Reportatge

Licor envoltat d'època

La Fira de la Ratafia de Besalú és un espai idoni per descobrir el patrimoni i la història d'un dels pobles més fascinants de la Catalunya medieval

Una bona opció per a aquests dies de festa és arri­bar-se fins a Besalú per des­co­brir un esplèndid con­junt monu­men­tal men­tre es pas­seja per una de les fires més popu­lars del muni­cipi, la de la Rata­fia, que se cele­bra el 4 i el 5 de desem­bre. I és que és difícil tro­bar una població amb tant de patri­moni per metre qua­drat. Per això, està con­si­de­rada com una de les viles més fas­ci­nants de la Cata­lu­nya medi­e­val, tant per la seva monu­men­ta­li­tat com per la sin­gu­la­ri­tat d'alguns dels edi­fi­cis que con­serva.

Molts visi­tants conei­xen Besalú pel seu Pont Vell, símbol de la vila. Es va fun­dar al segle XI i s'ha anat recons­truint al llarg del temps. Pre­senta set arca­des i es carac­te­ritza per la seva forma angu­lar deguda a l'assen­ta­ment dels pilars sobre pedres natu­rals del riu. Fa 105 metres de llar­gada i 30 d'altura inclo­ent-hi la torre de defensa i és un bon punt d'inici per conèixer la població i acce­dir a la part vella. A l'hora de visi­tar l'inte­rior cal tenir en compte dos temes prin­ci­pals, el call –for­mat per les res­tes de la sina­goga, el miqvé i el por­tal dels Jueus– i el nucli del mones­tir de Sant Pere, jun­ta­ment amb l'hos­pi­tal de Sant Julià i la Cúria Reial. Es pot fer un recor­re­gut orde­nat per la vila men­tre es pas­seja pels car­rers i pla­ces, que man­te­nen un fort sabor medi­e­val, conèixer i visi­tar els edi­ci­ons romànics tot lle­gint la senya­lit­zació específica de patri­moni. Si es vol, es pot com­ple­men­tar la ruta amb una visita a l'església par­ro­quial de Sant Vicenç, les ruïnes de Santa Maria de Besalú i les del cas­tell com­tal –per veure aques­tes dues últi­mes cal con­cer­tar una visita a l'Ofi­cina de Turisme.

No es pot mar­xar de Besalú sense haver-ne tas­tat el licor estel·lar, la rata­fia, una gran tra­dició a la població que ve de temps remots, pro­ba­ble­ment arran de les begu­des que feien els mon­jos del mones­tir a l'edat mit­jana. La fira d'aquests dies ofe­reix l'opor­tu­ni­tat de degus­tar rata­fies de tot Cata­lu­nya a la plaça Lli­ber­tat, a més de com­prar pro­duc­tes arte­sans de tota classe al Prat de Sant Pere. Reco­ma­nem el Con­curs de Rata­fia, amb una vin­tena de par­ti­ci­pants del poble, en el qual s'ele­geix la millor rata­fia, que serà la que es vendrà l'any següent. Diu­menge cap al mig­dia, aneu a la plaça de la Lli­ber­tat i no us per­deu el tast del jurat, la con­següent selecció de les fina­lis­tes i la tria de la rata­fia gua­nya­dora. Allà mateix podreu com­prar i tas­tar el licor que va gua­nyar la com­pe­tició de l'any pas­sat –la de Fran­cesca Sarola–. El pro­grama fes­tiu es com­pleta amb actu­a­ci­ons musi­cals, sar­da­nes i la pre­sen­tació del lli­bre de Martí Giro­nell L'Arqueòleg (De Mont­ser­rat a Terra Santa per­se­guint un somni). Si es té gana, una bona opció és men­jar en algun res­tau­rant de la Besalú Gas­tronòmica, ja que ofe­rei­xen a la seva carta plats cui­nats amb rata­fia.

FITXA DE LA RUTA

Per arribar-hi. Es pot arribar a Besalú des de la C-66, l'A-26 o l'N-260.
Aparcament. Hi ha un gran aparcament a l'entrada de Besalú, al costat del famós Pont Vell, un bon accés a la vila vella.
Oficina de Turisme. Plaça de la Llibertat, 1. Tel. 972 59 12 40 Horari d'hivern: de dilluns a dissabte, obert de 10 a 14.00 h i de 16 a 19.00 h. Diumenge, obert de 10 a 14.00 h. www.besalu.cat
Visites guiades. S'ofereixen diferents visites guiades (al miqvé o banys jueus; a les esglésies de Sant Pere i Sant Vicenç, a Sant Vicenç + audiovisual, a la casa Cornella + molí) que surten de l'oficina de turisme i inclouen audiovisual històric de Besalú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.