Reportatge

Al capdamunt de la Costa Daurada

Prades celebra la Festa de la Farigola, una bona ocasió per conèixer racons preciosos en els punts més alts de Tarragona

A no gaires quilòmetres de la finíssima sorra de les platges de la Costa Daurada es pot passejar per boscos frondosos, fer escalada o refrescar-se en tolls d'aigua fresquíssima. Només cal endinsar-se cap a l'interior i enfilar amunt.

A les muntanyes de Prades, la vila vermella que els dóna nom hi senyoreja com a capital. Situada al bell mig d'un altiplà, a 940 metres d'altitud, és des de fa molts anys un indret d'estiueig pel seu clima fresc, que contrasta amb les temperatures de la costa. Aquest diumenge, Prades celebra una nova edició de la Festa de la Farigola, una diada en què la vila s'engalana amb flors i plantes en una mena de celebració de l'esclat de la primavera i un convit a visitar aquesta zona.

Per les muntanyes de Prades

El Consell Comarcal del Baix Camp ha engegat la marca turística Muntanyes de la Costa Daurada, que inclou dinou municipis i una gran quantitat de rutes i activitats a fer en els seus termes municipals. La que aquí es proposa és una ruta en cotxe per les muntanyes de Prades, amb sortida a Arbolí i final a l'Albiol. El terme d'Arbolí, força accidentat, ha donat a conèixer aquest petit poblet de poc més d'un centenar de veïns entre els aficionats a l'escalada esportiva, clàssica i de bloc, que hi troben vies de tot tipus de dificultats. Als seus cingles, amb parets com les del Falcó, Can Mansa, El Dard o El Cremat, s'hi pot escalar durant tot l'any. Els recorreguts de boulder també són molt coneguts. Al poble, hi destaquen l'església de Sant Andreu i l'ermita de santa Pau.

A uns dotze quilòmetres, per la carretera TV-7092. s'arriba a la Mussara, un poble deshabitat, referent entre els excursionistes d'aquestes comarques. Ara només hi queda dempeus l'església. Les cases en ruïnes són testimoni mut d'un passat no tan llunyà, en què la vida estava lligada al camp i a la natura i no era gens fàcil. La Mussara està situat sobre el cingle de les Airasses, a més de 900 m d'altitud, i des d'allí es pot gaudir d'una preciosa vista del Camp de Tarragona.

De nou en camí, per la carretera TV-7091 s'arriba a la Febró, un dels pobles més alts del Camp de Tarragona. El nucli està situat en un entorn magnífic, rodejat pel massís dels Motllats, la Serra d'en García i la Serra de la Cometa. Al terme hi neix el riu Siurana, que s'engreixa amb l'aigua de diferents barrancs. Aquesta especial orografia ha dotat el poble d'espais preciosos, com els avencs: una gran esquerda al cingle d'uns 250 metres de llargària i uns 30 metres de fondària formada per l'erosió de l'aigua en la roca calcària que està plena de coves; o els Gorgs, una zona de salts d'aigua i bassals profunds que a l'estiu conviden a una fer-hi una capbussada refrescant.

A cinc quilòmetres de la Febró, per la carretera T-704 s'arriba a Prades. El nucli antic de la vila conserva les restes d'un castell i d'una muralla medievals. A la plaça Major hi raja la font esfèrica renaixentista coneguda arreu i hi domina l'església de Santa Maria la Major, de transició al gòtic. Pertot hi destaca la pedra vermella que li ha donat caràcter. No es pot marxar del poble sense visitar l'ermita de l'Abellera, construïda sota una gran balma. Prades és punt de sortida de moltes excursions cap a llocs com ara el tossal de la Baltasana, o la Mola d'Estat i la taula dels Quatre Termes.

Per la carretera TV-7041, a uns set quilòmetres s'arriba a Capafonts. El poble està situat sobre un turó que hi ha condicionat la construcció d'uns carrers costeruts. S'hi pot visitar un antic forn de pa. El terme és ple de molins, marges, eres... construccions lligades a la pagesia que es van trobant enmig d'un paisatge preciós.

Enfilant cap a l'Albiol, a mig camí per la TV-7045 s'arriba a Mont-ral, un petit poblet freqüentat per escaladors i aficionats a l'espeleologia. Dotze quilòmetres enllà la ruta finalitza a l'Albiol, uns dels portals naturals d'entrada a les Muntanyes de Prades, que ofereix vistes impressionants.

PER ARRIBAR-HI

Des de Reus, per la T-701: les Borges del Camp, Alforja, Cornudella i Prades. Des de Montblanc, per l'N-240 cap a l'Espluga de Francolí i seguir cap a Vimbodí, Vallclara, Vilanova de Prades i Prades.

DADES D'INTERÈS

Muntanyes de la Costa Daurada. Consell Comarcal del Baix Camp. C/ Doctor Ferran, 8. Reus. Tel. 977 32 71 55 www.muntanyescostadaurada.cat
Ajuntament de Prades. Pl. Major, 2 www.prades.es
Patronat de Turisme de Capafonts. Av. Riu Brugent s/n www.capafonts.com
Ajuntament de l'Albiol. www.albiol.org
Ajuntament de la Febró www.lafebro.cat
Ajuntament d'Arbolí www.arboli.altanet.org

Farigola a Prades

M.J.R.

Per la Festa de la Farigola, que se celebrarà el dia 29 de maig, els veïns de Prades guarneixen les façanes amb flors i estris tradicionals. Durant la diada se celebrarà un mercat artesanal i s'oferirà un esmorzar popular, que serà amenitzat pel grup Sax Ars Band. A les dotze del migdia tindrà lloc una exhibició castellera de la Colla Joves Xiquets de Valls. A la tarda es lliuraran els premis del concurs de guarniments de façanes i del concurs de pintura ràpida. La festa es clourà amb una exhibició de dansa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla