Escapades

La ciutat dels pelegrins

Santiago de Compostel·la ofereix al visitant història i bona gastronomia

San­ti­ago de Com­pos­tel·la, capi­tal de Galícia, va ser decla­rada Patri­moni de la Huma­ni­tat l'any 1985 per la bellesa i la inte­gri­tat monu­men­tal del seu nucli històric, lloc de destí del movi­ment religiós i cul­tu­ral més impor­tant de l'edat mit­jana: el pele­gri­natge pel camí de Sant Jaume.

Un dels llocs més carac­terístics de la ciu­tat és la plaça de l'Obra­doiro, on hi ha alguns dels monu­ments més impor­tants: l'Hos­tal dels Reis Catòlics, el Pazo de Raxoi, el Pazo de Xelmírex, el Cole­xio de San Xerome (el rec­to­rat) i la cate­dral, envol­tada per les pla­ces Quin­tana, Inma­cu­lada i Pra­terías i pels prin­ci­pals car­rers històrics de la ciu­tat, com la Rúa do Franco, que són de visita obli­gada. Dins la cate­dral hi ha la cripta amb les res­tes de l'apòstol sant Jaume. També s'hi pot tro­bar l'encen­ser més gran del món, el bota­fu­meiro, que neces­sita ser impul­sat per vuit homes, els tira­bo­lei­ros, tot un espec­ta­cle per veure.

San­ti­ago de Com­pos­tel·la és una de les ciu­tats més impor­tants de pele­gri­natge després de Jeru­sa­lem i Roma. El punt final del pele­gri­natge és la plaça de l'Obra­doiro, des d'on s'acce­deix al tem­ple pel pòrtic de la Glòria, on hi arri­ben milers de per­so­nes al cap de l'any. Des d'aquesta mateixa plaça s'acce­deix al car­rer que porta a Fis­terra (la fi del món). Anti­ga­ment, un cop visi­tada la tomba de l'apòstol Sant Jaume, els pele­grins s'enca­mi­na­ven cap a Fis­terra, i quan hi arri­ba­ven cre­ma­ven la roba que por­ta­ven i en llençaven les cen­dres al mar en senyal de puri­fi­cació, com­ple­tant d'aquesta manera el pele­gri­natge a San­ti­ago.

Un dels car­rers que donen a la plaça de l'Obra­doiro és la Rúa do Franco, nom que se li va donar pels taver­ners medi­e­vals que ate­nien els francs, que era com ano­me­na­ven tots aquells pele­grins que arri­ba­ven a través dels Piri­neus. La Rúa do Franco, un dels car­rers més con­cor­re­guts, és on es con­cen­tra la gran oferta gas­tronòmica, amb una gran vari­e­tat de res­tau­rants típics i tra­di­ci­o­nals gallecs.

Sor­tint per la Porta Faxeira, una de les anti­gues por­tes de la des­a­pa­re­guda mura­lla, s'arriba al parc de l'Ala­meda, un espai per pas­se­jar, córrer i veure una panoràmica de la cate­dral amb les cases i els car­rers que l'envol­ten, un mira­dor per­fecte de la ciu­tat de San­ti­ago.

La cuina gallega té una gran selecció de peix i marisc. Només a Galícia es pot tro­bar la llam­prea, un peix de riu sem­blant a l'anguila, con­si­de­rat com el més antic del món. Pel que fa al marisc: ostres, cabra de mar, per­ce­bes, gam­bes, lla­gos­tins... són molt apre­ci­ats i d'una gran qua­li­tat.

Un dels llocs on es pot tro­bar tota la matèria pri­mera de la gas­tro­no­mia de Galícia és al Mer­cado de Abas­tos o bé, tal com en diuen els com­pos­tel·lans, la praza, un dels llocs més visi­tats després de la cate­dral. Un mer­cat situat dins d'un edi­fici de gra­nit que sem­bla una església, for­mat per vuit naus, on hi van tots els page­sos i las pai­sa­nas dels vol­tants de San­ti­ago a ven­dre peix marisc, ver­dura, fruita i for­mat­ges. Com a plats típics gallecs tro­bem el cone­gut pop a la gallega o a feira, el peix a la cal­dei­rada o peix a la gallega, la sopa de gre­los, l'empa­nada gallega i el plat per excel·lència de la cuina com­pos­tel·lana, les viei­res, la clova de les quals es con­si­dera el símbol de la ciu­tat i de l'apòstol sant Jaume i amb la qual s'iden­ti­fi­quen tots els pele­grins. I, per des­comp­tat, per acom­pa­nyar la gas­tro­no­mia gallega, els seus vins de deno­mi­nació d'ori­gen, com el Ribeiro, el Val­de­or­ras o el Rias Bai­xas.

PER ARRIBAR-HI

Des de Barcelona. Les companyies Ryanair, Spanair, Iberia i Vueling volen diàriament fins a l'aeroport de Lavacolla, a 10 km de Santiago, connectat amb la ciutat pel servei d'autobusos de la companyia Freire (www.empresafreire.com).
Restaurant El Mercadito. www.elmercadito.es
Restaurant Enxebre Parador Hostal de los Reyes Católicos Plaça Obradoiro, 1.
Restaurant Don Gaiferos. Carrer Nou, 23.
Restaurant bar El Gato Negro. Carrer Travesa, 20.

Un gran projecte

Val la pena visitar la Ciutat de la Cultura, un projecte de 552.000 m² que està duent a terme l'arquitecte Peter Eisenman al cim de la muntanya Gaiás. Un espai cultural dedicat al coneixement i a la creativitat contemporània que constarà de sis edificis connectats per carrers i places.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.