Entre camps de cirerers
La marca Cirera del Baix vol promocionar aquesta fruita arreu del país
Ara fa tot just un any que els ajuntaments de Santa Coloma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Torrelles i el Papiol, van creat la marca Cirera del Baix per promocionar aquesta fruita arreu del país. No en va els quatre municipis són els majors productors de cirera de Catalunya. Sota aquest paraigua, els productors del Baix Llobregat assisteixen a mercats, exposicions o trobades. Aquest cap de setmana, sense anar més lluny, se celebren festes de la cirera a Torrelles de Llobregat i el Papiol. El cap de setmana passat, els mercat de cireres, les paneres artesanals i els menús que tenen com a ingredient principal la cirera van trobar el seu lloc a Sant Climent de Llobregat i a Santa Coloma de Cervelló.
Quan arriba la calor, durant els mesos de maig i juny, és temps de la cirera del Baix. Sucosa i vermella, creix sota la protecció de les muntanyes i, acompanyada per les brises del mar, viu una maduració lenta i equilibrada. Només quan aquest procés s'ha completat, quan el fruit ens pot oferir el màxim gaudi, només llavors, es cull. La varietat més habitual a la comarca és la Burlat, la més primerenca, i l'Starking, tot i que també se'n conreen una trentena de varietats diferents. El fet que siguin primerenques i de secà fa que les cireres del Baix Llobregat siguin especialment valorades pel seu sabor dolç.
El Parc Agrari del Baix Llobregat ofereix demà dissabte l'oportunitat de descobrir com és, on es conrea i quin sabor té la Cirera del Baix, un dels productes més emblemàtics de la comarca. Es pot visitar els camps de cirerers, conèixer els pagesos i les pageses que els conreen, degustar cireres amb un tast sensorial i gaudir de les receptes més saboroses amb aquesta fruita tan emblemàtica als restaurants de la comarca. La inscripció és gratuïta, però cal reserva prèvia (al telèfon 93 378 81 90 o a l'adreça info@elcampacasa.com).
A banda de les 300 hectàrees conreades de cireres, un tomb per Torrelles de Llobregat ens descobreix una vintena de masies, més de quaranta fonts, una església parroquial, la de Sant Martí, que s'aixeca dominant, el complex turístic i cultural en miniatura més gran del món, el Catalunya en Miniatura, i Ca la Cinta, on es pot visitar un museu dedicat al cinema infantil i un apartat referit a la història del poble.
Molt a prop de Torrelles, a penes a quinze quilòmetres, ens trobem amb un poble petit, acollidor, modest i orgullós de continuar essent-ho. Sant Climent de Llobregat dóna protagonisme als cirerers, l'arbre màgic d'aquestes valls, però també presumeix d'albergar el Museu d'Eines del Pagès, un recorregut per una etapa de la història, no pas llunyana, en què homes i dones treballaven la terra amb poques eines més que les mans. El museu està situat a les sales gòtiques de la rectoria de l'església de Sant Climent, un edifici que exhibeix amb orgull el seu campanar romànic, l'únic que es conserva sencer al Baix Llobregat.
Un cop visitat Sant Climent, en deu minut ens plantem a Santa Coloma de Cervelló, municipi que pot presumir de tenir al seu terme un conjunt històric declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A la Colònia Güell s'hi conserva un important patrimoni històric i artístic –l'antiga fàbrica tèxtil, els edificis representatius de l'arquitectura del final del segle XIX i, sobretot, la Cripta Gaudí, obra cabdal del modernisme català–.Des del Centre d'Interpretació i Acollida de la Colònia Güell s'organitzen visites. Podem optar, també, per fer una ruta pel seu entorn natural privilegiat. El sender del Parc dels Cirerers es pot fer a peu o en BTT; fàcil i sense grans desnivells, transcorre pel nucli antic i la Colònia Güell, però també pel bosc i entre camps de conreu. El recorregut ens portarà als parcs de la Font del Murri i dels Cirerers i a les masies de can Roc, can Via, can Salgado, can Julià de la Muntanya i ca n'Isbert.