Societat

tarragona

L'arribada de la Vuelta fa canviar els hàbits de trànsit

El pas dels ciclistes, que coincideix amb el primer dia del curs escolar, obliga la Guàrdia Urbana a muntar un dispositiu especial

A partir de demà es tallaran carrers i avui ja s'hi prohibirà aparcar

Ara fa un any, el pas de la Vuelta per Tarragona va fer alterar els hàbits de circulació a la ciutat durant dos dies i enguany segur que ho tornarà a fer. Casualment, el retorn de la caravana ciclista coincidirà amb el primer dia del curs escolar; una jornada en què el volum de trànsit s'incrementa de manera notable a totes les ciutats, i Tarragona no hauria de ser-ne una excepció. Per això, la Guàrdia Urbana ha tornat a dissenyar un dispositiu especial per evitar que la circulació als carrers de Tarragona esdevingui caòtica, principalment al migdia, que és quan hi haurà més carrers tallats per la sortida de la mainada de les escoles i perquè la gent surt de la feina. A la ciutat hi ha penjats cartells que anuncien les restriccions d'aparcament i els horaris. Igual que l'any passat, la policia municipal ha anat avisant els veïns i els comerciants de totes les zones per les quals passarà la carrera.

Els canvis d'avui

Una de les primeres mesures ha estat avançar per avui dilluns el mercat de marxants de la rambla, i en aquesta mateixa via, més amunt, a partir de les 10 del matí començaran a arribar els tràilers, autobusos i la resta de vehicles de la fira de mobilitat que sempre s'organitza en el marc de la cursa ciclista. Es muntarà un circuit Dual Bike Trial, en què els ciclistes demostren les seves habilitats sobre dues rodes. Les activitats començaran a les 5 de la tarda i duraran fins a les 9. Aquest mateix dia, a partir de les vuit del vespre ja no es permetrà estacionar a la zona blava de cap dels carrers pels quals passarà la Vuelta (vegeu el gràfic adjunt).

Modificacions per demà

La jornada que es preveu més caòtica serà la de demà i per això des del consistori s'ha recomanat als pares dels alumnes dels col·legis Lestonnac, Miracle, Teresianes, Roig i Pau Delclòs que s'hi desplacin a peu i, en el pitjor dels casos, en transport públic, però en cap cas en vehicle privat. De fet, a partir de les set del matí la grua municipal començarà a retirar els vehicles que estiguin aparcats en els carrers pels quals ha de passar la caravana ciclista: passeig Espanya, Orosi, Apodaca, Unió i rambla Nova, en els dos sentits. També s'actuarà a l'avinguda Andorra, perquè tot i que els ciclistes sortiran de Tarragona per l'avinguda Roma en direcció a l'autovia de Reus, tornaran a entrar a la ciutat, previ pas pels afores de Constantí, el polígon industrial Francolí, i abandonaran altre cop el terme tarragoní passant per l'avinguda Andorra en direcció a l'N-240.

Senyals provisionals

Únicament demà s'instal·larà un semàfor al passeig Torroja amb l'objectiu de donar pas alternatiu a tots els vehicles i autobusos que siguin desviats de la seva trajectòria habitual. Tant el transport públic com els autobusos d'empreses privades –Plana i Penedès– també modificaran demà els seus trajectes, com el trenet turístic, que eliminarà la parada a la rambla Vella. Els taxis i els serveis de microbús també es veuran alterats. De fet, la rambla Vella és la via que es mantindrà més temps tallada al trànsit.

Cap a l'Alt Camp

L'etapa que començarà a Tarragona serà la primera de les tres que es disputaran a Catalunya. Els ciclistes completaran un recorregut de 175 quilòmetres, dels quals només sis seran neutralitzats. Un cop abandonin Tarragona, els ciclistes, que hauran tingut una jornada de descans, emprendran camí cap a Vilanova i la Geltrú, passant per Valls (14:24 h), el Pla de Santa Maria (14:40 h), el Pont d'Armentera (14:50 h), Santes Creus (14:57 h) i les Pobles, que és l'últim nucli abans no entrin a la demarcació de Barcelona.

Els impactes

L'any passat, l'Ajuntament va xifrar en uns 600.000 euros l'impacte econòmic del pas de la Vuelta per Tarragona, tot i que, posteriorment, els grups de l'oposició van acusar l'equip de govern de no disposar d'un estudi exhaustiu per celebrar alegrement els beneficis econòmics. El que és cert és que l'arribada de la Vuelta va sacsejar la ciutat l'estiu passat i és de preveure que enguany el fenomen es repetirà.

LA XIFRA

6,5
quilòmetres
és el recorregut que faran els ciclistes pel terme de Tarragona abans d'emprendre camí cap a Vilanova i la Geltrú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.