Societat

Metges que fan vaga, gent que va al metge

L'acte central a Barcelona aplega metges a la Vall d'Hebron que criden la dimissió del conseller de Salut, Boi Ruiz

Els CAP de la ciutat de Girona van funcionar amb molta normalitat, mostra evident del seguiment desigual

L'impacte de la retallada a Tarragona i Tortosa es nota amb més mobilització

Els met­ges con­cen­trats ahir al matí a l'entrada prin­ci­pal de l'hos­pi­tal de la Vall d'Hebron van cla­mar, en repe­ti­des oca­si­ons, per la dimissió del con­se­ller Boi. Ho van fer també quan, sota la pluja, van cami­nar fins a la ronda de Dalt per ocu­par-la i tallar-ne el trànsit. El crit de guerra de la que volia ser la prin­ci­pal con­cen­tració de met­ges de Bar­ce­lona, i per tant del país, va tenir un eco desi­gual a la resta d'hos­pi­tals del ter­ri­tori i de cen­tres sani­ta­ris. En gene­ral, els grans hos­pi­tals van fun­ci­o­nar a un ritme més tran­quil, però en cap cas no es va atu­rar l'acti­vi­tat, men­tre que als cen­tres d'assistència primària la pro­testa dels facul­ta­tius encara es va notar menys. La pas­se­jada per les diver­ses regi­ons sanitàries del país per­met fer-se una idea de fins a quin punt va ser desi­gual el segui­ment de la pro­testa.

Matí tran­quil a Girona

A mig matí al CAP del car­rer Santa Clara de Girona hau­ria d'estar pràcti­ca­ment buit, però des del car­rer ja s'intuïa que un gros de gent impor­tant feia cua per ser atès als mos­tra­dors de l'entrada. Les noies de la recepció ate­nien sense parar tots els usu­a­ris,i ningú no va mar­xar amb mala cara perquè ningú no es va que­dar sense metge de cop i volta. Tot hi trans­cor­ria amb total nor­ma­li­tat i els paci­ents espe­ra­ven a la mateixa planta a ser ate­sos, com sem­pre. A un altre CAP de la ciu­tat, el Güell, a la porta d'entrada un car­tell pen­jat cri­dava l'atenció: “Carta oberta als usu­a­ris de la sani­tat pública cata­lana”. Un escrit del sin­di­cat Met­ges de Cata­lu­nya (MC) infor­mava els usu­a­ris dels motius de la vaga i quins en són els objec­tius. Dins del cen­tre, hi havia més escrits d'aquests repar­tits per dife­rents tau­les i mos­tra­dors. A la pri­mera planta usu­a­ris espe­ra­ven el seu torn, també a la segona i a la quarta. A la ter­cera, tot buit. Era difícil saber si l'ambi­ent era el d'un dia nor­mal o fruit de la vaga. Per l'escala, les infer­me­res puja­ven i bai­xa­ven, i també n'hi havia al bar.

Un recep­ci­o­nista d'aquest cen­tre des­vet­lla el mis­teri: “Entre el 80% i el 90% dels met­ges han anat a tre­ba­llar i tot està gai­rebé com cada dia.” Si és així, si és cert que un per­cen­tatge tan alt de met­ges han anat a tre­ba­llar, es podria dir que la vaga, en aquest cen­tre, va ser ahir un fracàs. Cap pan­carta, cap usu­ari crític. El matí va ser tran­quil en aquests cen­tres giro­nins; malalts anant al metge, met­ges ate­nent malalts i poc ambi­ent de pro­testa als CAP. en canvi, a l'hos­pi­tal Josep Tru­eta, la con­cen­tració de met­ges a l'entrada va ser la mos­tra més gràfica del con­flicte a Girona. Aquí 140 met­ges han fet vaga; 39, no, i 97 han tre­ba­llat pels ser­veis mínims.

Bada­lona al 50 per cent

A Bada­lona, el màxim segui­ment de la vaga en els cen­tres que no estan ges­ti­o­nats per l'ICS va ser d'un 50% a l'ambu­la­tori Progrés-Raval. Lle­vat d'aquest, a la resta de cen­tres van anar a tre­ba­llar la gran majo­ria dels met­ges, un fet que es podia cons­ta­tar tot mirant la quan­ti­tat de per­so­nes que hi havia a les sales d'espera de les con­sul­tes. Al cen­tre del barri de Nova Llo­reda els usu­a­ris entra­ven cons­ci­ents que hi havia vaga, però molts con­fi­a­ven ser ate­sos. Tot i algu­nes excep­ci­ons, com la Laura. “Fa dies que tinc un refre­dat i ja no puc més. Com ara em diguin que no em poden aten­dre, m'amoïnaré. Aca­baré auto­me­di­cant-me amb el pri­mer que trobi, tot i que no ho reco­ma­nin. Què he de fer, si no?”, deia. A la sor­tida, molts d'ells, per no dir tots, es mos­tra­ven força satis­fets: tot i que amb algun temps d'espera més llarg de l'habi­tual, havien pogut expli­car al seu metge quin mal patien. Més amunt, a l'ambu­la­tori del barri de La Salut, el nom­bre de met­ges tre­ba­llant també gua­nyava de llarg els que no hi eren. La Nie­ves, però, va tenir la “mala sort” de no tro­bar el seu metge. “M'han pro­gra­mat la visita per d'aquí a una set­mana. Què hi farem”, apun­tava resig­nada abans que el Julián, que malau­ra­da­ment ha de visi­tar sovint el cen­tre, asse­gurés que ahir era un dia “extra­or­dinària­ment tran­quil” a l'ambu­la­tori. “Nor­mal­ment, la cua als mos­tra­dors és molt i molt llarga. Però avui [ahir per al lec­tor], amb cinc minuts n'hi ha prou”. El fet que la gent estigués força infor­mada de la con­vo­catòria de vaga, supo­sava, hau­ria dei­xat molts paci­ents a casa. “I la pluja, també”, afe­gia.

Tar­ra­gona, punt calent

A Tar­ra­gona, les bates blan­ques de prop d'un cen­te­nar de met­ges i met­ges­ses pre­si­dien el rebe­dor prin­ci­pal de l'hos­pi­tal Joan XXIII, un dels cen­tres que ha rebut més direc­ta­ment les reta­lla­des prac­ti­ca­des pel govern. Les xifres del sin­di­cat apun­ta­ven un segui­ment d'entre un 60% i un 65% en un cen­tre en el qual hi tre­ba­llen prop de 250 facul­ta­tius. “Si volen pas­sar al pres­su­post que teníem el 2007, almenys que ens dei­xin amb el mate­rial i amb els equi­pa­ments que teníem lla­vors”, se sen­tia de lluny. Les recla­ma­ci­ons són el pa de cada dia a l'hos­pi­tal tar­ra­goní, el cen­tre de referència de l'Ins­ti­tut Català de la Salut al Camp de Tar­ra­gona, en el qual s'han tan­cat més d'una setan­tena de llits des del 2009.

Com que la demar­cació va ser ahir víctima d'un aiguat més que ferotge, el ressò que es pre­te­nia tras­lla­dar a l'exte­rior es va aca­bar con­fo­nent amb els paci­ents i els fami­li­ars que encre­ua­ven els dits perquè l'atu­rada dels met­ges no els afectés. “Jo venia a reha­bi­li­tació i no he tin­gut cap pro­blema”, rela­tava alleu­ge­rida la Vicenta. Molts dels paci­ents ingres­sats van veure com el pro­fes­si­o­nal que els havia de visi­tar era subs­tituït per un altre, però res més. És el cas del Joan, que té la seva mare ingres­sada a la sisena planta. També a la ciu­tat de Tar­ra­gona, el segui­ment a l'hos­pi­tal de Santa Tecla va ser resi­dual (5%), men­tre que als cen­tres d'atenció primària la con­vo­catòria també va tenir un resul­tat molt desi­gual, pas­sant del 0% de Vila-seca al 70% del Ven­drell, segons dades de Met­ges de Cata­lu­nya. Pas­sada la una, el rebe­dor del Joan XXIII ja era una bassa d'oli, però la vaga i els ser­veis mínims con­ti­nu­a­ven.

D'altra banda, el sin­di­cat majo­ri­tari al cen­tre tar­ra­goní, el CGT –també té presència al Pius de Valls i al Sant Joan de Reus– manté con­vo­cada també una jor­nada de vaga gene­ral en el sec­tor sani­tari per diven­dres, a la qual ha con­vi­dat la resta de sin­di­cats a sumar-s'hi.

Tor­tosa lidera la pro­testa

A l'hos­pi­tal de referència de les Ter­res de l'Ebre, el Verge de la Cinta, la vaga va ser secun­dada per un 75% dels facul­ta­tius, segons Met­ges de Cata­lu­nya. “Estem molt satis­fets perquè la res­posta ha estat molt àmplia, volem defen­sar la sani­tat pública”, va dir Antoni Camps, dele­gat del sin­di­cat Met­ges de Cata­lu­nya. Pràcti­ca­ment es va para­lit­zar l'acti­vi­tat a con­sul­tes exter­nes, tot i que els met­ges van cri­ti­car els ser­veis mínims decre­tats pel govern, que al Verge de la Cinta dupli­ca­ven el per­so­nal d'un dia fes­tiu. I només van fun­ci­o­nar al 100% els ser­veis d'urgència, onco­lo­gia i mede­cina inten­siva. Pel que fa als cen­tres d'assistència primària, el segui­ment de la vaga va ser molt desi­gual i men­tre alguns CAP com el del Tem­ple de Tor­tosa esta­ven en ser­veis mínims, al de la Ràpita sem­blava un dia nor­mal. “La crisi fa que alguns pro­fes­si­o­nals hagin optat per un únic dia de vaga”, va expli­car Javier Martínez, de Met­ges de Cata­lu­nya. Segons l'ICS, el segui­ment de la vaga a l'Ebre va ser del 38%.

Dos vaguis­tes al Gar­raf

A l'hos­pi­tal Sant Camil de Sant Pere de Ribes, cen­tre con­cer­tat que dóna ser­vei a la comarca del Gar­raf, la vaga va ser menys que simbòlica: en el torn del matí només dos met­ges d'un total de 100 van renun­ciar a anar a tre­ba­llar, segons les dades del Con­sorci Sani­tari del Gar­raf. L'hos­pi­tal va fun­ci­o­nar amb nor­ma­li­tat abso­luta, de manera que la jor­nada rei­vin­di­ca­tiva va pas­sar pràcti­ca­ment des­a­per­ce­buda, i només va aparèixer en les con­ver­ses d'alguns dels paci­ents que espe­ra­ven per entrar a les con­sul­tes amb un retard habi­tual. El fet que la plan­ti­lla dels dos hos­pi­tals de la comarca arribés a un acord per evi­tar aco­mi­a­da­ments a finals de setem­bre és un dels motius que expli­quen la poca incidència de la vaga. A més, els tre­ba­lla­dors han accep­tat ajor­nar el cobra­ment de la retri­bució objec­tius.

Infor­mació ela­bo­rada per

Jose G. Navarro, Sergi Casado, Oriol Mas, Míriam De Lamo, Ure Comas i Jordi Panye­lla.

Els metges
de l'Arnau de Vilanova, a Lleida, es van oferir ahir per treballar durant els dies del pont de la Constitució, quan el centre té previst suspendre l'activitat programada, en el marc de la retallada sanitària. El sindicat va assegurar que a Lleida la protesta va tenir el seguiment de més del 50% de la plantilla i que els serveis mínims van ser del 25%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.