Societat

tribunals

L'alcalde de Tordera culpa la Generalitat

Afirma que l'ACA no va fer la depuradora per evitar els abocaments

S'enfronta a cinc anys de presó

L'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia Cañizares (CiU), va carregar les culpes a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per no haver evitat els vessaments d'aigües residuals de la urbanització Terra Brava i afectar la riera de Vall-lloparda del municipi, ahir en la seva declaració com a acusat d'un delicte contra el medi ambient pel qual la fiscalia li demana cinc anys de presó.

“L'Ajuntament va fer el que li tocava: el clavegueram de la urbanització i el tractament de les aigües és de l'ACA”, va reiterar Garcia davant del tribunal. L'alcalde, en el càrrec des del 1995, va afegir que l'any 2000 el consistori va fer un pla per dur aquests vessaments a una depuradora, però que el 2002 la Generalitat “els el va prohibir”, ja que va assumir les competències de les infraestructures de sanejament, encara pendent a Tordera. Diego Moxó, de l'ACA, va confirmar que el 2007 va obrir un expedient a l'Ajuntament pels abocaments, però el va arxivar quan es va adherir al pla de construcció de depuradores (l'anomenat PSARU), en què la Generalitat permetia el mateix cabal de vesaments fins a construir les plantes.

El juny passat, l'Audiència va absoldre l'exalcalde de Vallirana per un cas similar, ja que va considerar que no va tenir una voluntat deliberada de cometre el delicte.

“És una zona per anar amb nens?”

Tres agents dels Mossos d'Esquadra van relatar que els abocaments de les aigües fecals de la urbanització Terra Brava havien convertit la zona en “una claveguera a cel obert, amb mosquits, pudor i rates”. Era l'any 2007, quan el consistori va ser denunciat per una associació de veïns, moment en què l'Ajuntament va decidir arreglar la zona d'aigües fecals estancada prop de la urbanització i allunyar-la uns 70 metres, cap a la riera.

“Ahir vaig anar a la zona i està molt maca, plena de vegetació i no cal dur-hi mascareta”, va declarar una tècnica municipal. I la fiscal li va etzibar: “Hi aniria amb nens?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.