Societat

Anar a veure els Pastorets per menys d'onze euros

Molts municipis de les comarques gironines representen a l'entorn dels dies de Nadal alguna de les moltes versions d'aquesta tradició

Des de sempre han estat una escola de teatre

Cada any el mateix, però cada any hi ha novetats. Les representacions dels Pastorets es basen en textos històrics, adaptats en molts casos, però cada Nadal tenen el ganxo de veure quines novetats introdueixen i qui fa o deixa de fer d'àngel o de dimoni gros, per citar un parell de personatges destacats. A part de ser un element de cohesió, els Pastorets són importants a cada lloc on es representen perquè han esdevingut una bona escola de teatre i, a més, perquè tenen la virtut, en general, d'aplegar els actors locals al marge del seu grup habitual. Sigui com sigui, els Pastorets són una tradició més al país, i una tradició que aquest any costa entre els 5 i els 10 euros, segons els municipis.

A Olot, un dels llocs on es representen els Pastorets més històrics, la sarsuela pastoral El Nacimiento del Redentor o la liberación del esclavo, d'Antoni Molins i Ignasi Rubió, ja es van representar diumenge passat a l'Orfeó Popular Olotí amb el regidor del PP, Joaquim de Trincheria de protagonista fent de dimoni gros. En la representació de Sant Esteve (19.00 h), el paper el farà Josep Jou. Fins ara, De Trincheria l'havia compartit amb Enric Massó. És la versió abreujada de l'obra, però es manté fidel al text original. La cinquantena d'actors que hi participen canten en directe totes les cançons. La part musical i coral és molt important en l'obra. A Olot, però, també hi ha Pastorets al Centre Catòlic. En aquest cas, també el dia 26, amb sessions de tarda (17.00 h) i vespre (22.00 h). Es tracta, però, de la versió catalana de l'obra de Molins i Rubió. Aquesta vegada, els directors del quadre escènic han introduït elements còmics en els diàlegs.

Figueres

A la capital de l'Alt Empordà, la principal novetat és l'increment del nombre de músics de l'orquestra del Casino Menestral, la Versatile, i la consolidació del procés d'incorporació d'actors joves als cors d'àngels i dimonis. Organitzats per l'Associació Pastorets de Figures, es tracta d'un text dramàtic i d'una posada en escena propis de la ciutat. Alguns elements d'aquests Pastorets s'han exportat, com ara la part musical dels dimonis adoptada pels de Girona. Les funcions es fan per Sant Esteve i els dies 2 i 6 de gener. Sempre a les sis de la tarda. L'últim dia, els Tres Reis surten a escena per la platea repartint caramels als infants.

LA DATA

26.12.10.
Sant Esteve és el dia en què
coincideixen més representacions dels Pastorets a les comarques gironines.

LA XIFRA

10
euros és el preu màxim que costen
les entrades dels Pastorets. Les més barates són a 5 euros.

Pastorets mediàtics a Lloret de Mar

A Sant Feliu, tornen a l'Auditori i, a Girona, commemoren el trentè aniversari
Jordi Casas

El grup de teatre del Casal de l'Obrera de Lloret de Mar compta, aquest any, amb un actor que ha participat esporàdicament en el programa de La Sexta de Buenafuente per al paper de Rovelló dels Pastorets de Folch i Torres. Les representacions es faran el dia de Sant Esteve i el 2 de gener a les sis de la tarda. A més, hi ha una representació, el 26, a l'hospital.

Tornar a l'Auditori

A Sant Feliu de Guíxols, els Pastorets es tornaran a representar al Teatre Auditori després de cinc anys. Es faran el 26 de desembre i el 2 i el 6 de gener, el primer dia a les dotze del migdia i els altres dos, a les sis de la tarda, a càrrec de l'agrupació teatral Benet Escriba.

Trenta anys, a Girona

Els Pastorets de Girona celebren tres dècades de representacions de manera ininterrompuda a càrrec del Grup Proscenium. Hi han passat més d'un miler d'actors. Per celebrar l'efemèride s'han editat calendaris i s'ha fet un recull de cartells, per exemple. Hi haurà set funcions: el 25, el 26 i el 28 de desembre, i també els dies 1, 2, 4 i 9 de gener.

A Sant Climent Sescebes, per segon any

A Sant Climent Sescebes, l'associació de la Passió organitza per segon any els Pastorets, que es representen el dia 9 de gener, a les sis de la tarda, a la societat La Concòrdia.

Tots els actors i els cantaires junts a Ripoll

El Comtal de Ripoll és l'escenari de la versió catalana d'Ignasi Rubió i Antoni Molins. L'organitzadora integra actors de La Teranyina, cantaires de la Flor de Maig i dels Follets i particulars.

Coral en la representació de Pals

La participació de la coral La Perdiu del Papiol és, el dia 9 de gener, la novetat principal dels Pastorets de Pals. També es representen els dies 6 i 16 de gener, sempre al pavelló. Tenen 31 anys d'història.

Versió desenfadada, a Palamós

L'agrupació juvenil i cultural Show Boys posa a sobre l'escenari una trentena de joves per representar una versió en to humorístic dels Pastorets. Es fan el dia 29 (22.00 h) al Teatre La Gorga.

La sala Paladium acull els Pastorets d'Anglès

Els Pastorets d'Anglès, que es van modificant per donar-hi entrada a tota la mainada que vol participar-hi, es representen el dia de Nadal i l'endemà a les sis de la tarda. Es fan a la sala Paladium.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona