Societat

La meitat dels pobles gironins aposten per parcs de salut

Ho ha impulsat Dipsalut, complementat amb una xarxa d'itineraris saludables, per combatre l'obesitat

Un total de 105 dels 221 de la demarcació tindran un total de 180 parcs, que tenen vuit o dotze aparells

Un total de 105 dels 221municipis de la demarcació de Girona han secundat la iniciativa de l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona, Dipsalut, d'incentivar l'activitat i l'exercici físic entre tots els sectors de la població per combatre un dels principals problemes de les societats desenvolupades: l'obesitat i les afeccions que se'n deriven.

La mesura per incentivar l'exercici físic es concreta en la creació dels parcs urbans de salut, que apleguen un conjunt d'aparells per fer activitats dissenyats per una comissió d'experts multidisciplinària. Cada element permet desenvolupar capacitats físiques determinades. A més, es recomana, amb un plafó, fer estiraments abans i després del seu ús.

Als 105 municipis es pensen col·locar un total de 180 parcs de salut –a més d'un altre al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona–. Actualment, segons ha informat Dipsalut, s'han instal·lat 140 parcs al llarg de 96 municipis. Es preveu que de cara a l'estiu ja estiguin tots instal·lats.

La situació dels parcs, que cedeix Dipsalut, la decideixen els ajuntaments, que també decideixen el nombre de parcs i el nombre d'aparells, ja que poden ser conjunts de vuit o dotze aparells. A més, Dipsalut es fa càrrec de la instal·lació i de fer sessions per explicar a la gent com funcionen, a més del manteniment. Per contra, els ajuntaments han d'assegurar els equipaments i aportar 600 euros anuals per al manteniment i la dinamització.

A part dels parcs de salut, també s'han creat itineraris saludables, que són recorreguts que passen tant per dins de la població com pels afores. En tots els casos, passen pel nucli urbà. Els itineraris estan connectats entre ells, formant xarxes, que fan aproximadament uns 10 quilòmetres cadascuna. Totes les xarxes, que s'han implantat sobre camins ja existents i d'ús habitual, comparteixen un mateix tipus de senyalització. En aquest sentit, com que en molts casos aprofiten trams de vies verdes, Dipsalut té signat un conveni amb el Consorci de les Vies Verdes per millorar la senyalització quilomètrica. Però, a més, s'ha complementat amb un plafó per mostrar les bones pràctiques de salut. Cal recordar que els itineraris estan pensats per fer-hi activitat física moderada, com per exemple caminar.

Dipsalut també ha contactat amb el Departament de Salut de la Generalitat per donar a conèixer les possibilitats dels parcs urbans i les xarxes d'itineraris saludables al personal sanitari dels centres d'atenció primària per tal que puguin recomanar i receptar la pràctica periòdica d'exercici i activitat física aprofitant les possibilitats d'aquests equipaments.

LA DATA

4.12.2010
Inauguració
del primer parc urbà de salut, que va tenir lloc a la zona de creixement de Platja d'Aro.

LA XIFRA

105
municipis
dels 221 que integren les comarques gironines tindran un total de 180 parcs de salut als seus termes.

130 quilòmetres per 27 municipis

La senyalització de les vies verdes o rutes, segons el conveni entre Dipsalut i el Consorci de les Vies Verdes, afecta 130 quilòmetres que passen per 27 municipis. A cada un dels municipis es col·loca un aparell per fer estiraments abans de començar la caminada. A més, es posen unes fites cada 500 metres, plafons d'informació general que inclouen recomanacions per a la realització d'activitat física, indicacions per fer estiraments, un mapa del municipi amb la localització de la via verda i de la xarxa d'itineraris saludables i els parcs urbans de salut. La col·locació i el manteniment dels aparells i fites va a càrrec del consorci. Per això Dipsalut fa una aportació econòmica de 97.668 euros. La feina va començar aquest mes de març passat i es preveu que estigui tot col·locat al juny.

Els pobles beneficiats són Campdevànol, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Ogassa, Llocalou, Olot, les Preses, Sant Esteve d'en Bas, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Amer, la Cellera, Anglès, Bescanó, Salt, Girona, Quart, Llambilles, Cassà de la Selva, Llagostera, Santa Cristina d'Aro, Castell d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Vall-llobrega, Mont-ras i Palafrugell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT