Un pregó local de reivindicacions nacionals enceta les Fires de Figueres

Carles Coll va demanar que la sardana sigui dansa nacional i, també, la República Catalana

Carles Coll, figuerenc de soca-rel, va parlar d'elements tradicionals que s'associen a la història de la comarca, com ara ser «terra de llibertats», de la tramuntana i de personatges il·lustres com ara Abdó Terrades, Narcís Monturiol i Pep Ventura. El primer va servir per introduir el seu ideari polític: el republicanisme. Si Abdó Terrades, des del balcó de l'ajuntament, fa moltes dècades, va proclamar tres vegades la República, Coll va dir, al mateix escenari, que havia somiat que a la façana de l'ajuntament només hi haurà la senyera. «No li caldrà portar reivindicatius estels, ni triangles. Només lluirà les quatre barres i significarà que Figueres forma part de la República Catalana que s'haurà aconseguit reinstaurar de forma democràtica i pacífica.» També va comentar un altre somni, aquest cop, però, «col·lectiu», i és que Figueres sigui declarada per sempre capital de la cultura catalana «pels mèrits acumulats al llarg del temps». També va demanar que el govern de Catalunya reconegui la sardana com la dansa nacional que «competeix amb la jota ampostina». Per acabar va convidar a ballar sardanes. Al mateix temps, a la Rambla hi havia molta gent participant en una sessió de bicicleta indoor.

Conflicte amb el rerefons de les barraques

La Plataforma per un Embarraca't Participatiu, que agrupa una sèrie d'entitats disconformes amb el canvi de rumb que l'àrea de Joventut ha donat a l'Embarraca't, ha comentat que se'ls ha denegat els permisos per portar a terme aquesta tarda una sèrie d'activitats que havien programat a la plaça Josep Pla. «Eren activitats festives, i només teníem pensat criticar la posició de la regidora de Joventut en un pregó», ha comentat el portaveu, Francesc Munyino. Segons ell, s'havia demanat permís per a l'acte i no havien reclamat cap infraestructura, fet que nega la regidora de Joventut, Iolanda Milan, que diu que van entrar una instància, primer, a l'àrea de Cultura i, després, a la de Festes en què reclamaven ajudes materials i econòmiques. «Hem hagut d'ajustar els pressupostos de les Fires, i quan ja estaven els programes tancats, van demanar que els paguéssim la festa que volen fer ells. Si només es tractava d'utilitzar la via pública, el permís l'havien d'haver demanat a la Guàrdia Urbana», ha comentat la regidora Iolanda Milan, que ha lamentat les actituds d'algunes entitats de la plataforma.

Conchita: ple total

x.c

També demà, i al mateix escenari que la JOF, el del teatre El Jardí, però a les nou del vespre, hi actuarà la cantant madrilenya Conchita, que presentarà el seu segon disc, 4.000 palabras. Es tracta d'un concert gratuït, coorganitzat per Comerç Figueres, «la Caixa» i els 40 Principals, que en menys de dues setmanes han repartit les 1.000 invitacions previstes per a aquest concert, entre els titulars de targeta Comerç Figueres. Per tant, ja no queden entrades per al debut de Conchita a les comarques gironines.

Concurs Trayter

x.c

Tres grups de l'Alt Empordà, Hot Penguins, Mari Poppins i Erm, i els garrotxins Apeiron han estat seleccionats com a finalistes del Concurs de Música Jove Joan Trayter, que recorda el fundador dels estudis Music Lan d'Avinyonet de Puigventós. En aquesta edició es van presentar 25 propostes d'arreu dels Països Catalans. Hot Penguins actuarà a l'Embarraca't dimecres vinent; Apeiron, dijous; Mari Poppins, divendres, i Erm, dissabte. El primer premi consisteix en 1.000 euros i una gravació als Music Lan. El jurat del concurs està format per Carles Pujol, Xavier Pascual, Josep Maria Godoy, Joanjo Bosch i Pau Torrent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA