Societat

societat

Càrites fa seves moltes demandes dels indignats

Augmenta l'atenció a famílies autòctones i lleu davallada d'ajuts a immigrants i temporers

Les entitats diocesanes van atendre 13.277 persones a Lleida, l'Urgell i Solsona, una xifra similar a la de 2009

Les tres Càritas diocesanes de la demarcació lleidatana, les dels bisbats de Lleida, Solsona i Urgell van atendre al 2010 un total de 13.277 persones, una xifra similar a la de 2009, si bé han detectat un augment de persones i famílies autòctones que truquen a les seves portes per demanar ajuda. En canvi, van registrat una lleu davallada de demandes d'ajut per part d'immigrants.

Els representants de les tres entitats lleidatanes d'acció social van explicar que, malgrat això, els nouvinguts segueixen sent el grup que pateix més la pobresa.

Si altres anys la majoria de persones ateses, al voltant del 70%, eren immigrants, en l'actualitat els ciutadans nascuts aquí ja suposen la meitat dels qui reclamen ajuda a moltes de les entitats de Càritas a Lleida.

D'altra banda, Càritas també van fer tres crides conjuntes perquè no es culpi la immigració de la crisi econòmica, ja que és el grup social que més la pateix; perquè el Govern canviï la seva política d'habitatge, donant ajudes al lloguer i permetent la dació en pagament; i perquè es reinstauri la figura de l'aprenent subvencionant a les empreses, amb la finalitat d'acabar amb l'atur juvenil. D'aquesta manera, les entitats socials van fer seves bona part de les reivindicacions dels “indignats” i van afegir que abans de la crisi ja alertaven del risc d'exclusió social de moltes persones. Igualment van afirmar que “l'actual sistema econòmic és injust i insostenible”. En el cas de la immigració, van criticar aquelles persones o formacions polítiques que usen aquest fenomen social per treure'n rèdits electorals.

Càritas ha detectat també que cada vegada hi ha més persones necessitades entre els joves -d'entre 18 i 39 anys- i els més grans de 65 anys.

Per diòcesi, Càritas Urgell va atendre el 2010 un total de 748, mentre que la de Solsona va ajudar una mica més de 9.000 ciutadans i la de Lleida, 3.513.

La majoria d'aquestes ajudes es van canalitzar a través dels programes d'acollida i de subvencions per cobrir necessitats bàsiques, com la roba, l'alimentació o el pagament del lloguer i els subministraments.

En el cas de Lleida destaca també l'atenció oferta a més de 1.300 temporers, ja que la zona de la Plana concentra la campanya de recollida de fruita.

També a Lleida cap ressaltar que el 2010 han disminuït les derivacions de persones per part de l'Ajuntament lleidatà a Càritas, després de la petició que va realitzar l'entitat que només es derivessin els casos més greus, ja que en el primer semestre de 2010 se'n va registrar un augment desmesurat (més de 500 només el mes de març, quan la mitjana anual és de 4.000).

També Càritas Lleida ha informat d'una disminució de l'afluència d'immigrants que treballen en la recollida de fruita a Lleida, ja que el 2009 es va atendre 1.530 temporers, davant dels 1.386 de 2010.

A més, la majoria de temporers tenen papers i hi ha també més treballadors de la fruita autòctons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida