Reportatge

A trepitjar raïms!

La Festa de la Verema de l'Espluga de Francolí marca l'inici de la campanya de collita a la Conca de Barberà

L'Espluga de Fran­colí tre­pitja els pri­mers gotims de raïm en el marc de la 41a edició de la Festa de la Verema, una cele­bració molt arre­lada a la Conca de Bar­berà en què la gran pro­ta­go­nista és la page­sia. Durant aquest cap de set­mana, doncs, la plaça del Casal ofe­reix una gran mos­tra de vins i pro­duc­tes del camp on es poden degus­tar vins i caves i tas­tar dolços i embo­tits de cellers, coo­pe­ra­ti­ves i arte­sans de la comarca i comar­ques veïnes. La inau­gu­ració de la fira serà demà dis­sabte, a les 7 de la tarda, a càrrec de les auto­ri­tats, que recor­re­ran la tren­tena d'estands que par­ti­ci­pen a la cele­bració d'enguany, que con­ti­nua amb l'objec­tiu de “donar a conèixer els vins i caves de la DO Conca Bar­berà, pro­mo­ci­o­nar els cellers i acon­se­guir que la cul­tura del vi s'esten­gui cada vegada a més per­so­nes”, segons parau­les del pre­si­dent de la DO Conca, Car­les Andreu.

Un dels actes més espe­rats és l'obtenció del pri­mer most de la collita 2011, la piada, una tre­pit­jada de raïm al ritme dels gra­llers de l'Espluga. Tam­poc es pot per­dre el tast dels vins gua­nya­dors del XXI Con­curs de Vins i Caves de la Conca de Bar­berà a càrrec del som­me­lier Sergi Mon­talà i Balles­ter. Nove­tats d'aquest any són la cursa de por­ta­do­res i el Vins & Twitts, que com­bina l'afició pel vi amb les noves tec­no­lo­gies. Es tracta d'un tast de vins comen­tat i guiat per l'enòleg Martí Magriñà que es farà també a través de Twit­ter, on els par­ti­ci­pants podran comen­tar les sen­sa­ci­ons que els hi pro­vo­quen els vins i com­par­tir les opi­ni­ons amb la resta d'usu­a­ris.

A banda de vinyes, l'Espluga també és terra de museus. Es pot com­ple­men­tar els actes de la Festa de la Verema amb una visita als qua­tre museus de la loca­li­tat, on, entre altres, i si es vol seguir amb la temàtica vinícola, es pot veure una des­til·lació d'aiguar­dent en directe –Fas­sina Balanyà– o gau­dir d'un dels cellers moder­nis­tes més impor­tants de la comarca –Museu del Vi.

L'Espluga és un poble petit, així que el recor­re­gut entre els dife­rents museus es pot fer per­fec­ta­ment a peu. Una opció, i si se surt del Casal, lloc on es fa la Festa de la Verema, és seguir la car­re­tera de Mont­blanc fins arri­bar al nou Museu de la Vida Rural, vint anys després de la seva inau­gu­ració moder­nit­zat i ampliat per la Fun­dació Lluís Caru­lla. Comprèn totes les carac­terísti­ques de la vida tra­di­ci­o­nal a les viles i pobles de Cata­lu­nya, fent espe­cial esment a la page­sia. Al mateix car­rer es troba el Museu Fas­sina Balanyà, una antiga fàbrica d'aiguar­dent res­tau­rada i con­di­ci­o­nada perquè el visi­tant cone­gui el procés indus­trial que seguia la brisa (rapa, pinyol i pellofa de raïm) per obte­nir aiguar­dent i altres deri­vats. El Museu del Vi és una altra parada obli­gada. Per arri­bar-hi caldrà aga­far l'avin­guda de Cata­lu­nya i des­viar-se pel pas­seig Josep Maria Rendé Ven­tosa fins a veure el Celler Coo­pe­ra­tiu de l'Espluga, on es troba aquest museu. Es tracta d'un celler d'estil moder­nista, creat l'any 1913 per l'arqui­tecte Pere Domènech i Roure. Explica el procés d'ela­bo­ració del vi, la seva història, les fei­nes del pagès i les vari­e­tats de raïm de la comarca. A més, dis­posa d'una agro­bo­tiga per com­prar els vins que ela­bora i oli DO Siu­rana. La visita als museus locals es pot aca­bar a les coves de l'Espluga, una de les més llar­gues del món for­mada en con­glo­me­rats, on, a dins, es troba un museu dedi­cat al món de la pre­història, la for­mació geològica i el des­co­bri­ment de la cova. La visita a les coves és guiada i dura una hora apro­xi­ma­da­ment. També hi ha la pos­si­bi­li­tat de fer un recor­re­gut per l'inte­rior del riu sub­ter­rani amb ves­tit de neoprè i llum de car­bur.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera s'hi arriba per l'N-240 Tarragona-Sant Sebastià; la C-240 Salou-Montblanc; i l'autopista AP-2, sortida 9. Un cop a l'Espluga caldrà arribar fins a la plaça Montserrat Canals. Al davant, al Casal, s'hi fa la festa.

DADES D'INTERÈS

Coves de l'Espluga. Horaris: de dimarts a diumenge, de 10.30 h a 13.30 h i de 16 a 18.00 h. Juliol i agost, cada dia de 10.30 h a 13.30 h i de 16 a 19.00 h. Contacte: 977 871 220 www.covesdelespluga.info
Museu Fassina Balanyà. Horaris: de dimarts a dissabte, de 10.30 a 13.30 h i de 16 a 18.00 h. Diumenges i festius, de 10.30 a 13.30 h. Contacte: 977 87 12 20 www.fassinabalanya.cat
Museu de la vida Rural. Horaris: de dimarts a dissabte, de 10.30 a 14.00 h i de 16 a 18.30 h. Diumenges i festius, de 10.30 a 14.00 h. Contacte: 977 87 05 76 www.museuvidarural.cat
Museu del Vi. Horaris: de dilluns a divendres, de 9 a 13.00 h i de 15.30 h a 18.00 h. Dissabtes i festius de 10 a 13.30 h. Contacte: 977 871 220 www.esplugaturisme.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.