Societat

La contraportada

Navegar pel riu Ter

És una proposta turística que ofereix l'empresa Kaiak del Ter, amb seu a Colomers, i que té adaptats tres itineraris en el tram fluvial entre Sant Julià de Ramis i Verges

El riu Ter és navegable.Tothom que tingui una barca, un caiac o una canoa pot fer-ho, sempre que tingui en compte les mesures mediambientals i obtingui el permís corresponent, que és gratuït, de l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat. I si no es té barca per fer-ho, es pot fer a través d'algunes de les empreses que hi ha al llarg del riu, com és el cas de Kayak del Ter, situada a Colomers, al Baix Empordà.

Kayak del Ter ofereix des de fa quatre anys la ruta navegable entre Colomers i Verges. Una ruta oberta durant tot l'any que permet gaudir de la natura en tot el seu esplendor durant 7.500 metres. Un recorregut d'unes dues hores, en què només es veu com a edificació humana el molí de Jafre. La resta és natura, amb boscos fins al riu i una fauna variada: peixos, ocells... El tram de Colomers a Verges, que es fa amb caiac, és el més comercial. Però darrerament l'empresa hi ha obert dos trams més. L'un va des de Sant Julià de Ramis i Celrà fins a la presa de Sobrànigues, a Flaçà. Aquest tram pot durar entre 6 i 8 hores i, com l'anterior, es fa amb caiac. Per contra, el tram entre la presa de Flaçà i Colomers es fa amb canoa canadenca. En aquest tram, a mig recorregut, l'empresa està mirant de crear-hi un camp de futbol i golf, que podria entrar en funcionament aquest mateix mes d'agost. Aquests dos trams resten tancats entre el 15 de març i el primer de juliol per nidificació d'avifauna. I respecte al primer tram, no va més enllà de Verges perquè hi ha l'illa de Canet de la Tallada, que és una reserva natural i, per tant, no hi és permesa la navegació. Per contra, sí que es passa per l'illa d'Avall, al terme de Jafre. Els tres trams es fan seguint els obstacles del riu, siguin preses o rescloses. Quan hi ha una presa, s'ha de deixar un marge de seguretat amb la infraestructura de 200 metres. Abans d'iniciar el recorregut pel riu, uns treballadors de l'empresa expliquen nocions bàsiques de comportament dels turistes amb el riu, especialment de medi ambient. L'empresa, però, posa tres limitacions per anar en caiac al riu: saber nadar, tenir menys de 75 anys i pesar menys de 120 quilos.

A partir d'aquí, poden sortir a navegar. La majoria dels turistes fluvials són els holandesos i els alemanys. A una certa distància hi ha els anglesos i francesos. També hi ha un creixement notable en el nombre d'usuaris de la gent del país.

Una navegació per trams no gaire profunds i amb un corrent del nivell més baix, però molt rics a nivell ambiental. “Aquest paisatge és un tresor”, recorda el propietari de Kaiak del Ter, Roger Duran, que des que era petit és un enamorat dels caiacs. Va fer cursos per ser monitor i va conèixer aquest món a diferents països europeus; després va veure que el Ter “era el lloc ideal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.