El Punt Casteller

Traca final

L'últim duel vallenc i els darrers reptes de moltes colles ompliran el cap de setmana casteller

Són moltes les colles que comencen a plegar veles i s'acomiaden de les places fins a la temporada vinent. Algunes ja ho han fet i altres estan a punt de fer-ho. Aquest cap de setmana, fins a vuit colles tanquen la temporada amb la seva diada (Capgrossos de Mataró, Margeners de Guissona, Sagals d'Osona, Castellers de Terrassa, de Cornellà, de Rubí, de Figueres i Torraires de Montblanc), i per a la majoria és l'hora de demostrar el que han estat treballant durant tot l'any. És el cas dels Castellers de Terrassa, que volen aconseguir el seu primer quatre de vuit.

Passem primer, però, per Vila-rodona, on les dues colles de Valls també diuen adéu a la temporada 2011. Vella i Joves hi arriben amb dos plantejaments ben diferents, derivats de dues actuacions de Santa Úrsula també molt diferents. La Joves, amb alguna absència, apostarà probablement per castells bàsics de vuit que incorporin algun canvi pensant en la temporada que ve, mentre que la Vella vol tornar a demostrar que enguany està clarament per sobre dels seus rivals. Els rumors d'un possible quatre de nou net ja fa dies que sonen, tot i que el cap de colla es mostra prudent i assenyala com a més probables el tres de nou i castells de la gamma alta de vuit.

Altres places que podrien veure castells de nou són Mataró i Guissona. A Mataró, els Capgrossos clouen la temporada amb una diada que d'entrada presenta un programa una mica estrany: amb alguna baixa de tronc, el tres de nou queda descartat i el dos de vuit té poques possibilitats. Així, els del Maresme podrien plantar per primer cop el set de vuit, un castell que fins ara només han fet els Castellers de Vilafranca i la Jove de Tarragona, i sumar-hi el quatre de nou. Els de Sants tenen ganes de descarregar el tres de nou que van coronar dimarts, i els Marrecs de Salt, en un moment força dolç, miraran de repetir el seu millor castell, el quatre de vuit.

Guissona serà l'escenari, també diumenge, de l'arrencada dels Minyons de Terrassa després d'una diada de Sant Narcís molt dura. Toca aixecar els ànims i tornar-hi amb els grans castells. De fet, dissabte podran començar a escalfar motors a Manresa, on podrien portar castells de la gamma alta de vuit i afegir-hi el tres de nou a Guissona.

A la Segarra també hi seran uns Castellers de la Vila de Gràcia que, amb la clàssica de vuit, volen tornar a agafar forces per vèncer del tot, en la seva diada, el dos de vuit folrat. El programa dels amfitrions, els Margeners, tampoc es queda curt, ja que volen ajuntar els seus dos millors castells fins ara: el quatre de vuit i el dos de set.

Manresa (Bages)
Dissabte 5, a les 18 h, a la plaça de la Plana de l'Om, actuació dels Tirallongues de Manresa, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Mataró (Maresme)
Diumenge 6, a les 12 h, a la plaça de Santa Anna, diada dels Capgrossos de Mataró, amb els Castellers de Sants i els Marrecs de Salt.
Vila-rodona (Alt Camp)
Diumenge 6, a les 13 h, a la plaça dels Arbres, actuació de la Colla Vella i la Colla Joves Xiquets de Valls.
Guissona (Segarra)
Diumenge 6, a les 12 h, a la plaça Major, actuació dels Margeners de Guissona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de la Vila de Gràcia.
Terrassa (Vallès Occ.)
Diumenge 6, a les 12 h, al raval de Montserrat, actuació dels Castellers de Terrassa, els Castellers de Sabadell i els Bordegassos de Vilanova.
Altafulla (Tarragonès)
Diumenge 6, a les 12 h, a la plaça del Pou, diada de Sant Martí, amb els Castellers d'Altafulla, els Xiquets de Tarragona i els Nens del Vendrell.
Centelles (Osona)
Diumenge 6, a les 12 h, a la plaça Mossèn Joan Xandri, actuació dels Sagals d'Osona, els Castellers de Sant Cugat i els Moixiganguers d'Igualada.
XIULETS

Errada esperpèntica

Abans d'informar, els periodistes solen anar amb compte de no cometre errors. En castells, però, sembla que no hi fa res si les aboquem pel broc gros. El dia de Tots Sants, diversos canals de Televisió de Catalunya van dir-ne de l'alçada d'un campanar: que els Capgrossos de Mataró havien descarregat el dos de nou amb folre, que havien descarregat el dos de vuit amb folre i manilles o que els Castellers de Vilafranca havien carregat el dos de deu. Afortunadament, al vespre els errors ja s'havien corregit.

L'ANÈCDOTA

150.000 castells

Des de l'any 1974 fins ara s'han fet més de 150.000 castells. Si més no, aquests són els que té recollits la Base de Dades Coordinadora – Jove de Tarragona, que ja està a disposició dels usuaris de la xarxa des dels webs de la Coordinadora de Colles Castelleres i de la Colla Jove. La base permet cercar per castell, per colla, per data i per població, o per combinacions d'aquests factors, i té l'objectiu d'arribar a recollir les actuacions fins al 1926.

APLAUDIMENTS

Final de somni

No van assolir els seus veritables objectius (descarregar el tres de deu i el dos de nou sense manilles), però tot i això els Castellers de Vilafranca van meravellar el món casteller per Tots Sants. A banda d'aconseguir fites espectaculars, van fer-ho sobreposant-se a les dificultats: la diada havia començat amb la llenya d'un intent de tres de deu i, entremig, la pluja va estar a punt d'aigualir la torre. Convençuts de les seves possibilitats, van acabar descarregant el cinc de nou a les quatre.

Tocant el cel

R.L

S'ha acabat una temporada històrica per als Castellers de Vilafranca, i s'ha acabat com no podia ser d'una altra manera: acostant-se a l'impossible. Els verds van aconseguir per Tots Sants la cinquena millor actuació de la història (comptant tres castells i pilar) o la segona (si, com al Concurs, només comptéssim tres construccions). En espera de com acabin la temporada Vella i Minyons, els verds acaben el curs amb més del doble de punts que qualsevol altra colla i amb un repertori de nou castells de gamma extra diferents assolits.

El rànquing de la setmana també reflecteix moltes altres bones notícies. És el cas de la cinquena posició recuperada pels Capgrossos, que en una setmana han completat quatre castells de nou després d'uns mesos difícils. I això malgrat l'eufòria dels Xiquets de Tarragona, que per primer cop plantaven castells de nou fora de casa i ho feien ni més ni menys que portant la tripleta màgica a Vilafranca. Els Castellers de Barcelona fan baixar els de Reus, que tot i carregar el dos de vuit no van poder arrodonir l'actuació amb un tercer castell, i els Castellers de Sants sumen un bon grapat de punts amb el primer tres de nou carregat.

Pel que fa a la batalla per les darreres posicions, s'emporten avui la quinzena els Marrecs de Salt en detriment dels Sagals, tot i que encara no hi ha res dat i beneït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES