Societat

Serveis bàsics a canvi de construir a Collserola

El projecte compleix el Pla General Metropolità

L’aigua corrent i el clavegueram no es financen només amb diners a la urbanització de la Rierada-Vallpineda, al terme municipal de Molins de Rei. Tot i que els veïns de la zona, situada a la muntanya de Collserola, hauran de pagar grans quantitats de diners per finançar el projecte d’urbanització i reparcel·lació que ha de solucionar la mancança de serveis bàsics del barri, no assumeixen aquest cost només en termes econòmics, sinó que també hauran de pagar-ne un preu ecològic. Aquest procés podria multiplicar per cinc el nombre de vivendes construïdes a la muntanya.

“Nosaltres només demanàvem aigua corrent i clavegueres, en cap cas volíem quedar-nos sense verd. Això és la muntanya!”. L’Alba Mas és veïna d’aquesta urbanització i, en el moment d’instal·lar-s’hi, va haver de substituir una piscina per una fossa sèptica que hi fes possible la vida diària. Com ella, molts veïns de la zona s’han hagut de buscar la vida per combatre la manca de clavegueram i això ha donat lloc a solucions força precàries que posen en risc la salubritat.

És per aquest motiu que ja fa anys que els veïns demanen a l’Ajuntament que possibiliti la instal·lació de clavegueres i aigua corrent a la zona. El problema és que aquesta mesura no s’aplicarà aïlladament, sinó en el marc del projecte d’urbanització que també inclou l’asfaltament dels carrers, la instal·lació de bancs, papereres, fanals... i l’autorització de llicències de construcció. El resultat seran unes 400 parcel·les, que tindran permís per edificar, mentre que en aquests moments, hi ha menys d’un centenar de cases, algunes de les quals construïdes de manera il·legal, perquè l’Ajuntament va suspendre totes les llicències a l’espera que s’urbanitzés l’espai.

Aquest espai està qualificat en el Pla General Metropolità (PGM) com a zona urbana i, per tant, és legal construir-hi. Si fins al moment no s’han concedit llicències és perquè prèviament calia habilitar-hi els serveis bàsics. Aquest procés encara ara la seva recta final i, tot i que alguns veïns el veuen amb bons ulls perquè “millorarà la qualitat de vida”, d’altres s’oposen a aquesta agressió al medi ambient i se senten ofegats per les grans quantitats de diners a què han de fer front. La Plataforma per la Defensa de Collserola-Molins ha engegat una campanya per defensar aquest espai natural. La seva proposta passa per convertir la zona en una urbanització tova que sigui respectuosa amb l’ambient natural on es troba.

La regidora d’Urbanisme de Molins de Rei, Carme Puig, explica que aquest projecte és “aliè a la voluntat municipal, que senzillament compleix el que es recull en el PGM”. Tot i que apunta que aquest és un document “arcaic que caldria revisar”, assegura que el “projecte es realitzarà amb el màxim respecte possible al medi ambient” i que “els veïns veuran pujar el valor del seu patrimoni amb les millores”. Afegeix, a més, que la negociació s’ha fet sempre comptant amb l’opinió dels veïns afectats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES