Societat

La contra

Calamars anticrisi

Arenys de Mar celebra arribar a la quinzena edició de les jornades gastronòmiques dedicades al calamar tot i el moment difícil del sector pesquer i de molts restauradors

Fa uns dies, mentre feia cua a la peixateria, vaig comprovar com en són de preuats els calamars pescats a Arenys. La peixatera del costat de casa prometia a cau d'orella a una clienta que els primers calamars arribats d'Arenys serien per a ella. Això passava no gaire lluny del port arenyenc, a Mataró. I, amb el convenciment que valia la pena esperar, la senyora va marxar sense ni mirar-se els calamars que allà lluïen i que feien molt bona pinta. La qualitat no deu variar gaire si el calamar s'ha pescat davant d'Arenys o de Mataró, però és veritat que el gènere del port arenyenc té molta anomenada. Això podria fer pensar que als qui es dediquen a sortir a la mar els va molt bé el negoci, però res més lluny.

Dijous al vespre va tenir lloc a l'antiga llotja del peix del port d'Arenys el sopar inaugural de les jornades del Calamarenys, que fa quinze anys es va empescar un grup de restauradors capitanejat per Joan Majó i Benet Maimí, llavors regidor de Promoció Econòmica. Abans d'entrar a la llotja, vaig saludar el patró major del port, Mauricio Pulido, que fa temps que es lamenta de la situació complicada que viu el sector. M'explica que, des que va entrar al capdavant de la confraria ara farà sis anys, la davallada ha estat estrepitosa i que un 30% de la flota ha decidit plegar. Tot i ser un sector tocat, la pesca es manté com una de les activitats econòmiques importants que mira de tirar endavant.

Els parlaments al principi de l'àpat van constatar que s'ha de continuar vinculant la gastronomia i la pesca en un poble eminentment mariner. La cuinera de Sant Pol Carme Ruscalleda va defensar un cop més el producte de proximitat, i va valorar aquest calamar “quilòmetre zero” que es pot trobar a l'octubre en aquestes jornades. Els quinze anys del Calamarenys no han estat fàcils per aconseguir mantenir la implicació dels restauradors. Ja fa uns anys que les jornades es van obrir a pobles veïns per poder tenir més ressò. En aquesta edició són una tretzena els restaurants, no només d'Arenys de Mar, sinó també d'Arenys de Munt, Sant Vicenç de Montalt, Canet de Mar i Caldes d'Estrac, que aprofiten l'excusa del calamar per oferir menús a les seves cartes durant tot el mes d'octubre. La iniciativa serveix més que mai per mirar d'atreure la clientela en un moment que també els costa omplir els menjadors. Els qui havien degustat els menús d'altres anys comentaven durant el sopar que va servir el restaurant de Vil·la Minerva de Llavaneres que els preus que s'ofereixen tant a Arenys com a fora s'havien ajustat en aquesta quinzena edició. Unes jornades, doncs, amb calamars anticrisi. No era de crisi, en canvi, el preu del calamar que vaig veure a la peixateria del costat de casa l'altre dia, i això que segons la peixateria aquell no era el d'Arenys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona