Societat

Ranxo i festa grossa a Vidreres, Capmany i Verges

El ranxo de Vidreres va aplegar milers de persones i un bon grapat de polítics. Centenars de persones també van ser al ranxo de carnaval que es va fer a Capmany i a la sopa de Verges

El primer que es podia veure ahir del cel de Vidreres era la gran fumerada que s'alçava dels 27 perols d'uns 100 litres cadascun on des de les sis del matí, 17 persones preparaven el tradicional ranxo del dia de carnaval. Pocs van ser els veïns que ahir es van molestar a preparar el dinar. Es veia prou clar amb la cua que es va anar formant a partir del matí per ser dels primers a recollir amb cassoles i carmanyoles les dosis familiars d'arròs, llegums i carn que es dispensaven de manera gratuïta.

Als voltants de la plaça Salvador Companys, on es confeccionava el ranxo, cinc comparses recorrien els carrers ballant al so de la música que escopien els cinc respectius altaveus. On hi ha gent hi ha fira. I així era també a Vidreres. Els carrers del voltant de l'església hi havia parades de tot: de coques i pa, de joguines, de xurros, de roba infantil, d'ornaments hippies, de peruans i equatorians, etc. El gruix, però, s'anava concentrant en uns passadissos fets amb tanques, com els dels aeroports, per accedir a la porció de ranxo anual.

Passades les dues de la tarda, va accedir a la plaça, precedida per una banda musical, la darrera comparsa: la que formava la processó d'alcaldes, regidors, diputats i polítics convidats, entre els quals el delegat del govern català, Eudald Casadesús, i el del govern estatal, Francesc Francisco-Busquets. Ells van tenir el privilegi de poder entrar al recinte on es va cuinar i de ser els primers a tastar el ranxo. La desafecció popular vers els polítics es feia manifestament clara amb els comentaris que es podien sentir des de l'altre banda de les tanques.

Finalment, un servei d'ordre perfectament organitzat procurava que no hi hagués aglomeracions davant la vianda per garantir que tothom en sortís degudament alimentat i sense prendre mal. Des de la cantonada, un grup de subsaharians s'ho miraven impertèrrits des de la porta d'un locutori que era també botiga de queviures i lloc de trobada.

Capmany i Verges

A Capmany la por que plogués va fer instal·lar un cobert a la plaça però no va evitar que els cuiners i cuineres passessin tot el dia cuinant el tradicional ranxo que es fa des de fa anys el dimarts de carnaval.El ranxo és una mena d'escudella barrejada que es dóna a tots els que assisteixen a aquesta celebració, que se la mengen en un gran sopar popular a partir de les set de la tarda. Per fer el ranxo es necessiten cent quilos de patata, quaranta d'arròs, trenta de mongetes, trenta de costelló de porc, cinquanta de vedella, vint de salsitxa i deu de carn picada.

A Verges, quilos de patates, pastanagues, cigrons, d'hortalisses i llegums van coure's en més de vint perols per fer la tradicional sopa de Verges. Centenars de persones es van aplegar a la plaça per fer l'àpat, acompanyat d'altres productes que es duien de casa.

La sopa és un costum ancestral: donar menjar al poble per part dels senyors feudals. Tot comença diumenge al matí, quan la comissió de la sopa passa casa per casa a recollir els ingredients.

També s'havia de fer el ranxo d'Albons, que s'ha traslladat a diumenge que ve a causa del mal temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona