Societat

8 de març, Dia de la dona

Més de 25.000 veus contra ‘el dia de la marmota’

Hi ha imat­ges que valen per mil parau­les. Una d’aques­tes és la de la mani­fes­tació de milers de per­so­nes –25.000 segons la Guàrdia Urbana– con­vo­ca­des per l’Assem­blea 8-M amb motiu del Dia de la Dona pas­sant per davant del Tea­tre Coli­seum, a la Gran Via, amb el rètol llu­minós de l’obra que s’hi repre­senta: El dia de la mar­mota. Efec­ti­va­ment, una vegada més, la jor­nada rei­vin­di­ca­tiva de les dones va omplir els car­rers del cen­tre de Bar­ce­lona amb unes rei­vin­di­ca­ci­ons que, any rere any, demos­tren que en l’equi­pa­ració entre sexes no s’avança ni prou, ni prou ràpid.

En tot cas, una de les nove­tats de la jor­nada d’ahir va ser la cele­bració de dues mani­fes­ta­ci­ons a Bar­ce­lona, con­vo­ca­des a la mateixa hora, i que van transcórrer a molt poca distància l’una de l’altra. Les des­a­vi­nen­ces en les rei­vin­di­ca­ci­ons van por­tar l’Assem­blea 8-M a con­vo­car la seva marxa a les sis de la tarda entre plaça Uni­ver­si­tat i Arc de Tri­omf, men­tre que el Movi­ment Femi­nista es va mani­fes­tar a la mateixa hora entre les pla­ces de Cata­lu­nya i de Sant Jaume.

La pri­mera con­vo­catòria es va fer amb la qüestió de les cures en pri­mer terme i una petició de reco­nei­xe­ment dels drets de les dones que ate­nen altres per­so­nes i la necessària cor­res­pon­sa­bi­li­tat dels homes en aquest ter­reny. L’altra mani­fes­tació es va cen­trar en la petició de l’abo­lició del negoci del sexe i la pro­hi­bició de la pros­ti­tució. Aquesta segona con­vo­catòria va ser secun­dada per unes 400 per­so­nes, segons la Guàrdia Urbana, que cal afe­gir a les 25.000 que van des­fi­lar en la mani­fes­tació prin­ci­pal. Totes dues mar­xes van des­a­fiar el temps inse­gur del dia d’ahir, que, tot i ser plujós durant part de la jor­nada, va aca­bar res­pec­tant les mobi­lit­za­ci­ons femi­nis­tes.

La mani­fes­tació de l’Assem­blea 8-M es va dis­se­nyar per donar visi­bi­li­tat als diver­sos col·lec­tius impli­cats en la lluita femi­nista i, en con­cret, al tema de les cures. D’aquesta manera, seguint la pan­carta que obria la marxa amb el lema Les cures sos­te­nen la vida, hi anava un grup de tri­ci­cles de la ini­ci­a­tiva En Bici sense Edat, que es dedica a pas­se­jar gent gran per la ciu­tat. Els tri­ci­cles trans­por­ta­ven dones grans amb difi­cul­tats de movi­ment que, d’altra manera, no hau­rien pogut par­ti­ci­par en la mobi­lit­zació femi­nista.

Els col·lec­tius de dones emi­grants també va tenir presència relle­vant en la mani­fes­tació, amb pan­carta pròpia i un lloc des­ta­cat en l’ordre de la marxa, posant en valor el fet que en el ter­reny de les cures hi ha ocu­pa­des mol­tes dones vin­gu­des de l’estran­ger. En aquest sen­tit, una de les rei­vin­di­ca­ci­ons de la mobi­lit­zació va ser, pre­ci­sa­ment, recla­mar el dret d’aques­tes per­so­nes a gau­dir d’una vida en situ­ació de nor­ma­li­tat al país, sense tra­ves admi­nis­tra­ti­ves. D’aquesta manera, el crit de “papers per a tot­hom” va tor­nar a res­so­nar amb força.

A l’Arc de Tri­omf es va lle­gir el mani­fest de l’Assem­blea 8-M, que plan­teja donar drets a les dones dedi­ca­des a l’àmbit de les cures i que els homes en siguin cor­res­pon­sa­bles. Es denun­cia la pràctica de l’admi­nis­tració d’exter­na­lit­zar aquests ser­veis, fet que redunda en una pre­ca­rit­zació dels llocs de tre­ball. Des de la pla­ta­forma es demana que les cures les assu­meixi un sis­tema públic fort i que hi hagi la pro­tecció efec­tiva de les tre­ba­lla­do­res pro­ce­dents de la immi­gració.

Anant més enllà de la qüestió pròpia­ment femi­nista, l’Assem­blea del 8-M va esten­dre la seva rei­vin­di­cació a l’àmbit del medi ambi­ent, dema­nant una justícia climàtica, social i femi­nista, a la vegada que va fer sen­tir el seu clam con­tra el geno­cidi de Gaza i les altres guer­res que cas­ti­guen el pla­neta.

L’acte con­vo­cat pel Movi­ment femi­nista també tenia com objec­tiu mani­fes­tar la seva opo­sició a la llei d’iden­ti­tat de gènere, cone­guda com a llei trans. La mani­fes­tació va tenir una prèvia al matí amb una con­cen­tració del Movi­ment Abo­li­ci­o­nista, que es va tro­bar a la plaça de Sant Jaume per lle­gir un mani­fest. A les cinc de la tarda, i abans que hi arribés la mani­fes­tació, hi va haver una con­cen­tració de dones d’Ucraïna.

LA FRASE

Exigim el reconeixement i la dignificació del treball de cura, remunerat i no remunerat
Manifest de l’Assemblea 8-M

Llibre sobre la presó de la Trinitat

El Memorial Democràtic va presentar el llibre Trinitat, la presó de dones ignorada (1963-1983). El treball dels historiadors César Lorenzo Rubio i Carlota Falgueras Marsal vol ser “una aportació fonamental per entendre la repressió que van patir moltes done”, recordava Jordi Font, director del Memorial.

Mil persones entre Lleida i Tarragona

El moviment feminista va aplegar, ahir, un miler de persones als carrers de Tarragona i Lleida, amb 700 a la capital del sud del país i 300 a la capital de les terres de Ponent. A Tarragona, la plaça de la Font va ser el centre neuràlgic de la convocatòria amb el lema “Contra el feixisme, més feminisme”.

Personal per als jutjats de VIDO

Els ministres de Justícia i Igualtat, Félix Bolaños i Ana Redondo, van avançar, ahir, que les pròximes oposicions per dotar les seccions dels jutjats contra la violència sobre la dona (VIDO) doblaran les plantilles de què disposen avui dia. Van aprofitar el 8-M per anunciar que la convocatòria es farà aquest any 2025.

Illa defensa que el feminisme és “més necessari que mai”

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va afirmar, ahir, que el feminisme és “més necessari que mai” pel “perill de retrocés que representa l’onada reaccionària”. Ho va remarcar durant l’acte institucional del govern pel 8-M. El govern va voler llançar també un missatge d’alerta atesa “l’amenaça molt real” de l’extrema dreta, com va recordar la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor, perquè l’augment de l’extrema dreta té afectes “irreversibles” per als drets de les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.