Societat

Conca de Barberà

Sant Jaume torna a casa a Passanant

Un veí deixa de sorpresa 6.000 euros en el testament perquè restaurin la figura a l'església

L'havien destrossat durant la Guerra Civil

El 12 d'octubre del 2007 va morir, als 60 anys i arran d'un llarg càncer de què va ser tractat al centre sociosanitari del Pius Hospital de Valls, el veí de Passanant (Conca de Barberà) Josep M. Roset. Solter i sense descendència, la lectura del seu testament va suposar una sorpresa majúscula per als responsables del centre sanitari vallenc, al qual deixava 12.000 euros en agraïment a les atencions rebudes en l'últim any, però també per al rector del seu poble, Joan Francesc Amigó. I és que l'última voluntat de Roset havia estat donar 6.000 euros a la parròquia perquè restaurés l'escultura de sant Jaume a la façana de l'església, d'on simpatitzants republicans l'havien fet caure durant la Guerra Civil, fa ni més ni menys que 72 anys.

“Jo ja el vaig conèixer malalt, els últims quatre anys l'anava a veure i el vaig atendre en els últims moments de vida, però mai ens havia dit res d'això”, recorda Amigó, que defineix Roset com una “persona senzilla, agraïda i de cor generós”. “Sempre havíem prioritzat la restauració de l'interior de l'església (on ja s'ha acabat la nau central i les pintures dels cambrils, si bé encara falten les parets laterals), però a iniciativa d'aquest senyor vam decidir posar fil a l'agulla a fora”, explica el rector. La parròquia, això sí, va trobar algunes dificultats al principi, com ara petites disputes entre la resta d'hereus i el fet que no s'havia conservat cap tros de la figura original, ni tan sols n'hi havia cap fotografia. Per això va decidir fer-ne una del tot nova, de pedra natural, amb uns dos metres d'alçada i més de sis-cents quilos de pes, que s'adaptés perfectament al buit de la façana. La feina es va encarregar a l'octubre a dos escultors de Reus i de Vilalba dels Arcs, que la completarien amb un petit desviament del pressupost. I és que l'escultura al final va costar 8.600 euros, així que la diferència va haver de ser sufragada amb l'ajut de col·lectes i de fons de l'Ajuntament.

Tot plegat va culminar, després de la laboriosa col·locació al seu capitell amb l'ajut d'una gran grua, el 13 d'agost, amb la benedicció de la figura en un acte presidit pel vicari general de l'arquebisbat de Tarragona, Joaquim Fortuny, i les autoritats locals, i amb la presència, a més, d'una fotografia de Roset a l'altar. “La façana quedava despullada sense la imatge, i el poble està content”, indica l'alcaldessa, M. Carme Amenós. L'acte va ser multitudinari, més de dues-centes persones, i molt emotiu, ja que als més grans, que encara recordaven la imatge original, els va caure més d'una llàgrima. Sant Jaume havia tornat a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona