Societat

La contra

Besàvies de penjar a la paret

Senyores grans de tota la comarca són les protagonistes del calendari del 2011 per la igualtat del Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany - Banyoles

Quan li diuen “dona” i “calendari”, a a aquest cronista no li ve pas al cap precisament la mena de dona que surt a l'almanac del 2011 del Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany - Banyoles. Prejudicis de ser home i haver crescut en una societat masclista, suposo. O d'haver portat moltes vegades el cotxe al taller. A combatre aquest món dominat encara per l'home i en què la dona continua sovint relegada a un pla secundari, es dirigeixen molts dels esforços del consorci i l'edició de l'almanac és una de les maneres que tenen per fer-ho. Ja és el quart cop que publiquen el Calendari per la Igualtat: Parlen les Dones, amb l'objectiu de sensibilitzar la gent que cal aconseguir la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, així com difondre les aportacions de les dones de totes les edats i totes les èpoques, segons expliquen els promotors.

Per al 2011 van decidir fer un homenatge a les dones més grans, aquelles que per edat ja poden ser besàvies. Senyores d'entre 87 i 102 anys que van créixer en ambients rurals quan la vida a pagès era dura de veritat; que van patir una guerra i l'escassetat de la postguerra; com els seus companys, sí, però que a diferència dels homes, els va tocar portar el pes de la feina a casa, cuidar els malalts, pujar la mainada... A la selecció hi ha representats tots els pobles de la comarca. La dona del gener és la Concepció Capell (de 93 anys, de Palol de Revardit); la del febrer, Alberta Ventura (93 anys, Porqueres); la del març, Anna Batchellí (92 anys, Camós); la de l'abril, Maria Terradas (92 anys, Esponellà); la del maig, Lola Reig (102 anys, Cornellà del Terri); la del juny, Francisca Culubret (98 anys, Fontcoberta); la del juliol, Núria Quintana (96 anys, Sant Miquel de Campmajor); la de l'agost, Quimeta Aulet (98 anys, Vilademuls); la del setembre, Mercè Teixidor (92 anys, Serinyà); la de l'octubre, Dolors Coll (99 anys, Banyoles); la del novembre, Lluïsa Marcé (87 anys, Crespià), i la del desembre, Lola Bartomeu (100 anys, Banyoles). Els retrats, molt acurats, els ha fet la fotògrafa Irene Toca i Vinyoles. Per satisfer la curiositat, el calendari inclou també els retrats de les protagonistes quan eren joves, i per retre un homenatge a les dones en general, un poema de Montserrat Abelló: “Parlen les dones / la seva poesia / tendra i forta. / Ben pocs s'aturen / a escoltar aquestes veus, / que, trasbalsades, / un nou llenguatge diuen / nascut al fons dels segles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona