Reportatge

Entre camps de cirerers

La marca Cirera del Baix vol promocionar aquesta fruita arreu del país

Ara fa tot just un any que els ajun­ta­ments de Santa Coloma de Cer­velló, Sant Cli­ment de Llo­bre­gat, Tor­re­lles i el Papiol, van creat la marca Cirera del Baix per pro­mo­ci­o­nar aquesta fruita arreu del país. No en va els qua­tre muni­ci­pis són els majors pro­duc­tors de cirera de Cata­lu­nya. Sota aquest parai­gua, els pro­duc­tors del Baix Llo­bre­gat assis­tei­xen a mer­cats, expo­si­ci­ons o tro­ba­des. Aquest cap de set­mana, sense anar més lluny, se cele­bren fes­tes de la cirera a Tor­re­lles de Llo­bre­gat i el Papiol. El cap de set­mana pas­sat, els mer­cat de cire­res, les pane­res arte­sa­nals i els menús que tenen com a ingre­di­ent prin­ci­pal la cirera van tro­bar el seu lloc a Sant Cli­ment de Llo­bre­gat i a Santa Coloma de Cer­velló.

Quan arriba la calor, durant els mesos de maig i juny, és temps de la cirera del Baix. Sucosa i ver­me­lla, creix sota la pro­tecció de les mun­ta­nyes i, acom­pa­nyada per les bri­ses del mar, viu una madu­ració lenta i equi­li­brada. Només quan aquest procés s'ha com­ple­tat, quan el fruit ens pot ofe­rir el màxim gaudi, només lla­vors, es cull. La vari­e­tat més habi­tual a la comarca és la Bur­lat, la més pri­me­renca, i l'Starking, tot i que també se'n con­reen una tren­tena de vari­e­tats dife­rents. El fet que siguin pri­me­ren­ques i de secà fa que les cire­res del Baix Llo­bre­gat siguin espe­ci­al­ment valo­ra­des pel seu sabor dolç.

El Parc Agrari del Baix Llo­bre­gat ofe­reix demà dis­sabte l'opor­tu­ni­tat de des­co­brir com és, on es con­rea i quin sabor té la Cirera del Baix, un dels pro­duc­tes més emblemàtics de la comarca. Es pot visi­tar els camps de cire­rers, conèixer els page­sos i les page­ses que els con­reen, degus­tar cire­res amb un tast sen­so­rial i gau­dir de les recep­tes més sabo­ro­ses amb aquesta fruita tan emblemàtica als res­tau­rants de la comarca. La ins­cripció és gratuïta, però cal reserva prèvia (al telèfon 93 378 81 90 o a l'adreça info@​elcampacasa.​com).

A banda de les 300 hectàrees con­re­a­des de cire­res, un tomb per Tor­re­lles de Llo­bre­gat ens des­co­breix una vin­tena de masies, més de qua­ranta fonts, una església par­ro­quial, la de Sant Martí, que s'aixeca domi­nant, el com­plex turístic i cul­tu­ral en mini­a­tura més gran del món, el Cata­lu­nya en Mini­a­tura, i Ca la Cinta, on es pot visi­tar un museu dedi­cat al cinema infan­til i un apar­tat refe­rit a la història del poble.

Molt a prop de Tor­re­lles, a penes a quinze quilòmetres, ens tro­bem amb un poble petit, aco­lli­dor, modest i orgullós de con­ti­nuar essent-ho. Sant Cli­ment de Llo­bre­gat dóna pro­ta­go­nisme als cire­rers, l'arbre màgic d'aques­tes valls, però també pre­su­meix d'alber­gar el Museu d'Eines del Pagès, un recor­re­gut per una etapa de la història, no pas llu­nyana, en què homes i dones tre­ba­lla­ven la terra amb poques eines més que les mans. El museu està situat a les sales gòtiques de la rec­to­ria de l'església de Sant Cli­ment, un edi­fici que exhi­beix amb orgull el seu cam­pa­nar romànic, l'únic que es con­serva sen­cer al Baix Llo­bre­gat.

Un cop visi­tat Sant Cli­ment, en deu minut ens plan­tem a Santa Coloma de Cer­velló, muni­cipi que pot pre­su­mir de tenir al seu terme un con­junt històric decla­rat Patri­moni de la Huma­ni­tat per la UNESCO. A la Colònia Güell s'hi con­serva un impor­tant patri­moni històric i artístic –l'antiga fàbrica tèxtil, els edi­fi­cis repre­sen­ta­tius de l'arqui­tec­tura del final del segle XIX i, sobre­tot, la Cripta Gaudí, obra cab­dal del moder­nisme català–.Des del Cen­tre d'Inter­pre­tació i Aco­llida de la Colònia Güell s'orga­nit­zen visi­tes. Podem optar, també, per fer una ruta pel seu entorn natu­ral pri­vi­le­giat. El sen­der del Parc dels Cire­rers es pot fer a peu o en BTT; fàcil i sense grans des­ni­vells, trans­corre pel nucli antic i la Colònia Güell, però també pel bosc i entre camps de con­reu. El recor­re­gut ens por­tarà als parcs de la Font del Murri i dels Cire­rers i a les masies de can Roc, can Via, can Sal­gado, can Julià de la Mun­ta­nya i ca n'Isbert.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Per l'A2 sortida 602 de Sant Vicenç dels Horts. i per l'AP2. A la rotonda ja s'indica Torrelles de Llobregat.
En autobús. Connexió amb Barcelona (L-62) i amb Santa Coloma de Cervelló i les estacions de tren de Sant Boi de Llobregat (línia 76).

DADES D'INTERÈS

Torrelles de Llobregat. Tel. 93 689 00 00 www.torrelles.com www.catalunyaenminiatura. com www.calacinta.com
Sant Climent de Llobregat. Tel. 93 658 07 91www.sant climentdellobregat.cat
Santa Coloma de Cervelló. Tel. 93 645 07 00 www.santacolomadecervello. cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.