Societat

Unes rutes a peu relligaran tots els Països Catalans

El Camí Aquest és el nom del projecte, que està tirant endavant l'associació Pas amb l'ajuda d'entitats i institucions sistema de promoció Els itineraris són una eina per ressaltar el valor del patrimoni natural i cultural del país

Fa pocs anys un col·lectiu nou, l'associació sense ànim de lucre Pas, va sorprendre l'emergent sector del turisme de senderisme amb un projecte, anomenat El Camí, tan agosarat com romàntic: establir unes rutes a peu que passin per totes les comarques dels Països Catalans. En total, seran uns 4.000 km que sobre el mapa dibuixen una mena de “8” amb la simbòlica muntanya de Montserrat al centre de la traça. El projecte es reparteix en una quarantena de trams que aprofiten els camins ja existents, als quals es dóna una nova dimensió en potenciar-ne els valors naturals i culturals.

Els itineraris, que es mira que siguin assequibles a la majoria de caminants, es concreten amb l'assessorament de la gent del territori i, a l'hora d'establir tractes amb els establiments col·laboradors (des de restaurants fins a cases de turisme rural), es procura que s'hi parli en català i que utilitzin productes de la terra. “No es tracta de caminar i prou, sinó de conèixer el país, ressaltar el valor del seu patrimoni; és una aportació a la vertebració dels Països Catalans”, resumeix Francesc Asperó, el responsable de Pas a les comarques de Girona, amb seu a Olot.

Dos camins enllestits

A la demarcació de Girona ja han acabat el tram del Montseny (compartit amb algunes comarques barcelonines) i un que uneix Mieres (Garrotxa) i Montgrony (Ripollès). El pròxim anirà de Ceret (Vallespir) a Mieres, passant per l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany. En altres parts dels Països Catalans estan treballant en camins de la Marina Alta; els Ports i l'Alt Maestrat, i l' Alta Ribagorça-Noguera.

Una guia llibre

Per cada ruta s'edita una guia -–en forma de llibret– amb informació molt exhaustiva amb plànols, altimetries, explicacions sobre el patrimoni, els costums, la història, els establiments de la zona, personatges pretèrits i actuals, etc. De fet, el llibret de la ruta de la Garrotxa i el Ripollès (Dels volcans a la terra dels mites) esdevé una eina de gran valor per conèixer aquestes comarques, independentment de si es fa la ruta. La informació continguda a la guia en format paper i molts altres materials es poden consultar al lloc web www.elcami.cat.

Paral·lelament, s'assenyalen els camins amb uns rètols propis que serveixen tant perquè els caminants no es perdin com per anunciar espais o elements d'interès. Abans no s'arriba a aquest punt del procés, però, s'ha hagut de fer durant mesos una tasca de reunions per consensuar rutes i de sortides per fer inspeccions oculars sobre el terreny, de caràcter tècnic, en les quals es decideix el tipus de senyalització que s'hi instal·larà i, si convé, les modificacions puntuals del traçat.

Excursions guiades

D'altra banda, Pas organitza regularment excursions pels seus camins, a uns preus molt ajustats. La pròxima, per exemple, s'ha preparat pels dies 27 i 28 de novembre entre Gualba i Arbúcies.

Itinerànnia, camins en xarxa

Al mateix temps que El Camí anava fent les seves primeres passes, els darrers anys s'ha creat a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà Itinerànnia. Però mentre que el projecte de Pas consisteix en itineraris i posa l'accent en el vessant cultural i etnogràfic, aquesta altra proposta de senderisme està plantejada en xarxa i té una vocació sobretot turística. Impulsat pels consells comarcals respectius, Itinerànnia aplega uns 2.500 km de camins convenientment marcats i equipats amb plafons informatius, amb els quals s'arriba a 108 poblacions. L'editorial Alpina n'ha editat els mapes –que en poc temps han aconseguit una notable acceptació entre els aficionats a la muntanya– que es presenten acompanyats d'una guia. Segons els promotors, hi ha 325 hotels i pensions, 299 allotjaments rurals, 63 càmpings i vuit albergs que es poden beneficiar de la xarxa, sense comptar restaurants, bars i altres negocis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ILLES CANÀRIES

Protesta massiva contra el model “insostenible” de turisme

BARCELONA
CORNELLÀ DE TERRI

Denuncien que volen obrir un centre de menors “sense complir normativa”

CORNELLÀ DE TERRI

Llagostera habilita un espai per al dol perinatal al cementiri

LLAGOSTERA
medi ambient

Reclamen més control de la contaminació al Camp d Tarragona

TARRAGONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE