Societat

Gastronomia

La cirera beneïda a la Salut

Els cuiners de l'Alt Empordà pressionen els fructicultors de cireres de Llers, Terrades i Cistella perquè s'agrupin en una Denominació d'Origen per a aquesta fruita produïda a l'Empordà

Fa anys i panys, quan de les cireres en deien cideres, homes de poca fe anaven a la Salut de Terrades, de Colores. Baixaven transformats, transfigurats, reconvertits i de missa diària i rosari. D'exercicis espirituals avui encara se n'hi fan, per reforçar la fe. També s'hi pujava, i encara s'hi puja, a les taules a la fresca, per fer-hi fontades, costellades i arrossades, d'aquelles que el dinar s'enganxa amb el sopar.

Un dilluns, el dia festiu del sector de l'hostaleria, un centenar de cuiners, restauradors, pagesos, periodistes, vinaters, alcaldes, hotelers, artistes, fotògrafs i dissenyadors, també van pujar al santuari de la Mare de Déu de la Salut. Van anar-hi a beneir la collita d'aquest any. Només una dotzena van assistir a l'eucaristia que va oficiar Miquel Casteis, rector de Terrades. Les cireres, però, beneïdes, no fos cas que fessin perdre la salut...

Després de la missa, va començar un festival gastronòmic dedicat a la cirera, per celebrar l'inici de la sisena edició de la Ruta de la Cirera per l'Alt Empordà, que organitzen La Cuina del Vent, el col·lectiu gastronòmic de l'Alt Empordà, i el grup Remena'm la Cirera.

Precisament quest grup de cuiners de l'Alt Empordà pressiona els productors de cireres de Llers, Terrades i Cistella perquè s'agrupin en una Denominació d'Origen Empordà. Per començar, la presència de l'alcalde de Llers al costat del de Terrades ja es va veure com un bon auguri; també hi era el de Maçanet de la Selva, segurament per tenir el suport dels altres dos quan hi hagi castanyes. Avui per avui els productors no tenen gaire interès perquè aquesta nova denominació d'origen de l'Empordà funcioni com la del vi o la de l'oli, o com la IGP Poma de Girona. “No són conscients de la importància que això es faci”, expliquen.

De moment, els cuiners ja han innovat: Carles Fabregó i Rosina Miserachs, de l'Antaviana de Figueres, han inventat el kirchup, el quètxup de cireres. Aquesta salsa deliciosa per a hamburgueses va néixer com una broma i, ara, els seus inventors ja són a punt de llançar el seu producte al mercat.

XV Fira-Mercat a Terrades

A final de maig, quan la collita de cireres ja és un dóna-me'n dóna'm, comença La Ruta de la Cirera. S'allarga un mes, mentre els cirerers lleven fruits. Durant aquest mes es fan activitats, la més important de les quals és el menú especial ofert per una vintena de restaurants empordanesos més un de convidat; aquest any, El Celler de Can Roca, de Girona. L'altra gran activitat es fa avui a a partir de les 9 del matí a Terrades: el XV Fira-Mercat de la Cirera de Terrades. I diumenge vinent: la 17a Fira de la Cirera de Llers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART