Societat

valls

nit de premis

Josepa Cardó, Vallenca de l'Any per la seva tasca a favor de la llengua

La guardonada va ser professora d'història durant 35 anys i va impartir classes de català en la clandestinitat durant els anys seixanta i setanta

Josefina Cardó (el Vendrell, 1921), doctora en història i amb una àmplia trajectòria docent, ha estat escollida Vallenca de l'Any, un guardó que li serà lliurat en la Nit de Premis de Valls, el dia 4 de juny.

El jurat ha valorat la seva tasca a favor de la llengua, però també el seu “compromís amb l'educació del país”. Cardó, que primer va ser professora a l'Institut Laboral i després a l'institut Narcís Oller, va impartir classes de català, al marge de la seva faceta de professora d'història, de manera clandestina durant la dècada dels seixanta i setanta, en plena etapa franquista. “A totes les persones grans de Valls que saben català els en vaig ensenyar jo mateixa.”, comenta Josefina Cardó, que encara recorda una de les demandes que van arribar a l'Ajuntament per advertir l'alcalde de les lliçons que impartia Cardó, “però el batlle –assegura– va llençar la denúncia a la paperera”. Cardó es va fer popular per les classes d'història que impartia: “Habitualment les classes d'història eren en realitat classes de la història de Castella, però jo impartia un cinquanta per cent de classes de Castella i un cinquanta per cent d'història de Catalunya”. La seva fidelitat i passió per la llengua catalana ha fet que els llibres de literatura que té a la seva biblioteca només siguin en aquest idioma. “Dels autors estrangers només en compro llibres quan hi ha la traducció al català”, assegura Josefina Cardó.

El jurat que ha triat la Vallenca de l'Any el formaven Andreu Garcia, president de l'AAEET; Marcel·lí Morera, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls; Rafel Castells, secretari de la comissió organitzadora de la Firagost; Núria París, de l'oficina de serveis a la joventut del Consell Comarcal; Teresa Guasch, del Servei Català de l'Alt Camp - Consorci per a la Normalització Lingüística; Enric Nogues, del patronat de la Fundació Ciutat de Valls i Vallenc de l'Any 2009; Lluís Blanch, president de la Unió de Botiguers de Valls; Jordi Tuset, vicepresident de la Fundació Anespro, i Artemi Roig, de relacions externes de la Colla Joves Xiquets de Valls.

Maria Barberà i Marc Porcel, premi Enfoc AC

A.E.

Maria Barberà, de Valls, en la categoria de 15 a 22 anys, i Marc Porcel, de Puigpelat, en la categoria de 23 a 30 anys, són els guanyadors del premi audiovisual Enfoc AC, que convoca el Consell Comarcal de l'Alt Camp i que serà lliurat en la Nit de Premis del 4 de juny. El vot reservat a la votació popular a través de la pàgina web ha coincidit amb la decisió del jurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA