Societat

El govern francès dóna el vistiplau al parc natural marí de la Costa Vermella

El projecte inclou 4.500 metres quadrats, de Leucata a Cervera de la Marenda, amb 12 milles nàutiques vers l'alta mar, i una zona “potencial de cooperació transfronterera” fins a Roses

Entre els tres nous parcs naturals marins que el Ministeri de l'Ecologia francès ha oficialitzat per a aquest any 2011 hi ha l'anomenat parc natural de la Costa Vermella, que inclou tot el litoral nord-català, de la frontera fins al Barcarès. Aquest parc, amb una desena de parcs arreu de les costes de l'Estat francès, forma part de el Grenelle de la mar que va instituir fa dos anys el president francès Nicolas Sarkozy a instàncies de Jean-Louis Borloo, en aquell moment ministre del Desenvolupament Durable. L'anunci de l'oficialització del parc natural de la Costa Vermella l'ha fet l'actual ministra de l'Ecologia, Nathalie Kosciusko-Morizet.

Limitat, a l'inici, a la part rocosa de la costa, el projecte defineix dues zones principals: la zona «de reflexió» en el territori marítim francès, és a dir el parc mateix, entre el Barcarès i Cervera de la Marenda, i d'una amplada d'una dotzena de milles nàutiques (uns 20 km) vers l'alta mar, i una zona «potencial de cooperació transfronterera» més gran, incloent-hi l'anterior, entre el Barcarès i Roses, amb una amplada en direcció est de gairebé 30 milles (uns 50 km de la costa, Mediterrani endins).

El litoral mediterrani del departament dels Pirineus Orientals encara està molt preservat, i ofereix una biodiversitat i uns paisatges submarins remarcables: més de 1.200 espècies animals i unes 500 espècies vegetals hi són presents, gràcies a la diversitat dels medis (zones sorrenques, herbaris de posidònies, coral·ligen, valls submarines…), que els ofereix múltiples indrets de reproducció i refugi. Aquest espai marí és l'escenari d'una història i una cultura marítima extremament riques i hi tenen lloc nombroses activitats professionals i de lleure. Tot i això, a la pol·lució marítima i terrestre cal afegir-hi la pressió urbanística i humana, ja que la població nord-catalana ha augmentat de més d'un 12% entre 1999 i 2008 a la franja litoral i el desenvolupament del turisme és constant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar