Societat

Memòria històrica

Un camí sense Benjamin

Un veí de Portbou té un cartell instal·lat que adverteix que Walter Benjamin no va passar per la ruta que està senyalitzada amb el seu nom

El camí es va construir el 1965, anys després de l'exili del filòsof alemany

El filòsof jueu alemany Walter Benjamin no va passar per la ruta de l'exili que s'ha senyalitzat amb el seu nom entre Portbou i Banyuls de la Marenda. Si més no, un tram d'aquest camí no és el que va usar Benjamin per fugir dels nazis fa setanta-un anys. Ho adverteix un veí de la zona, l'amo del Mas d'en Budellers, que ha instal·lat un cartell que recorda que el tros de camí que passa per davant de casa seva és privat i es va construir el 1965, molt després de l'exili i la posterior mort el mateix any del filòsof. El propietari, el pintor Alejandro Strohecker, explica que va ser la seva família que els anys seixanta es va fer “a pic i pala” aquest camí per accedir a l'estudi de pintura del seu pare, Luis Strohecker, també artista, com ell. “Em fa riure que diguin que Walter Benjamin va passar per aquí perquè llavors aquest camí no hi era”, afirma.

L'amo del Mas d'en Budellers explica que fa ja alguns anys que pateix el pas continu de gent a peu, i també amb quads, motos i cotxes quatre per quatre per aquest camí, que és propietat privada. Per això, fa un any va decidir instal·lar un cartell que adverteix als usuaris que passen per una finca privada i que està prohibit el pas. El propietari fins i tot hi té una tanca –que li va instal·lar la Generalitat a petició seva– per impedir que hi circulin vehicles de motor. Alejandro Strohecker admet que molts dies la té oberta o –com era el cas d'ahir– sense cadenat per exemple en temporada de caça perquè puguin passar els caçadors o quan hi ha perill d'incendis per no impedir el pas dels bombers. Strohecker explica una curiositat: “Fa uns mesos van venir els Mossos d'Esquadra a demanar-me per què havia tancat el camí, els vaig respondre que ho havia fet Medi Ambient”, recorda somrient.

La tanca ha fet reduir el pas de vehicles per aquesta finca de Portbou –que havien arribat a ser uns 30 per setmana, calcula l'afectat–, però igualment el propietari no entén per què ha de mantenir ell el camí i assumir també les destrosses que assegura que li han fet a la casa en alguna ocasió. “M'han trencat vidres a cops de pedra i em fan malbé el camí”, diu Strohecker. Pel que fa a la gent que fa la ruta a peu, diu que sobretot són grups d'instituts.

Per fer-lo més accessible

L'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, dóna la raó al veí i admet que el camí que va seguir Walter Benjamin no és el que s'ha senyalitzat amb la ruta que porta el seu nom. Salas explica que Benjamin va passar a peu per un camí que passa una mica més a munt del Mas d'en Budellers, però que es va decidir marcar l'itinerari per un altre lloc perquè l'original “és poc accessible i és difícil de passar-hi”. De fet, a la plana web del municipi on es promociona la ruta a peu ja s'adverteix que el camí segueix l'original en un 95%, no pas en la seva totalitat. L'alcalde diu que s'està negociant amb el propietari del camí i confia que arribaran a un acord per aconseguir que no s'impedeixi el pas a les persones que volen fer aquesta ruta.

El camí, que es va senyalitzar dins el projecte de recuperació de la memòria històrica, va de des de Banyuls de la Marenda fins a Portbou. Dins el mateix projecte, Ajuntament i Generalitat promouen el centre Walter Benjamin, que s'instal·larà a l'antic ajuntament de Portbou un cop acabin les obres de remodelació que s'hi han de fer.

El cartell de prohibit
Per aquest camí no va passar Walter Benjamin ni és memorial de res perquè es va fer a partir del 1965. Finca privada. Prohibit el Pas. Així diu el cartell instal·lat per l'amo del Mas d'en Budellers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona