Festes populars i fires

Processons salades

Les festes en honor a la Mare de Déu del Carme omplen el litoral al 16 de juliol

Nombroses localitats costaneres celebren festes en honor a la Mare de Déu del Carme. Li demanen protecció pels perills del mar. La majoria organitzen processons vistoses que comencen a terra ferma i després es converteixen en marítimes, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme col·locada en un vaixell engalanat i acompanyat per una comitiva formada per tot tipus d'embarcacions. Tot i que a cada població portuària la festa té trets diferents, l'eix central arreu és la processó.

Els mariners traslladen la marededéu fins a la barca assignada. La gent que ha anat seguint la processó per terra s'enfila a les barques i aquestes salpen. Envoltada de rams de flors i altres elements ornamentals, la marededéu surt a barquejar. Durant la processó, alguns pescadors obsequien la gent que porten a la barca amb refrescos i galetes. A més, en totes les poblacions, s'aprofita per celebrar moltes activitats paral·leles: sardanes, havaneres, missa, gegants i capgrossos, revetlles...

Una de les processons més multitudinàries és la de Palamós, organitzada per la confraria de pescadors i amb un programa força atapeït. Des de fa més de 50 anys, el diumenge després del 16 de juliol se celebra la festa, en què hi ha una cercavila que acompanya la Mare de Déu des de l'església fins al port, on comença una processó marítima multitudinària. Dissabte a la nit, a l'Esplanada de la Llotja, hi haurà ball amb el grup Boogie Woogie i diumenge (11.00 h) missa a l'església de Santa Maria i, després, la processó marítima.

Festes per aigua

A Cambrils, es pot gaudir d'una de les processons més antigues. En la processó terrestre s'ha de vestir a l'antiga i va acompanyada de trabucaires i timbalers que escorten la verge. Al matí hi ha sardinada. A l'Estartit, a més de processó, hi ha una fira d'artesania al passeig marítim i a la plaça de l'Església.

Al barri tarragoní d'El Serrallo, també celebren festes en honor a la Verge del Carme. Durant el trajecte per mar, els castellers del Serrallo aixequen un pilar dins la barca que du la marededéu, (l'únic pilar casteller que s'aixeca dins el mar) i la tornada de la Mare de Déu del Carme s'executa de genolls.

A Sant Feliu de Guíxols, la festa es completa amb una sardinada al vespre i la gran cantada de Cançó de Taverna de la Verge del Carme a la platja de la badia. Hi actuaran el grup Els Llops de Mar i un de convidat.

ALTRES FESTES DEL CARME

L'Ampolla
Dissabte, a les 20.30 h, missa i processó per dins del mar
Altafulla
Els actes en honor a la Mare de Déu del Carme tenen lloc el dia 16
Arenys de Mar
Dissabte, processó de barques (18.00 h), missa (19.00 h) i, en acabat, sardinada
Cadaqués
Dissabte, processó, sardanes, sardinada i regates al Portell de la Riera. Diumenge, espectacle d'animació infantil amb Lluís Pinyot
Castelldefels
Festes del Mar, del 15 al 17
Castelló d'Empúries
Processó pels canals d'Empuriabrava i gran castell de focs
Formentera
Dissabte a La Savina i diumenge a Es Pujols, processó marinera, activitats infantils i balls
Vilassar de Mar
La festa, del 15 al 17, agermana el Club Nàutic i el port de Garbí
Sant Carles de la Ràpita
Dia 16, a les 10.00 h, sortida en processó pel barri de pescadors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona