Societat

Espanya podrà prohibir l'etiquetatge només en català si s'aprova una normativa europea

Eurodiputats catalans de CiU, ERC, PSC, ICV i també del PP presenten una esmena per evitar que prosperi la mesura

Si aquest dimecres l'Europarlament confirma la directiva encara tardarà uns mesos en ratificar-se

Etiquetar productes només en català podria ser impossible si el Parlament Europeu aprova aquest dimecres una nova directiva que permet als estats membres obligar que totes les etiquetes estiguin, com a mínim, en una de les llengües oficials de la Unió Europea –entre les quals no hi ha la catalana.

El text proposat pel Consell Europeu i que es votarà a l'Eurocambra diu que “dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió”.

Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Maria Badia, Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Santiago Fisas (PP) s'han unit per presentar una esmena al text i evitar que Espanya pugui prohibir l'etiquetatge exclusiu en català.

L'esmena, signada per 40 eurodiputats i liderada per Tremosa i Junqueras, demana que s'elimini el darrer tram de l'article i que simplement es precisi que s'ha d'etiquetar “en una o més llengües”. “Intentem que aquest tipus de textos no vagi endavant, per evitar que futurs governs espanyols vulguin utilitzar textos europeus per prohibir l'etiquetatge només en català dels productes” , ha dit l'eurodiputat de CiU.

D'acord amb la interpretació de la normativa, si un estat membre fa ús de l'article 15(2) les llengües minoritàries o no oficials a la UE només es podran incloure en els productes com a “addicionals”. En aquest sentit, i sempre i quan Espanya decidís aplicar aquest article, els productes etiquetats en català també ho haurien d'estar en castellà.

Per a Ramon Tremosa, la possibilitat que l'Eurocambra aprovi una normativa que permetria a Espanya oposar-se a l'etiquetatge en català demostra “una vegada més” la necessitat d'obtenir el reconeixement oficial de la llengua catalana a les institucions europees. I és que obligar a incloure el castellà en les etiquetes “afectaria milers d'empreses”, ha alertat Tremosa, qui ha afegit: “Etiquetar només en català és perfectament possible, com veiem en el dia a dia els catalans”.

Si aquest dimecres el Parlament Europeu aprova la directiva, encara podria trigar mesos en aprovar-se, ja que hauria de rebre de nou el vistiplau del consell i més endavant s'enviaria als Estats membres perquè n'executessin la seva aplicació.

Els eurodiputats catalans Maria Badia (PSC), Raül Romeva (ICV), Oriol Junqueras (ERC) i Ramon Tremosa (CiU) van demanar a l'estat espanyol que aprofités l'adhesió de Croàcia a la UE –que requerirà una votació unànime al Consell per decretar el croat com a llengua oficial– per reclamar també la oficialitat del català. Amb tot, la setmana passada el PP i el PSOE van votar en contra de la mesura al Congrés dels Diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Taula Eix Pere IV: deu anys de lluita urbanística i social

Barcelona
MEDI AMBIENT

L’escola Marià Cubí de Malgrat, referent d’innovació energètica

Malgrat de Mar
cadaqués

El nou contracte de deixalles es comença a aplicar, si bé serà lent

cadaqués
SOCIETAT

Mataró homenatja Joaquim Arenas, impulsor de la immersió lingüística

Mataró
ADMINISTRACIONS

Judith Ibáñez serà distingida amb la medalla d’or de Cornellà

Cornellà DE LLOBREGAT
ADMINISTRACIONS

La seu de la Diputació a les Terres de l’Ebre, a ple rendiment

Tortosa
societat

La Copa Amèrica ja té el seu propi Pla de Mobilitat

Barcelona
JUDICIAL

Pla de mobilitat a la Barceloneta per la copa Amèrica de vela

Girona
INFRAESTRUCTURES

Afectacions a la mobilitat a l’entorn de la Plaça Espanya per les obres a l’L8

Barcelona