe d’ava­lu­ació del pro­grama Cai­xa­Proinfància publi­cat, cor­res­po­nent al curs 2022-2023, les dades reflec­tei­xen l’impacte posi­tiu del pro­grama, ja que prop del 90% dels par­ti­ci­pants van acon­se­guir pro­mo­ci­o­nar de curs, i la taxa de gra­du­ació a l’ESO va asso­lir un 82,4% des­ta­cat, situ­ant-se un 31,2% per sobre de la mit­jana naci­o­nal d’estu­di­ants del mateix estrat soci­o­e­conòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.