Societat

successos

Exhumaran vuit cossos més d'ancians morts a la residència d'avis d'Olot

El jutge ordena desenterrar els cadàvers de diversos cementiris

Aquest any han mort 15 avis a La Caritat, 12 els cap de setmana, quan treballava Vila

El jutjat d'instrucció 1 d'Olot ha ordenat l'exhumació de vuit cossos més d'ancians del geriàtric La Caritat d'Olot que han mort en el decurs d'aquest any, amb la finalitat que se'ls faci l'autòpsia i es comprovi si podien haver estat víctimes de l'acció criminal de l'auxiliar d'infermeria del centre Joan Vila, que ha confessat l'assassinat de tres ancianes. Les exhumacions es faran a partir de les nou del matí de dilluns al cementiri d'Olot, on hi ha enterrats sis dels cossos que s'han d'exhumar, i als cementiris de Sant Salvador de Bianya i Castellfollit de la Roca, on s'ha de desenterrar un cos en cadascun. Després, els vehicles funeraris traslladaran els fèretres a l'Institut de Medicina Legal, a Girona, on els forenses faran l'autòpsia per buscar indicis de criminalitat.

El jutge ha dictat l'ordre d'exhumació dels vuit casos en què veu “sospites fonamentades de criminalitat”, després que li aportessin la llista dels morts aquest darrer any a La Caritat i que l'equip forense elaborés un estudi sobre les patologies dels difunts i la manera com van morir, a banda de la coincidència que Vila treballés el dia de la defunció. Les dades demostren que durant aquest 2010 a La Caritat van morir 15 ancians, 12 dels quals ho van fer en cap de setmana, coincidint amb els torns de treball del zelador homicida, que anava a treballar els dissabtes, els diumenges i els dies festius. Després d'analitzar la informació mèdica, els forenses han considerat que en vuit de les defuncions no existia una relació directa entre la patologia de l'ancià amb el tipus de mort que li va sobrevenir, més aviat sobtada. Els especialistes també han tingut en compte que, en la majoria dels casos, els difunts no van ser sotmesos a cap anàlisi exhaustiva del facultatiu que va certificar la mort com a natural.

A dues de les dones que Joan Vila ha confessat haver assassinat, de fet, se'ls havia certificat la mort natural i havien estat enterrades. Els cossos d'aquestes dones van ser exhumats i se'ls va fer l'autòpsia; en tots dos casos, el reconeixement va evidenciar que les dues dones havien ingerit algun tipus de producte tòxic molt corrosiu. Els assassinats en sèrie es van descobrir arran del cas de Paquita Gironès, una anciana que va ser trobada agonitzant i que va morir a l'hospital. Els metges no van voler certificar la mort natural i els forenses van descobrir que havia ingerit un producte tòxic. L'endemà, Joan Vila va confessar el crim i, dos dies després, els altres dos. Vila assegura que no va matar cap més ancià, però els investigadors sospiten que n'havia mort d'altres. En cas que es detectin indicis de criminalitat en cossos de morts aquest any, no es descarta investigar fins al desembre del 2005, quan Vila es va incorporar a La Caritat, procedent de la residència El Mirador, de Banyoles.

LA DATA

17.10.10
És el dia
que van trobar agonitzant Paquita Gironès, que va morir a l'hospital. Amb aquesta mort es va destapar el cas.

El popular ‘James' i set més

Un dels casos que ara s'investigarà si té relació amb l'acció criminal del zelador Joan Vila és el de la mort de Lluís Salleras i Claret (a la foto), més conegut com en James, un home molt popular a Olot que havia estat soci destacat del Centre Excursionista d'Olot. Un altre dels seus mèrits que l'havien fet molt popular a la ciutat va ser que s'havia inventat el concurs de llançament de pinyols d'oliva, que durant molt anys es va fer per les festes. James, que vivia sol, va passar els darrers temps a La Caritat, on va morir el 21 d'agost passat, un dissabte, és a dir, coincidint amb el torn de Joan Vila. Els altres difunts que s'investiga si van ser assassinats són Montserrat Canalias Muntada (morta el 25 de setembre als 96 anys), Joan Canal Julià (19 de setembre, 94 anys), Isidra Garcia Aceijas (28 de juny, 85 anys), Teresa Puig Boixadera (14 de febrer, 89 anys), Carme Vilanova Viñolas (11 de juliol, 80 anys), Rosa Prat Freixa (1 de febrer, 88 anys) i Josep Curos Feixas (28 d'abril, 91 anys).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós