Societat

Punt final als ajuts extres per les nevades als boscos

La neteja de boscos després de les nevades en la convocatòria d'ajudes extraordinàries es tanca amb la bona coordinació entre la Generalitat i els propietaris, i amb més de 1.423 sol·licituds acceptades

Uns 9,3 milions d'euros s'han atorgat com a subvenció repartits entre les 1.423 sol·licituds acceptades, i tramitades, en la convocatòria d'ajuts extraordinària per netejar els boscos afectats per la gran nevada del 8 de març de 2010. En total, el temporal de neu va afectar prop de 35.000 hectàrees de forma greu o intensa i més de 110.000 de manera moderada. Els ajuts han permès als propietaris finançar més o menys un 50% dels treballs de neteja. Això ha representat actuar en un 63,1% de la superfície total que s'ha sol·licitat, i que complia amb els requisits de la convocatòria. Aquesta, però, i cal tenir-ho molt clar, bonificava aquells propietaris que s'haguessin agrupat. Els ajuts es van distribuir en unes 13 comarques, entre les quals destaquen de manera significativa les de la Selva, l'Alt i el Baix Empordà, i molt especialment el massís de les Gavarres.

Pel que fa a sol·licituds: al Baix Empordà, 285 propietaris es van agrupar en 8 expedients, seguits de la Selva, amb 66 propietaris i 17 expedients. Si fem un cop d'ull a la superfície sobre la qual s'ha treballat els números també són clars: 6.757 hectàrees a Girona, 1.901 hectàrees a Barcelona, 71,3 hectàrees a Lleida i 280 hectàrees a Tarragona.

L'estat dels boscos

Ahir, a Sant Sadurní de l'Heura es van clausurar les XXVIII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera. Al matí, experts silvicultors van analitzar sobre el terreny com s'havien fet els treballs de neteja per pal·liar els danys en dues finques de Forallac: Ramals i Mas Vilaür, inclosa al PEIN de les Gavarres. Segons va explicar ahir Josep Maria Tusell, responsable de l'àrea tècnica del Consorci Forestal de Catalunya i coordinador de les jornades, la gestió conjunta dels treballs ha permès: una professionalització i tecnificació dels treballs, optimitzar recursos i disminuir costos, millorar la mobilització de recursos i, a banda dels treballs pròpiament pal·liatius, aprofitar el cost d'oportunitat per a la millora dels boscos i les infraestructures de les finques. Un exemple d'aquesta gestió conjunta ha estat l'Agrupació de Propietaris de Defensa Forestal Gavarres Nord, integrada per 53 propietaris que aglutinaven finques de Forallac, la Bisbal, Torrent, Palafrugell, Mont-ras i Vall-llobrega.

LA XIFRA

6.758
hectàrees a Girona.
És la superfície on s'ha intervingut amb les subvencions per a la neteja de boscos privats.

LA DATA

08.03.10
La gran nevada
va afectar a Catalunya 145.000 hectàrees, amb més incidència al Gironès, l'Alt i el Baix Empordà.

LA FRASE

Cal millorar el procés, perquè propietaris que no estaven agrupats no van tenir subvenció
Josep Maria Tusell
Consorci forestal de catalunya

Agrupacions forestals, una opció de futur?

Segons explicava ahir Àlex Muñoz, responsable de l'àrea d'Ajuts del Centre de Propietat Forestal, amb les ajudes es volia fomentar les associacions de propietaris forestals per tal d'aconseguir una resposta ràpida i eficient davant la catàstrofe de la nevada. Per Muñoz, amb això es volia també assegurar l'execució dels treballs, en què es promovia la gestió forestal conjunta. “Cal anar apostant per les agrupacions forestals perquè permet reduir els interlocutors i millora el percentatge d'execució”, destaca Muñoz. Aquest és un criteri que comparteix en part Josep Maria Tusell, responsable de l'àrea Tècnica del Consorci Forestal de Catalunya, si bé creu que cal polir alguns criteris: “Per exemple, alguns propietaris individuals, amb més hectàrees que altres agrupats, han quedat fora de les subvencions”, es lamenta Tusell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca