Societat

nits de ponent

el pub adagio de balaguer (3/8)

Retorn als vuitanta

Els dards i el billar li donen a l'Adagio un aire de pub de suburbi anglès plantat al mig de la Noguera

Si algú vol escriure algun dia la història de l'oci nocturn a Balaguer ha de parlar amb en Manel de l'Adagio. Aquest home no només és el propietari del bar degà de la festa balaguerina (deu ser l'únic en tota la ciutat que no ha canviat mai de nom després de 28 anys obert, un rècord insuperable a la capital de la Noguera), sinó que ha estat en totes les batalles, des de punxar discos a l'Ubbe abans que es digués Ubbe, fins a veure de prop la fundació de Las Vegas: va ser el seu pare qui va obrir aquest mític lloc de tapeig de Balaguer que ara viu una segona o tercera joventut al carrer del Sant Crist.

Ara en Manel manté a l'Adagio una clientela fidel atreta per la música dels setanta i els vuitanta que punxa al seu local i per l'especialitat de la casa: els gintònics. Té més de quaranta ginebres diferents i un preparat d'herbes aromàtiques la composició del qual és un dels secrets millor guardats de Balaguer i que li donen un gust propi que no es pot trobar en lloc més. Això fa que anar a l'Adagio i demanar-se una canya és desaprofitar el viatge. Però qui ho faci almenys veurà el detall de ser servit en unes gerres de vidra opac com les d'abans i des d'un sortidor d'època que és una autèntica obra d'orfebreria. Nostàlgia de pub vuitanter, com la diana de dards i el billar que amenitza les nits més tranquil·les i que li donen al local un aire de suburbi londinenc plantat al mig de la Noguera.

El pub obre a diari, faci fred o calor, hi hagi crisi ferotge o bombolla immobiliària, i això fa que l'Adagio sigui de vegades el punt de trobada de quatre amics on tenir una conversa tranquil·la, o bé el local ple de música i de gent en què es transforma els caps de setmana.

La seva situació allunyada del passeig fa que quedi apartada del nucli de pubs i bars que des de fa anys intenten recuperar l'antic esplendor nocturn de Balaguer, val a dir que de moment sense gaire èxit, o almenys sense aquella esplendorosa atracció que exercia la ciutat als anys noranta. Ara al voltant del carrer del Sant Crist hi haurà, a més del nou Las Vegas i de l'Adagio, un refundat Flemming, de pròxima reobertura. L'oci nocturn balaguerí continua en contínua transformació. Senyal de vitalitat.

EL GINTÒNIC

10
Per escollir.
És l'especialitat de la casa. Quaranta ginebres per escollir i un preparat d'herbes que li donen un gust ben particular.

LA DECORACIÓ

8
Sincera.
Sense pretensions ni cartró pedra, el local està vestit d'allò que és: un bar musical on escoltar música dels setanta i vuitanta i fer uns billars o una partida de dards amb els amics. Atenció als sortidors de cervesa i les gerres: pura arqueologia noctàmbula.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona