Escapades

Bellesa interior

Sota els prats verds i les muntanyes nevades, Cantàbria amaga sorpreses mil·lenàries

La mes­cla de cul­tura, història i natura és el major atrac­tiu turístic que ofe­reix la comu­ni­tat de Cantàbria, i deu coves amb art rupes­tre decla­ra­des patri­moni de la huma­ni­tat per la Unesco, i més de 6.500 cavi­tats d'interès geològic són la seva millor tar­geta de pre­sen­tació.

Situ­ada a San­ti­llana del Mar tro­bem la cova d'Alta­mira, segu­ra­ment una de les més cone­gu­des. Des­co­berta l'any 1879, va des­per­tar un gran interès per la gran qua­li­tat de les seves pin­tu­res i gra­vats. La cova reu­neix tots els temes d'art de l'època paleolítica, rea­lit­zats amb tot tipus de tècni­ques. Durant la dècada dels cin­quanta milers de visi­tants d'arreu van afec­tar nega­ti­va­ment la con­ser­vació de les pin­tu­res, i per aquest motiu al final dels setanta es va deci­dir tan­car-les al públic. Actu­al­ment l'accés està molt res­trin­git, però gràcies a la tec­no­lo­gia s'ha creat una repro­ducció exacta de la cavi­tat que per­met als visi­tants admi­rar les repre­sen­ta­ci­ons pictòriques. A causa de la gran afluència de públic es reco­mana reser­var hora (tel. 942 818 005 o www.​mus​eode​alta​mira.​com). Una altra parada obli­gatòria és El Soplao, una cova de gran interès geològic situ­ada entre les pobla­ci­ons de Valdáliga, Her­rerías i Rio­nansa, a 540 metres d'alti­tud. Cone­guda amb el sobre­nom de la Cape­lla Six­tina de la geo­lo­gia, i famosa per la pecu­li­a­ri­tat de les seves for­ma­ci­ons, ja que hi con­vi­uen grans superfícies enta­pis­sa­des d'ara­go­nita, fal­sos sos­tres, esta­lag­mi­tes i esta­lac­ti­tes excèntri­ques. Les excèntri­ques són for­ma­ci­ons geològiques natu­rals que no tenen eix, a diferència de les esta­lac­ti­tes i les esta­lag­mi­tes, de manera que adop­ten for­mes impre­vi­si­bles. Aquest con­junt dóna a la cova un sor­pre­nent joc de llums, ombres i colors. Una recre­ació d'un tren miner tras­llada els visi­tants des de la gale­ria minera La Isi­dra fins a la cova, on es con­ti­nua el recor­re­gut a peu. Els més intrèpids poden optar per fer una ruta que recorre tres quilòmetres de la cova des del túnel de La Isi­dra fins a la gale­ria de Los Ita­li­a­nos, El Cam­pa­mento, la sala d'El Órdago i les gale­ries d'El Bos­que i La Sinera. És con­ve­ni­ent por­tar calçat còmode i roba d'abric, ja que la tem­pe­ra­tura inte­rior volta els 12 o 13 graus, i igual que en el cas d'Alta­mira, es reco­mana reser­var hora de visita (tel. 902 820 282 o www.​elsoplao.​com). A la vora del riu Pas, a Puente Viesgo, s'alça Monte Cas­ti­llo, una ele­vació que amaga un labe­rint de coves al seu inte­rior. Cinc d'aques­tes coves pre­sen­ten mani­fes­ta­ci­ons rupes­tres paleolítiques, con­cre­ta­ment la d'El Cas­ti­llo, a l'inte­rior de la qual s'han loca­lit­zat més de 275 figu­res d'art rupes­tre que han estat objecte d'estudi per com­pren­dre el desen­vo­lu­pa­ment i el com­por­ta­ment humà durant la pre­història al sud-oest d'Europa. Els visi­tants recor­ren quasi 275 metres de parets amb repre­sen­ta­ci­ons d'ani­mals (cavalls, bisons, cérvols, mamuts...), for­mes geomètri­ques de com­po­si­ci­ons com­ple­xes i referències a l'ésser humà mit­jançant la plas­mació del pal­mell de la mà. Reser­ves al 942 598 425 o www.​cuevas.​cul​tura​deca​ntab​ria.​com.

Cantàbria té una àmplia vari­e­tat de pro­duc­tes autòctons que ocu­pen un lloc impor­tant en la gas­tro­no­mia típica de la zona. Des­ta­quen per la seva qua­li­tat els for­mat­ges, pas­sant per una gran vari­e­tat de carns i con­ser­ves, o el famós peix i marisc del Cantàbric. Ben popu­lars són les anxo­ves i el bonítol, les rabas (cala­mars) i els dolços com els sobaos pasi­e­gos i les que­sa­das. Pot­ser més des­co­ne­guts són els maga­nos o maga­ni­nos ence­bo­lla­dos, un tipus de cala­mar pes­cat arte­sa­nal­ment típic de la zona de San­tan­der. No en va la gas­tro­no­mia de San­tan­der és con­si­de­rada una de les més refi­na­des i pres­ti­gi­o­ses del nord de l'Estat espa­nyol.

PER MENJAR

Restaurant Zacarías. Cuina tradicional. C/ Hernán Cortés, 38, Santander.
Restaurant Maruja. Marisqueria. Av. del Generalísimo, San Vicente de la Barquera.
Restaurant El Riojano. Cuina tradicional. C/ Río de la Pila, 5, Santander.
Casa Nacho. Cuina tradicional càntabra. C/ Ruente, 1, Ruente.
Restaurant Sixtina. Cuina tradicional i creativa. C/ Sol, 47, Santander.

PER ARRIBAR-HI

Des de Barcelona. Les companyies Ryanair i Iberia volen diàriament des de l'aeroport del Prat a l'aeroport de Santander.
Des de Reus. A partir del 27 de març, Ryanair volarà a Santander quatre dies a la setmana: dilluns, dimecres, divendres i diumenge.

Terra de palaus

Sortint a la superfície, podem visitar un altre dels atractius de la comunitat: els palaus.

A Santander, situat a la península que li dóna nom, trobem el Palau Reial de La Magdalena, l'edifici més emblemàtic de la ciutat. Es va construir com a casa d'estiueig dels reis Alfons XIII, aficionat als esports aquàtics, i la princesa britànica Victòria Eugènia de Battenberg, que anava a la platja d'El Sardinero a prendre els coneguts banys d'onades.

Al municipi de Comillas es pot visitar el Palau de Sobrellano, un edifici d'estil neogòtic obra de l'arquitecte català Joan Martorell. La seva construcció va ser encarregada pel primer marquès de Comillas, Don Antonio López i López, i al seu interior encara hi resten algunes peces del mobiliari original, obra d'Antoni Gaudí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.