Societat

La contra

La unió de dos castells germans

Engeguen un projecte transfronterer per agermanar les fortaleses de Quermançó, a Vilajuïga, i Querroig, entre Portbou, Banyuls i Cervera, i promoure-les turísticament

Els castells de Quermançó i de Querroig són dues fortaleses “encara massa desconegudes a banda i banda de la frontera, i necessiten actuacions de comunicació transfronterera adreçada als ciutadans i als turistes”. Així descriuen l'Associació dels Amics de Quermançó i Salvem Querroig l'objectiu d'agermanar aquests dos castells catalans per promoure'ls turísticament i culturalment, una iniciativa que les entitats acaben d'engegar, com s'explica en el nou bloc que han obert amb aquest motiu. L'objectiu d'aquesta empresa, segons ha explicat el president dels Amics de Quermançó, Jaume Simó, és donar rellevància a unes edificacions que encara estan ocultes per al públic en general i aconseguir dinamitzar-les de manera que turísticament siguin un atractiu per al territori. També es vol aconseguir organitzar-hi accions culturals comunes.

Les dues fortaleses tenen moltes coses en comú, expliquen els promotors de l'agermanament, i “mereixen ésser salvaguardades i valoritzades”. Per això es volen donar a conèixer les llegendes que hi ha al seu voltant, les sardanes de Jaume Bonaterra i el medi natural que els envolta. El castell de Querroig, situat entre els termes de Portbou, Cervera de la Marenda i Banyuls, data del segle XIV o XV, mentre que el de Quermançó, a Vilajuïga, és del segle X. No només tenen en comú que van ser del comtat d'Empúries, sinó també que etimològicament tots dos comencen amb el nom quer (que vol dir roca), “cosa que encara els aproxima més”, diu Jaume Simó. Els dos estan situats sobre un turó i “són veritables miradors sobre la planura de l'Empordà i el litoral català”, i a més “simbolitzen la unitat històrica de Catalunya a través la pertinença comuna al comtat d'Empúries, i també l'obertura sobre la Unió Europea i els intercanvis internacionals”.

El president de l'Associació dels Amics de Quermançó, Jaume Simó, explica que la idea va ser una casualitat. “Una jornada de portes obertes de Quermançó va venir un responsable de Salvem Querroig, jo era allà i se'ns va acudir”, explica. Després d'això, les dues entitats es van trobar el cap de setmana passat al castell de Quermançó, a Vilajuïga, per posar fil a l'agulla en el projecte. Les dues associacions busquen ara la implicació de les administracions de la zona –ajuntaments, Diputació, Consell Comarcal, la Mancomunitat Albera-Costa Vermella...– per poder presentar l'agermanament el 8 de maig. En aquest acte oficial de presentació de l'agermanament dels dos castells es farà una festa amb castells, dinar popular i sardanes. També inclourà l'actuació del guitarrista Pedro Soler, fill de Banyuls. L'organització, tot i que és conscient dels problemes econòmics de l'administració, reclama ajuda logística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró