Escapades

Astúries històrica

Avilés, Gijón i Oviedo: un triangle amb personalitat, marcat per la seva gent, els seus carrers i la multiculturalitat

Avilés, Gijón i Oviedo, un triangle amb personalitat. Tres ciutats on la diversitat de la seva gent, els seus carrers, la multiculturalitat, la creativitat, el desenvolupament tecnològic i els nous projectes i fins i tot la seva gastronomia sorprenen el visitant. De totes tres, Avilés, una ciutat marcada històricament per les grans empreses siderúrgiques, és potser la que turísticament passa més desapercebuda. I en canvi, el seu nucli antic ha estat declarat conjunt històric, artístic i monumental. Entre els seus atractius destaquen els carrers de Galiana, Candamo, La Ferreria i Rivero, la plaça d'Espanya amb el seu ajuntament, l'església vella de Sabugo, del segle XIII, i la moderna de Sant Tomàs de Canterbury. Destaquen també els palaus de Valdecarzana i Camposagrado i el teatre Palacios Valdés.

I per si tot això no fos suficient per atreure turistes, la ciutat d'Avilés ha lluitat de valent per aconseguir que el centre cultural internacional Oscar Niemeyer s'instal·li a la seva zona, unes instal·lacions que han de ser “un revulsiu per a la ciutat”. La inauguració és prevista pel dia 15 de desembre –el mateix dia que aquest prestigiós arquitecte fa 103 anys–. En el projecte hi ha participat el govern de l'Estat i el Principat d'Astúries i “serà un complex cultural de rellevància internacional, imant del reconeixement i creació artística que contribuirà a la regeneració econòmica i urbanística d'una àrea en ple procés de transformació industrial com és la ria d'Avilés”. El centre Oscar Niemeyer és una porta oberta a la cultura en totes les seves formes, tradicions i estils. Música, teatre, cinema, exposicions, conferències, notícies a l'aire lliure i educatives. “El centre Niemeyer podrà acollir un concert per a milers de persones o una petita exposició, una gran estrena de cinema o una producció teatral amateur, un debat entre caps d'estat o un concert del millor violoncel·lista del món”, expliquen des del centre. El consell assessor del centre està integrat per destacades personalitats, com ara el l'actor, guionista i director Woody Allen, el científic Stephen Hawking, l'escriptor Paulo Coelho o el considerat com un dels pares d'internet, el científic Vinton Cerf.

Avilés, a més, està situada a la zona costanera central del Principat d'Astúries i platges com la de l'Arnao, Santa Maria del Mar, Munielles, Las Bayas o la de la Salinas –“una de les millors platges del nord de l'Estat per a la pràctica del surf”– no es poden deixar de visitar.

En un altre punt del triangle, hi ha Gijón, presidida per La Laboral, un edifici que es va construir als anys quaranta amb l'objectiu d'acollir els fills orfes de pares de víctimes d'accidents laborals a la mineria. És per això que es va projectar un edifici per a un miler d'alumnes i que tingués dependències com ara una residència, l'escola, tallers industrials, una granja, instal·lacions esportives, una església o camps de cultiu. Al final, l'edifici es va habilitar per formar fills de treballadors amb professionals qualificades. La Universitat Laboral de Gijón no es va acabar de construir i els seus edificis es van abandonar a la dècada de 1980, fins al 2001, quan el govern del Principat d'Astúries va impulsar-ne la recuperació. Ara l'espai s'ha adaptat com a centre de formació universitària, professional i artística; s'hi han habilitat sales per a congressos i seminaris, i com a centre d'art i creació industrial. El 2007 es va rehabilitar el teatre i s'hi ha fet una aposta per espectacles d'avantguarda.

Gijón és avui una “ciutat moderna i hospitalària i amb una activa vida cultural”. El Gijón més ancestral es concentra a la Cimadevilla, l'antic barri de pescadors. A la plaça de Campo Valdés hi ha les termes romanes, en bon estat de conservació i que actualment formen part del Museu de les Termes. En tot aquest indret es pot veure el Museu Casa Natal Jovellanos, la fàbrica de tabacs, el Palau de Revillagigedo i la platja de San Lorenzo.

El triangle el tanca Oviedo, la ciutat de les més de 100 estàtues i que es defineix com a “majestuosa però propera, on t'embolcalla el pas de dotze anys d'història”. En destaca el conjunt de monuments de la monarquia asturiana (segles VIII i IX) declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, amb peces com el Santullano, San Miguel de Lillo, Santa Maria del Naranco i la Cámara Santa.

La ciutat ha fet una forta aposta per ser la seu de congressos: està a punt d'inaugurar el Palau de Congressos Auditori Príncipe Felipe, un espai que se suma a l'oferta del nou Palau de Congressos i Exposicions, obra de l'arquitecte Santiago Calatrava.

FITXA DE LA RUTA

Ruta. Oviedo, Gijón i Avilés
Distància. Les distàncies entre les tres ciutats són curtes. Entre Oviedo a Gijón hi ha 32,5 quilòmetres. I de Gijón a Avilés, 27 quilòmetres.

DADES D'INTERÈS

Turisme Astúries www.infoasturias.com
Turisme d'Avilés. www.avilescomarca.info Superfície: 25 km². Altitud: 8 m. N. d'habitants: 84.675
Turisme Gijón. www.gijon.info Superfície: 41 km². Altitud: 8 m. Nombre d'habitants: 273.931
Turisme Oviedo. www.oviedo.es Superfície: 26 km². Altitud: 232 m. Nombre d'habitants: 224.000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Minut de silenci pel veí assassinat a l’Afganistan per part d’Estat Islàmic

girona

400.000 persones han visitat la 69a edició de Temps de Flors

girona
societat

Detenen l’autor d’un robatori violent comès en un habitatge d’Empuriabrava

castelló d’empúries
societat

Jutgen els dos camioners interceptats amb tres aparells per clonar targetes

la jonquera

Nova mobilització de l’AFA de Camins per evitar la fusió amb el Pla de l’Ametller

banyoles / girona
Medi ambient

Traslladen sorra del port de Coma-ruga al Vendrell, Cunit i Calafell

El Vendrell
societat

El comissari en cap Eduard Sallent inicia demà el curs per ser major dels Mossos

barcelona
gastronomia

El Gastronomic Forum Barcelona 2024 ja té el 80% de l’espai expositiu reservat

Barcelona
societat

L’adjudicació del nou contracte de neteja per 7,9 milions passa avui per ple

salt