Societat

energia

La generació elèctrica amb biomassa continua encallada

L'objectiu del pla d'Energia per al 2015 ha estat rebaixat de 63 a 50 megawatts

Només hi ha en funcionament una central, a Móra d'Ebre, de 0,5 megawatts

Cinc plantes ja disposen del permís d'Energia

La utilització de biomassa (fusta i restes vegetals) per a la producció d'energia elèctrica continua encallada a Catalunya. Després de més de dues dècades d'estudis i projectes, només hi ha en funcionament una instal·lació de petites dimensions a Móra d'Ebre. Cinc projectes més han aconseguit durant els últims anys l'autorització administrativa de la direcció general d'Energia, i una desena més (no hi ha cap registre oficial) estan en altres fases d'autorització però no està assegurat que Catalunya arribi al 2015 havent complert l'objectiu del pla d'Energia amb aquesta font renovable; tot i que aquest objectiu és realment modest.

El pla d'Energia 2006-2015 aprovat pel Parlament preveia la instal·lació de plantes de biomassa forestal i agrícola, per a la producció d'electricitat, amb una potència total de 63,7 megawatts. La revisió d'aquest pla, aprovada l'any passat pel govern, reduïda l'objectiu d'aquest tipus d'energia renovable a 50,3 megawatts. Quan falten poc més de quatre anys per a la caducitat del pla, però, només hi ha en funcionament “una instal·lació de biomassa, amb tecnologia de gasificació, amb una potència elèctrica de 0,5 megawatts”, segons ha explicat a aquest diari Francesc Vidal, cap d'àrea d'energies renovables de la direcció general d'Energia i Mines.

La reducció de la biomassa per a generació elèctrica “queda compensada, en els objectius del pla d'Energia, per una previsió més gran d'instal·lacions de biomassa d'utilització tèrmica” (calderes per a aigua calenta o calefacció).

Falta maduració

La direcció general d'Energia ha facilitat autoritzacions administratives per construir més plantes a Sant Pere de Torelló, la Sénia, Talavera, Barcelona –Zona Franca– i Massanes. “Alguns dels projectes dels quals s'han completat els tràmits d'autorització no han acabat de madurar per problemes com ara la falt de finançament”, indica Francesc Vidal.

Paral·lelament, una desena de projectes estan en fases diverses de tramitació ambiental i urbanística. La direcció general d'Energia confia que amb els projectes aprovats i amb les noves iniciatives que es tramiten “es podrà arribar al 2015 havent aconseguit l'objectiu que marca el pla d'Energia”, segons explica Vidal.

LA XIFRA

2
megawatts
de potència elèctrica instal·lada correspondrien a la planta que es vol fer a la Zona Franca barcelonina.

La planta de la Garriga, el 2011

Un dels projectes de planta de cogeneració amb biomassa que ha provocat més rebombori durant els últims anys és el presentat per l'empresa Rebrot i Paisatge a la Garriga. Després d'una llarga tramitació, el projecte va rebre l'informe favorable del Departament de Medi Ambient el 5 de maig passat. L'aprovació definitiva, però, està pendent d'una modificació puntual del pla general i del pla parcial que reguli la qualificació dels terrenys on es vol instal·lar la planta. El projecte ha estat objecte durant els últims anys d'una forta campanya d'oposició dels veïns, que es consideren afectats negativament per la instal·lació.

Carles Vilaseca, director de l'empresa promotora, confia que “el juliol del 2011 s'hagin completat tots els tràmits i es pugui iniciar l'obra, que tindrà un termini d'execució d'uns set mesos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.